Szerző: Gálffy Csaba

2014. november 7. 10:58

Megtizedeli munkavállalóit a Symantec

Beindult a Symantecnél a kettészakadás előkészítése, a most bejelentett, mintegy 2000 fős leépítést már ennek fényében hajtja végre a vállalat.

Drámai, mintegy 10 százalékos leépítést jelentett be a Symantec - újra. A kettéválás folyamatában a cég vezetése a munkaerőre vonatkozóan is szigorú racionalizálást vezet be, a leendő leányvállalatok számára kevéssé értékes pozíciókat pedig megszünteti. A cég egyelőre nem jelentette be, hogy a leépítések pontosan mely divíziókat is érintik a leginkább, a 2000 fős vágás azonban rendkívül nagynak számít egy 20 ezer fős cég esetében és mély, drámai átstrukturálást jelez "több helyszínen és több funkcióban a vállalaton belül". A cég életében egyébként nem ez az első ilyen mély átszervezés, tavaly már lezajlott egy 1700 főt érintő leépítés, akkor a középvezetők 30-40 százalékának mondott fel a Symantec.

A nagyvállalati informatika alapos átalakulása a beszállító cégek struktúráit sem hagyja érintetlenül. A felhős szolgáltatások és az automatizált adatközponti rendszerek felé forduló vásárlók igényeihez igazodva több nagy IT-cég is leépítéseket jelentett be. A HP, az Intel és a Cisco rendre 11 ezer, 5 ezer illetve 6 ezer fős vágásra készül, a Microsoft pedig pusztító, 18 ezres tömegtől válik meg - igaz, ennek jelentős részét még a Nokia mobilgyártásának beolvasztásával szedte fel.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Symantec október közepén hivatalosan is bejelentette, hogy két vállalatra szakad, egyik az IT-biztonsággal, a másik az adattárolással kapcsolatos portfóliót viszi majd tovább. A cég az elmúlt években komoly növekedési problémákkal küzdött, többször is vezetőt váltott, a nagyvállalati rendszereket alapjaiban átformáló trendekről azonban ennek ellenére rendre lemaradt.

A kettéválással a cég gyakorlatilag beismeri, hogy a Veritas 2004-es felvásárlása túl nagy falatnak bizonyult, és inkább fékezte, mint segítette a vállalat sikereit. A Symantec az elmúlt évek során számos nagy felvásárlással bővítette portfólióját a Veritasért adott 13 milliárd dolláron túl is: az Altiris több mint 1 milliárdos akvirálása, a MessageLabsért 630 milliót, a PGP Corporationért 300 milliót, a VeriSignért 1,3 milliárdot, a ClearWellért 390 milliót adott a cég, és ezek csak a nagybb értékű ügyletek voltak. A vállalat ennek ellenére nem igazán tudott függetlenné válni a PC-s biztonsági szoftverek piacától, továbbra is ez a legnagyobb üzletága - a PC-eladások csökkenése pedig a Symantecet is érzékenyek érintette.

A Symantec egyébként kedden tette közzé negyedéves pénzügyi eredményeit. Eszerint a cég bevétele éves viszonylatban egy százalékkal, 1,6 milliárd dollárra zsugorodott, az egyszeri tételektől megtisztított nettó nyereség 8 százalékkal, 332 millió dollárra csökkent. A hírekre a cég részvényárfolyama érdemben nem reagált, az elemzői várakozásokat mind a most bejelentett leépítés, mind a pénzügyi eredmények visszaigazolták, ezeket az információkat így a piac már beépítette az árba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról