Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 31. 09:03

Nőtt a Sony bevétele, de vele a veszteség is

Az okostelefonos részleg nagyon gyenge teljesítményt nyújtott a harmadik naptári negyedévben, de a PlayStation 4 jól muzsikált. A Sony a vártnál kisebb veszteséget jelentett.

1901 milliárd jen, azaz hozzávetőleg 17 milliárd dollár bevételt ért el a Sony a harmadik naptári negyedévben, amely a vállalat pénzügyi időszámítása szerint a második (a cég pénzügyi éve áprilisban indul). A bevétel éves szinten kicsit több mint 7 százalékot növekedett, azonban a profittermelő képesség meredeken romlott. Egy éve még 13,9 milliárd jen üzemi nyereséget jelentett a Sony, most viszont 85,6 milliárdos veszteséget, ami körülbelül 782 millió dollárnak felel meg. Elemzők azonban ennek jó kétszeresére számítottak.

Harmatgyenge telefonos részleg

Igazán pocsék időszakon van túl a mobilkommunikációs részleg. Az üzletág forgalma éves szinten 1,2 százalékkal nőtt mindössze, de ez szinte teljes egészében az árfolyamhatás eredménye. Az üzletág vesztesége a Sony vállalatszintű veszteségének kétszeresére rúgott, amely leginkább a PC-gyártás eladásával kapcsolatos egyszeri értékcsökkenési leírásnak tudható be.

A Sony 9,9 millió okostelefont adott el három hónap alatt, ami 100 ezer darabbal kevesebb mint az egy évvel korábbi eredmény. A vállalat, ahogy sejteni lehetett, csökkentette éves telefoneladási prognózisát, a legújabb előrejelzés szerint a folyó pénzügyi évben csak 41 millió Xperia fogy majd - az év elején még 50 millió darabbal számolt a Sony, majd később ezt 43 millióra vágta vissza. Tavaly 39 millió Sony okostelefon fogyott világszerte, ha a 41 milliós célt sikerül elérni, az is csak 5 százalékos növekedés lesz, messze elmaradva a piac átlagos bővülésétől.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Sony a közelmúltban jelentette be, hogy módosítja az okostelefonos stratégiáját és kivonul a kevéssé jövedelmező alsó árkategóriából, helyette a prémium modellekre koncentrál. Az elemzői konferenciahíváson elhangzottak alapján teljesen felhagy a cég a kimondottan kínai piacra szánt olcsó modellek fejlesztésével. A japán cég nem csak stratégiát váltott, hanem az okostelefonos üzletág vezetőjét is lecserélte, egy tegnapi bejelentés szerint november 16-án Hiroki Totoki fogja váltani Kunimasa Suzukit a Sony Mobile Communications élén.

Erős volt a PlayStation 4

Nagyot ment közben a videojátékos üzletág, elsősorban a PlayStation 4 sikere miatt - a részleg által termelt bevétel közel duplájára nőtt egy év alatt. A vállalat 4,1 millió asztali konzolt adott el, kétszer annyit mint tavaly, ebből 3,3 millió volt PS4 - a Microsoft Xbox One-ból ennél szűk 1 millióval kevesebb fogyott azonos idő alatt. A hordozható konzolok eközben lassan de biztosan kihalnak, mindösszesen 700 ezer PSP, PS TV és PS Vita ment el három hónap alatt, még a tavalyinál is kevesebb. A játékszoftver-eladások ugyanakkor szépen növekedtek. A Sony videojátékos üzletága nem csak a bevételét tudta növelni, hanem szép profitot is termelt közben.

A Sony konzumelektronikai részlege 7 százalékkal nagyobb bevételt ért el mint egy éve, elsősorban az árfolyamhatás miatt és némi nyereséget tudott felmutatni, köszönhetően a drágább, nagyobb nyereséggel adott termékek iránti kereslet bővülésének, valamint a költségcsökkentéseknek. A Sony 3,6 millió LCD tévét értékesített három hónap alatt, ami előrelépés a tavalyi 3,3 millióhoz képest. Szintén az árfolyamhatás miatt bővült a képalkotással, fényképezőkkel, kamerákkal foglalkozó üzletág bevétele, pedig 600 ezerrel kevesebb, 2,2 millió digitális fényképező fogyott mint egy éve. A mikroelektronikai részleg (Devices) bevétele közel negyedével bővült, profitja duplázódott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról