Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 13. 14:17

Algoritmussal küzd a levélzaj ellen az Office 365

Elkezdte a Clutter automatizált és tanulásra is képes szűrőrendszer élesítését a Microsoft. Az új képesség az Office 365 felhasználói számára érhető el, és képes fontosság szerint újrarendezni a bejövő leveleket, így a komoly segítséget jelenthet a zaj csökkentésében.

A Microsoft márciusban hirdetett küzdelmet az email-zaj ellen. A Clutter névre keresztelt kezdeményezés célja a legalacsonyabb prioritású, a spamnél csak hajszállal értékesebb levelek kiszűrése a bejövő levelek közül, így a felhasználó e levelek folyamatos takarítása helyett fókuszálhat az igazán fontos dolgokra, szortírozás-törölgetés helyett válaszolhat a sürgős és hozzáadott értéket képviselő üzenetekre.

Mind a konzumer, mind a céges környezetben egyre komolyabb probléma a nagyon alacsony értéket hordozó levelek áradata. Ezek nem számítanak a szó szoros értelmében spamnek, hiszen általában olyan hírlevelekről, levelezőlistákról, promóciós emailekről vagy automatizáltan kiküldött értesítésekről van szó, amelyekre a felhasználó valamikor szándékosan feliratkozott, és bármikor le is iratkozhatna - de valamiért nem teszi. Mind a Google, mind a Microsoft látja, hogy ezek a levelek egyre komolyan problémát jelentenek az emailezésben, és a maga módján mindkettő felvette a harcot ezek ellen: a Google a Priority Inbox, illetve fülekre osztott felület is erre a jelenségre adott reakció, de a legújabb próbálkozás, az Inbox is az email-zajt igyekszik csökkenteni.

A Clutter a Microsoft leírása szerint több változó (tartalom típusától a megszólításig) alapján igyekszik meghatározni a bejövő levelek fontosságát, és a zajként osztályozott leveleket automatikusan egy másodlagos bejövő mappába, a "clutter folderbe" száműzi. A rendszer folyamatosan figyeli a felhasználó viselkedését is, és képes abból tanulni: ha egy bizonyos levéltípust rendszeresen megnyitunk vagy megválaszolunk, az gyorsan kikerül a zaj kategóriából. A Clutter ígérete, hogy a felhasználónak egyszerűen csak használnia kell, az magától egyre okosabbá és pontosabbá válik. Ha aktívan szeretnénk tanítani a rendszert, akkor érdemes egy ideig manuálisan szortírozni a leveleket - a zajnak tartott üzeneteket áthúzni a clutter mappába, és a félreosztályozott leveleket kivenni onnan. A rendszer ezeket a lépéseket figyeli, és igyekszik alkalmazkodni a felhasználóhoz.

01:28
 

De-clutter your inbox in Office 365

Még több videó

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új képesség alapértelmezésben kikapcsolt állapotban van, így az egyszerű felhasználók a most folyó élesítésből semmit nem észlelnek, munkamenetüket nem borítja fel. Az OWA (Oultook Web App) felületén kapcsolható be a Clutter, innen fogva pedig a rendszer igyekszik fontosság szerint szortírozni a bejövő leveleket, automatikus szűrőket alkalmazva a különböző forrásokból érkező üzenetekre. Ha a szolgáltatással mégsem vagyunk elégedettek, akkor a beállítások között újra ki is kapcsolható.

A Microsoft igyekszik leszögezni, hogy a Clutter soha nem írja felül a felhasználó által már korábban megírt szűrőket, aki ilyenekkel rendelkezik, az továbbra is számíthat ezek teljes működésére. Ugyanígy a kiszűrt leveleket a rendszer nem spamként kezeli, csupán a másodlagos inboxba száműzi. A mappára nem vonatkozik automatikus takarítás, ezek a levelek ugyanúgy elérhetőek maradnak, mint az értékesebbnek osztályozott üzenetek.

A Clutter első körben az angol nyelvű felületet használó Office 365-userek számára lesz elérhető, közülük is a First Release track használói kapják meg ma. A standard fokozatot használó előfizető szervezetek számára a hónap második felében élesedik a funkció. A Clutter algoritmusa szerveroldalon, az email-kiszolgálón fut, a funkció elérhető az Outlook Web App mellett a postaládához csatlakozó Outlook-kliensben is - ez utóbbi esetén a Kedvencek között jelenik meg a clutter mappa, az ide szortírozott levelekkel egyetemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról