Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 6. 11:15

Új szerverformátumot vezet be a Dell

Megérkezett a Dell legújabb szervercsaládja, a PowerEdge FX-sorozat. Az elgondolás: a változatos feladatokhoz úgy lehessen változatos konfigurációkat használni, hogy az infrastruktúra egyszerű maradjon.

Kovergens infrastruktúrákhoz ajánlja új szervereit a Dell. A PowerEdge FX platform kialakítása mögött fő gondolat, hogy a vállalati adatközpontokban futtatott feladatok egyre sokszínűbbek és egészen más kombinációban igényelnek szervereket, tárolókat és hálózatot igényelnek. A cégek ugyanakkor szeretnék az infrastruktúrájukat egyszerűsíteni és a lehető legtöbb szabványos elemet használni. Ezt a problémát hivatott megoldani az FX, amely sokat merít a blade-ek technológiájából.

Legfeljebb 16 szerver 2U-ban

A PowerEdge FX család első darabja az FX2 keret, amely 2U kivitelű és a felhasználó által összeállított komponenseket tartalmazhatja - különféle szervereket, tárolókat és hálózati berendezéseket vegyesen. A Dell összesen hat ilyen beépíthető egységet jelentett be egyelőre, amelyek egy része még idén megjelenik, másik része pedig 2015 elején lesz hozzáférhető. Ezek kevés megkötés mellett szabadon keverhetők a keretben, megosztoznak a redundás tápokon (1600W vagy 1100W), a 8 üzem közben cserélhető ventilátoron, a pass-through kommunikációs modulokon és az I/O slotokon, illetve közös a menedzsmentjük is.

A kínálatban megtalálható többféle teljesítményű kétfoglalatos szerver. Az FC360-ban két Xeon E5-2600 v3 processzor és 24 memóriafoglalat és 8 darab 1,8" SSD található és összesen négy építhető be belőlük az FX2-be, ezeket a gépeket virtualizációs platformnak ajánlja főképp a Dell. Ennek kisebb memóriakapacitású verziója az FC430, amelyben csak 8 DIMM aljzat és 2 SSD kapott helyet a két Xeon mellett, így maga a gép is kisebb, összesen nyolc fér bele egy keretbe. A Dell szerint ez a kivitel inkább a nagy számítási teljesítményt igénylő alkalmazások számára ideális, például mérnöki-tudományos környezetbe.

Az igazán nagy teljesítményt igénylő feladatokhoz érkezik az FC830, amelybe négy Xeon és 48 DIMM fér. Ezekből csak kettő építhető be egy keretbe. Van a kínálatban Atom-alapú rendszer is, az FM120x4. Ebben nyolcmagos Atom C2000 processzor található, 2 DIMM és összesen 4 meghajtó, ennek a modellnek a fogyasztása (és teljesítménye) a legkisebb, cserébe összesen 16 darabot lehet beépíteni egy 2U kivitelű keretbe - feltehetően hosztingszolgáltatók, webszolgáltatók nagy örömére.

Tárolás, I/O, menedzsment

Adattárolási fronton az FD332 az FX platform új üdvöskéje. Ebben a gépben összesen 16 darab üzem közben cserélhető 2,5" meghajtó található, valamint két PERC9 RAID-vezérlő. Az egység tekintélyes méretei miatt csak három fér el egy keretben,használható akár egy vagy két szerverhez közvetlen csatlakoztatott tárolóként (DAS), illetve hálózati tárolóként is. Egy FX2-be beépíthető egy kétfoglalatos FC630 szerver 24 DIMM-mel, valamint három tároló, ami összesen 48 darab 2,5" meghajtót jelent. Alighanem ezzel a legsűrűbb 2U konfiguráció jelenleg a piacon.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az I/O modul, azaz a Dell terminológiájában FN I/O Aggregator kísértetiesen hasonlít a PowerEdge M-sorozatú gépekhez elérhető társához. Egy Layer 2 switchről van szó 8 belső és 4 külső 10 GbE porttal - ez a modul az FC430 és FC830 szerverrel, valamint az FD332 tárolóval együtt csak 2015 elején jelenik meg, vagyis aki most vásárol PowerEdge FX-et, egyelőre egy kétfoglalatos Xeon és egy egyfoglalatos Atom szerverrel töltheti meg a keretet. Fájdalom, hogy ezek a gépek nem kompatibilisek sem a VRTX rendszerekkel, sem pedig az M-sorozattal

Ami a menedzsmentet illeti, a felhasználóknak két választási lehetősége van: az adminok használhatják a Dell OpenManage portfólióba tartozó megoldásokat vagy a beépített Chassis Management Controllert. Utóbbi előnye, hogy a gépeket nem külön-külön kezeli, hanem a blade-ekhez hasonlóan együtt, a felülete pedig nagyon hasonló az iDRAC-éhoz, így a rendszergazdáknak nem kell mindent az alapoktól újratanulnia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról