:

Szerző: Koi Tamás

2014. október 22. 14:27

Egyeztetés kezdődik az internetadóról

A nemzetgazdasági miniszter egyeztetést kezdeményezett a mai napon a 2015-ben életbe lépő új adótörvény által érintett távközlési cégek vezetőjével az internetadóról. A szakmai szervezetek forronganak, az internetes közvélemény pedig ritkán látott egységbe tömörülve utasítja el kategorikusan az új adónemet.

Szinte kizárt, hogy az internetes adatforgalom megadóztatásáról (is) szóló 2015-ös adótörvény-tervezet az Országgyűlés elé benyújtott tegnapi formájában lesz véglegesítve, a megkezdett gigabájtonként 150 forintos adóteher ugyanis ebben a formában teljes mértékben ellehetetlenítene, illetve rendkívül nehéz helyzetbe hozná a hazai internetes ökoszisztéma szinte összes szereplőjét. A távközlési cégeket tömörítő szakmai és érdekképviseleti szervezetek tiltakoznak, kiemelve, hogy a kormány ismét mindennemű egyeztetés nélkül döntött egy, a szektor működését jelentősen befolyásoló adónem bevezetéséről.

Beszéljük meg!

Az új adónemről szó volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerda délutáni sajtótájékoztatóján is, ahol a miniszter közölte, a kabinet ma megbeszélést kezdeményezett az internetes cégek vezetőivel, ahol a cégek részletes tájékoztatást kaphatnak az új adónem kapcsán, elmondhatják észrevételeiket, a kormány pedig "ezt követően tud majd dönteni" a konkrét feltételekről. A javaslat kiegészítésére szükség is lesz, tekintve, hogy a HWSW-nek a törvényjavaslat tegnapi nyilvánosságra hozatala óta nyilatkozó szinte összes iparági forrás nonszensz lépésnek értékelte az adatforgalom ilyen arányú megadóztatását.

A szakmai és érdekképviseleti szervezetek közül elsőként az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szólalt meg ma reggel. A szervezet hangsúlyozta, az internetadó bevezetésének legnagyobb vesztese a lakosság lesz, mivel "az internetszolgáltatást érintő bármilyen adóteher - minden egyéb magyarázat ellenére - biztosan az előfizetési-szolgáltatási díjak növekedéséhez vezet".Az IVSZ közleményében felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát.

Szerda délután a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) is közleményt adott ki a témában. A HÉT szerint az internetadó terve ellentmond a kormányzat és a hatóság szándékainak a Digitális Magyarország fejlesztéseit illetően. Mindezen célok teljesítése további több százmilliárd forintos beruházásokat igényel, miközben a mobilszolgáltatók a közeli napokban több mint 100 milliárd forintot fizettek ki a mobilinternet szolgáltatás fejlesztése érdekében az új frekvenciákért. "Ennek tükrében a HÉT számára különösen érthetetlen, hogy az adónem tervét semmilyen előzetes iparági egyeztetés nem előzte meg" - fogalmaz közleményében a szervezet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az internetadó ellen felemelte a szavát az Információs Társadalmi Érdekegyeztető Fórum (Inforum) is, mely megdöbbenve és hitetlenkedve fogadta az internet megadóztatásának hírét. A szakmai szervezet szintén kifogásolta, hogy nem történt semmiféle egyeztetés az érintettekkel az új adótörvény-tervezet bejelentése előtt, illetve arra kérte az Országgyűlést, hogy a vonatkozó adójogszabály-passzust töröljék a megszavazandó csomagból. "Nem tudjuk elhinni, hogy a XXI. században felelős politikusok a digitális kőkorszakot látják hasznosnak Magyarország számára, ahol lehetőség az internethasználatra csak a leggazdagabbak számára nyílik" - fogalmaz az Inforum.

Az internetadó visszavonása a szakmai szervezetek és az internethasználók heves tiltakozása ellenére aligha valószínű, éppen ezért az érdekeltekkel történő egyeztetésen az egyik kulcskérdés az adósapka bevezetése, valamint annak mértéke lehet (ilyen limitet a 2012-ben bevezetett telefonadó során is alkalmazott a jogalkotó). Az erre vonatkozó módosító indítványt minden valószínűség szerint a Parlament november 4-i ülésén nyújtja majd be a kormánypárti frakció - ez alapján egyelőre úgy tűnik, hogy a magánszemélyek által generált internetforgalom után maximum havi 700 forintot, a céges internet-előfizetések után pedig maximum 5000 forintot fog majd fizetni az adóalany, vagyis a távközlési cég.

Mobilszolgáltatást indítanál? Nesze, itt van még egy adó!

Egyelőre kérdéses az is, hogy a kisebb, illetve a kevésbé nyereséges (netán veszteséges) távközlési cégek mennyire tudják érvényesíteni érdekeiket a javaslat azon pontjával kapcsolatban, mely kimondja, hogy a fizetendő internetadó levonható a társasági adóból. Ha a szabályozás e passzusa változatlan marad, azzal két cég, a Telenor Magyarország és a Magyar Telekom járhat kevésbé rosszul, a DIGI (mely éppen most készül jelentős beruházással saját mobilhálózatot kiépíteni), illetve a UPC viszont kifejezetten nehéz helyzetbe kerülhet.

Kérdéses lehet az is. hogy a kormány mekkora bevételre számít az internetadóból. A tegnap kommunikált, nagyjából 20 milliárd forintos éves összeghatárt a KSH adatai alapján a legkönnyebb kontextusba helyezni: a statisztikai hivatal beszámolója szerint az internetes vállalkozások internet-előfizetésekből származó nettó árbevétele az idei második negyedévben 42 milliárd forint volt, ennek 38 százaléka a mobilnet-előfizetésekből képződött. Vagyis a húszmilliárdos internetadó a teljes szektor becsült éves árbevételének körülbelül nyolcadát vinné el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.