Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 11. 14:45

DIMM foglalatos SSD-ket mutatott a SanDisk

A memóriavezérlőn keresztül közvetlenül a processzorra köti az SSD-t a SanDisk új megoldása, a DIMM foglalatos ULLtraDIMM sorozat. A cég még januárban jelentette be a különleges termékeket, ezek immár a piacon is elérhetővé váltak.

Viszonylag szokatlan megoldást választott a SanDisk: DIMM-csatolós SSD-ket dobott piacra. Az új modelleket a válaszidőre különösen érzékeny feladatokhoz, például in-memory adatbázisokhoz és OLTP-hez ajánlja a gyártó, olyan környezetbe, ahol a hagyományos DRAM kapacitása nem elegendő, a hagyományos SSD-k késleltetése viszont túl magas.

Megkerüli a szoftvert

A gyártó szerint a megoldás előnye, hogy a memóriavezérlőre kötött SSD teljesen megkerüli az operációs rendszer tárolós szoftverstackjét, a processzor (illetve a futó alkalmazás) erre a tárolóra közvetlenül tud írni az integrált memóriavezérlőn keresztül. A DDR3-as buszon való kommunikációnak köszönhetően az ULLtraDIMM meghajtók késleltetése akár 5 milliomod másodpercre (5 µs) csökkenthető. Ez persze még mindig nagyságrendekkel magasabb, mint a RAM nanoszekundumokban mért válaszideje, de jóval gyorsabb, mint akár a SATA, akár a PCI Express csatolós SSD-k, ez utóbbiak 20 µs válaszidőt tudnak.

A megoldás tehát középutat kínál a színtiszta DRAM-alapú (in-memory) és az SSD-alapú tárolórendszer között, mind kapacitásban, mind teljesítményben. Ez utóbbi egyébként valóban a DRAM ár/kapacitás szintjét közelíti, a 400 gigabájtos modult az információk szerint mintegy 2200 dollárért, a 200 gigabájtosat pedig 1800 dollárért kínálja.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az ULLtraDIMM SSD-ket vállalati környezetbe, speciális alkalmazásokhoz ajánlja a gyártó, a meghajtókat is ezekhez optimalizálta a SanDisk. Ennek megfelelően például az SSD-k úgy viselkednek, mint a "valódi", "felejtő" memóriamodulok, vagyis újraindításkor vagy leállításkor az itt tárolt adatok törlődnek (az áramszünetet azonban bírják). A modulok mellé a SanDisk a Diablo Technologies MCS menedzsmentkonzolját mellékeli, amellyel a konfiguráció és a felügyelet is megvalósítható.

A meghajtók 200 és 400 gigabájtos kapacitással érhetőek el, maximális írási/olvasási átviteli sebességük 880/600 megabájt másodpercenként, és másodpercenként 140 ezer olvasási illetve 44 ezer írási művelet elvégzésre képesek. A modulon a SanDisk saját gyártású, 19 nanométeren készülő eMLC flash-lapka kapott helyet, amelynek meghajtásáért két Marvell 88SS9187 vezérlő felel. A gyártó a különleges termékre egészen extrém garanciát is vállal, a SanDisk szerint napi 10 teleírás mellett 5 évnyi működést garantál. A TweakTown tesztje a modulról itt olvasható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról