Szerző: Hlács Ferenc

2014. november 6. 14:02

Már a Chrome-ból is elindíthatók az asztali szoftverek

A Google Drive tárhelyének online felületéről is elindíthatunk asztali alkalmazásokat a Google frissen kiadott Chrome-kiegészítője segítségével. Ezzel egy lépéssel könnyebb lesz a vállalat online tárhelyén lévő fájlok szerkesztése - noha a funkció igénybevételéhez az asztali Drive appra is szükség lesz.

Egyre inkább igyekszik elmosni a böngésző és az asztal közötti határt a Google: a vállalat legújabb kezdeményezésével már az asztali alkalmazások is elindíthatók anélkül, hogy ahhoz el kellene hagyni a webböngészőt.

A keresőóriás ennek megvalósításához egy Chrome-kiegészítőt adott ki, amely lehetővé teszi, hogy a Drive online tárhelyben tárolt fájlokat harmadik féltől származó alkalmazásokkal is megnyissuk, legyen szó az Adobe Photoshophoz hasonló professzionális képszerkesztőkről, netán videóvágó- vagy számlázószoftverekről. A Dirve-ból ezentúl tehát gyakorlatilag bármilyen fáljt megnyithatunk külső programmal is, a Google felhasználói nincsenek a vállalat korlátozott képességű online alkalmazásaira utalva, illetve egyenként letölteniük sem kell a kívánt tartalmakat - legalábbis ha az új Drive app telepítve van a számítógépen.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A megoldás tehát nem teljes egészében a böngészőből működik, ahhoz a Drive alkalmazás legfrissebb verziójára is szükség lesz az adott PC-n vagy Macen, és a tárolt tartalmakat szinkronizálni is kell a géppel. Arra tehát sajnos nem lesz lehetőség, hogy egy ismerős számítógépe elé leülve azonnal kezelésbe vegyük saját fájljainkat a helyben telepített programokkal. A funkció igénybevételéhez továbbá a fentebb említett kiegészítőt is telepíteni kell, ha pedig mindezzel megvagyunk, a böngészőben Drive-ba navigálva az adott fájlra jobb egérgombbal kattintva hívhatjuk elő az ismerős "Open with" vagy "Társítás" menüt, ahol kiválaszthatjuk a megnyitáshoz kiszemelt asztali appot.

Az egyes tartalmakon így elvégzett módosításokat a rendszer természetesen folyamatosan szinkronizálja az online tárhellyel. A frissen bevezetett funkció apró könnyebbséget jelenthet a felhasználóknak, legalábbis akik szinte teljesen a Google-ökoszisztémára támaszkodnak, azaz Chrome böngészőt használnak és az asztali Drive szoftvert is installálták. Az Application Launcher for Drive kiegészítőt az érdeklődők már letölthetik a keresőóriás böngészőjéhez tartozó online áruházból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról