Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 6. 16:20

Otthonra ingyenes lett az androidos és iOS-es Office

Frissült a Microsoft mobil Office-a, többé nem szükséges Office 365 előfizetés a használathoz. Érkezik az androidos tabletekre szabott verzió is.

Windows-bástya volt

Az Office feladata sokáig az volt, hogy védje és támogassa a Microsoft operációs rendszerét, a Windowst, az irodai csomag nem is volt elérhető más platformon. Ez a közelmúltban megváltozott, a Microsoft kezdetben a Windows Phone, a Windows RT és Windows 8 kulcselőnyeként pozicionálta a nagyvállalati integrációt és a teljes Office-kompatibilitást. Ez az előny azonban nem volt elegendő, a Windows-exkluzivitás azonban azzal fenyegetett, hogy az Office-dominanciát elsodorja az új platformok, például az Android és iOS népszerűsége.

A Microsoft ezért más platformokra is elérhetővé tette az Office-t - az előfizetéses Office 365 konstrukció egyik vonzerejévé téve az offline mobilos hozzáférést. Az okostelefonokon futó Office-kliensek már jó ideje elérhetők, elsőként az iOS-t kezdte támogatni a Microsoft, 2013 nyarán jelent meg iPhone-ra a Word, az Excel és a PowerPoint, a kis méretű érintőképernyőre optimalizált szoftvercsomag képességei gyakorlatilag megegyeznek a Windows Phone-ra kiadott változatéval. Márciusban a Microsoft bejelentette, iPadre is megérkezett az Office, a tabletekhez szabott felhasználói interfészen már sokkal több képességet lehetett kényelmesen használni.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A mai bejelentés szerint frissültek az Office-alkalmazások iPhone-on és megkapták az iPadre fejlesztett verzió funkcióit is - ezt alighanem a nemrég bejelentett, nagyobb kijelzős modellek megérkezése tette szükségessé, egyben lehetővé is. Az új szoftverek már mind integrálódnak a Dropboxszal is, a felhős társzolgáltatóval pár napja kötött szoros szövetséget a redmondi cég.

Otthonra ingyen

Egy fontos korlátozást is eltörölt a Microsoft, korábban dokumentumok megnyitására szabadon lehetett az iOS-en futó Office-klienseket használni, de új állományok létrehozásához és szerkesztéséhez Office 365 előfizetésre volt szükség. Ez most megszűnt, mától a mobil eszközökön minden otthoni felhasználó számára ingyen használható az Office. A vállalatok esetében továbbra is él a megkötés, egy üzleti OneDrive-on vagy Dropbox for Business fiókban tárolt állományokat szerkeszteni csak élő Office 365 előfizetéssel lehet. Vannak olyan funkciói is a mobil Office-nak, amelyek továbbra is az előfizetők számára érhetők el, például a grafikonok kinézetének finomhangolása.

A lépést az kényszeríthette ki, hogy az okostelefonokon és tableteken, iOS-en és Androidon számos különféle alkalmazás érhető el, amelyek az Office appokkal versenyeznek - ezek egy része fizetős, más része ingyenes. Mivel egyre több androidos és iOS-es mobil eszköz van használatban, ezek az alkalmazások közvetlenül fenyegetik a Word, az Excel, a PowerPoint hegemóniáját, hiszen ha a felhasználók az iPhone-jukon vagy Galaxy telefonjukon nem Office-t használnak, akkor asztali gépen is könnyebben elszakadhatnak tőle.

Androidos telefonokra is elérhető egy ideje már az Office. A Microsoft azt is közölte, androidos tabletekre is elkezdte a csomag fejlesztését, megjelenés viszont csak 2015 elején esedékes - az érdeklődők ezen a linken iratkozhatnak fel a tesztelők közé néhány alapadat (név, Google ID, tablet gyártója, kijelző mérete, használt nyelv, stb.) megadása után. A Windows 10-re optimalizált, érintőképernyőre szabott felületű Office fejlesztése is folyik természetesen, de erről infókat a Microsoft még nem adott ki, azon kívül persze, hogy lesz ilyen termék.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról