Szerző: Bodnár Ádám

2014. november 3. 09:22

Nagyot esett a Windows XP népszerűsége

A NetMarketShare által közzétett adatok szerint októberben nagyot zuhant a Windows XP részesedése, amivel párhuzamosan nagyot nőtt a Windows 8.1-é.

Az internetezők technológiahasználati szokásait vizsgáló NetMarketShare friss globális adatai alapján októberben nagyot zuhant a Windows XP népszerűsége, ezzel párhuzamosan viszont nagyot nőtt a Windows 8.1-é.

Egyre többen szállnak le a Windows XP-ről

Októberben az internetezőknek már csak alig több mint 17 százaléka futtatott Windows XP-t a NetMarketShare szerint, ez egy hónap alatt majdnem 7 százalékpontos csökkenést jelent. A kutatócég nem tett közzé kapcsolódó magyarázatot vagy indoklást, így nem lehet tudni, szerinte milyen okok állnak a változás mögött, amely évek óta az egyik leglátványosabb. A Windows XP áprilisban vesztette el véglegesen a terméktámogatást, részesedése évek óta csökken, de a mostani változás különösen szembetűnő. Utoljára 2013 nyarán történt hasonló mozgás, akkor a Windows XP részesedése két hónap alatt esett 37 százalékról 31 százalékra.

A Windows XP zuhanásának "nyertese" a Windows 8.1, illetve az "egyéb" kategória. A Windows 8.1 részesedése szeptemberről októberre 6,7 százalékról majdnem 11 százalékra ugrott, ezzel a Windows 8.x verziók összességében 16,8 százalékon állnak már, alig 1 százalékponttal lemaradva a Windows XP-től. Egyes források szerint néhány nagy vállalati gépcsere borította fel ennyire az erősorrendet a NetMarketShare-nél, de magyarázat lehet az iskolakezdési szezonban vásárolt új PC-k megjelenése is a statisztikákban.

Az "egyéb" kategória is növekedett szeptemberhez képest, 7,1 százalékról 9,3 százalékra. Hosszú hónapok után ez volt az első eset, hogy az "egyéb" kategória nőtt volna, ennek valószínű okát az OS X 10.10 megjelenése jelenti, amely még nem terjedt el annyira, hogy "saját" jogon szerepeljen a NetMarketShare grafikonján. Emellett a Chrome OS növekedő népszerűsége is az "egyéb" kategóriát duzzasztja.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A legelterjedtebb desktop operációs rendszer továbbra is a Windows 7, az öt éve kiadott verzió az internetre csatlakozó PC-k több mint felén fut a NetMarketShare szerint. A Windows 7 népszerűsége 2013 nyara óta lényegében folyamatosan nő, akkoriban 44 százalék körül volt, mára 53 százalék fölé emelkedett és valószínűleg még jó darabig az élen is marad.

Magyar adatok

A magyarországi adatokat szolgáltató Gemius Rankings is 17 százalék körülre teszi a Windows XP részesedését és 52 százalék fölé a Windows 7-ét. A cég azonban nem választja ketté a desktop és mobil böngészőket és operációs rendszereket, így a statisztikákban a harmadik legelterjedtebb platform az Android, amelynek részesedése 11,3 százalék volt októberben. A Windows 8 és Windows 8.1 verziók ugyanakkor együtt sem érik el a 10 százalékos lélektani határt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról