Szerző: Koi Tamás

2014. november 14. 10:54

Csak a temetőben volt a legjobb a Vodafone

Jogszerűtlen összehasonlító reklám miatt bírságolta meg a Vodafone Magyarországot a Gazdasági Versenyhivatal. A büntetés egyben egy régóta létező hiányosságra hívja fel a figyelmet a magyar mobilpiacon.

Jogsértő összehasonlító reklámok miatt büntette a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Vodafone Magyarországot, mely egy 2013-as tévéreklám-kampányban olyan állításokat fogalmazott meg hálózatáról, melyek nem voltak ellenőrizhetők. A 125 milliós büntetés egyben a magyar mobilpiac egy régóta létező hiányosságára is felhívja a figyelmet.

Nem lehet jogszerűen összehasonlítani

A GVH megállapította, hogy a Vodafone "Legek hálózata" nevű kommunikációs kampányában megjelenő egyes hirdetések kategorikus állításai azt az üzenetet közvetítették a fogyasztók felé, hogy a Vodafone rendelkezik a legjobb, leggyorsabb adathálózattal. A mobilinternet sajátosságai (adatátviteli technológia, hálózati leterheltség, környezeti viszonyok) miatt azonban nem lehet a hálózatok sebességét jogszerűen, tárgyilagosan összehasonlítani - vélekedik a hivatal.

A versenyhivatal szerint a tévéreklámokban elhangzott felsőfokú jelzők valójában azt a látszatot kelthették a nézőkben, hogy azok a Vodafone hálózatára vonatkoznak, miközben a reklámokban országos nevezetességek (Balaton, Hungaroring, Kincsem Park stb.) jelentek meg a képernyőn. Az utólagos vizsgálat során a Vodafone csak ezek egyikénél, a szőkedencsi temetőben álló 700 éves hársfánál tudta bizonyítani, hogy "megfelelő 3G-s lefedettséggel" rendelkezik.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A hivatal által kiadott közlemény külön kitér rá, hogy a mobilhálózatok lefedettségét és sávszélességét már csak azért sem lehet ellenőrizhető módon összehasonlítani, mert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – a korábbi gyakorlatával ellentétben – már nem teszi közzé a mobilszolgáltatók lefedettségi térképeit és a különböző technológiai (GPRS, EDGE, 3G, HSPA) ellátottsági adatokat.

2012 óta megoldatlan feladat

Az illetékes hatóság korábban a szolgáltatók önbevallása alapján tette közzé a hiányolt adatokat, ezt a rendszert azonban egy 2012 nyarán életbe lépett hatósági elnöki rendelet teljesen ellehetetlenítette. Ez a rendelet egyebek mellett kimondta, hogy a szolgáltatóknak az esetek 100 százalékában garantálniuk kell lefedettségi területükön az általuk vállalt minimális le- és feltöltési sebességeket, ám a rádiós hálózat sajátosságai miatt ez nyilvánvalóan lehetetlen. Az operátorok így egységesen 0 Mbps-re változtatták hálózatukon a garantált sávszélességet, a hatóság mobilnet-gyorsjelentésének lefedettségre vonatkozó számadatai így teljesen irrelevánssá váltak, majd el is tűntek.

Végül megszűnt maga a jelentés is, így a magyar mobilnet-piacról, annak méretéről, a piaci részesedésekről, illetve az adatforgalomról utoljára idén februárban tettek közzé statisztikákat. Információink szerint a szolgáltatók azóta sem tudnak egyezségre jutni egymással és a hatósággal arról, hogyan is kéne újra auditálni ezt a szegmenst, annak ellenére, hogy egy ilyen egységes, nyilvános adatközlés a 4G-s hálózatokra vállalt kiépítési kötelezettségek fényében újból kiemelt, közérdekű szerephez juthatna.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról