Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 22. 14:58

Az EMC részeként folytatja a VCE

Kivásárolná a Cisco tulajdonrészét a VCE-ből az EMC, írta meg bennfentes forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A Cisco továbbra is részt vesz a VCE sorsának alakításában, azonban 35 százalékos tulajdonrésznél jóval kevesebbet birtokol majd.

Befutott a hivatalos bejelentés is, amely megerősíti a Bloomberg által kiszivárogtatott értesülést: az EMC bekebelezi a VCE-t, a Cisco tulajdonrésze pedig 10 százalék körülire csökken az adatközponti infrastruktúraelemeket fejlesztő vegyesvállalatban. A VCE a jövőben az EMC-be olvadva folytatja tevékenységét, vezetése vagy feladata nem változik.

Hárman, együtt

A VMware, a Cisco és az EMC még 2009-ben alapította a VCE vegyesvállalatot (a név a Virtual Computing Environment rövidítése, valójában a tulajdonos cégek kezdőbetűiből áll össze). A szövetségbe a három cég egyaránt hozta saját kompetenciáját, a Cisco a hálózati eszközeit és nemrégiben piacra dobott szervereit, az EMC a tárolóit, szoftvereit (mentés és visszaállítás, RSA biztonság) és felügyeleti eszközeit, a VMware pedig a virtualizációs szoftverportfólióját. a VCE termékei a Vblock nevű, előre integrált építőkövek, amelyekből építkezve a vásárlók egy kompett virtualizált informatikai infrastruktúrát építhetnek fel.

A VCE azért jött létre, mert az iparágban egyre kezdtek terjedni azok az infrastruktúra-építőelemek, amelyek lecsökkentik az ügyfeleknél a telepítéshez, integrációhoz, teszteléshez szükséges időt, ennél fogva olcsóbban és rövidebb idő alatt használatba vehetők. A Cisco, a VMware és az EMC egyedül nem tudott volna ilyen termékeket kínálni, a szövetség viszont igen, mivel a cégek termékportfóliója kiválóan kiegészítette egymást.

A magánkézben levő VCE pénzügyi eredményeiről nem állnak rendelkezésre részletes információk, de most kiadott közlemény szerint az éves árbevétel "run rate" már 2 milliárd dollár. A cég a bennfentesek szerint nyereséges. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nyereséges lenne az összes tulajdonos számára, a Cisco például állítólag veszteségesen jön ki az üzletből, többet fektetett a VCE-be az alapítása óta, mint amennyit visszakapott. A hálózati gyártó ezért már korábban jelezte, elképzelhetőnek tartja az együttműködésből történő kivonulást, részesedésének csökkentését.

Egyre több volt az érdekellentét

A hármas szövetség azonban az elmúlt időszakban repedezni kezdett, ahogy a VCE triumvirátus tagjai be-beléptek egymás piacaira, közvetlenül egymással versenyezve. A hálózati eszközökben és szerverekben utazó Cisco például a VCE-hez hasonló együttműködést alakított ki az EMC egyik riválisával, NetApp-pal, illetve megvásárolta a Whiptail nevű tárológyártót, amellyel az EMC  konkurensévé vált. A VMware pedig lenyelte a hálózatvirtualizációban utazó Nicirát és kiadta az NSX nevű platformot, amely a Cisco hálózati termékeivel konkurál. Nem tudni, ezek az érdekellentétek vezettek-e közvetlenül a VCE-ben bekövetkezett tulajdonosváltáshoz, de alighanem hozzájárultak a Cisco, az EMC és a VMware közötti feszültségek éleződéséhez és megnehezítették az együttműködést.

Az új felállás szerint a VCE ugyanúgy az EMC-birodalom része lesz mint jelenleg a VMware vagy a Pivotal, vagyis önálló leányvállalatként működik. Ez a konstrukció lehetővé teszi az anyavállalat, az EMC számára akár egy tőzsdei bevezetést, illetve a viszonylag szeparált szervezetek miatt egy cégeladás is egyszerű lehet. A VMware teljes leválasztását és önállósítását már amúgy is szorgalmazzák egy ideje aktivista befektetők, amelyeknek véleménye szerint önállóan sokkal többre vihetné a virtualizációban utazó cég.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A VMware egyébként tegnap tette közzé legfrissebb negyedéves jelentését, amely nagy csalódást okozott. A bevétel ugyan 18 százalékkal 1,52 milliárd dollárra emelkedett a július elejétől szeptember végéig tartó időszakban, a nyereség azonban 26 százalékkal 194 millió dollárra zuhant. A cég ezt az AirWatch 1,5 milliárdos felvásárlásával kapcsolatos költségekkel magyarázza leginkább, az egyszeri tételeket kiszűrve a profit 5 százalékkal nőtt.

A VCE-vel bővül az EMC

A VCE-vel kapcsolatos változásokat az EMC a harmadik negyedéves eredményeivel együtt jelentette be. A most lezárt időszakban a tároló- és szoftvergyártó vállalat 6 milliárd dollár bevételt ért el, ami éves szinten 9 százalékos növekedést jelent, ehhez 587 milliós nettó eredmény társult, ez gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbi adattal. A részvényenkénti 44 centes profit 2 centtel maradt el az elemzői konszenzustól.

A VCE-ben birtokolt részesedésének növelésével az EMC megszerezné a jogot arra, hogy a vegyesvállalat pénzügyi adatait saját eredményeibe konszolidálja és növekedő pályára állítsa hardverforgalmát, amelynek bővülése alábbhagyott, elsősorban a high-end tárolók iránti kereslet visszaesése miatt. A most lezárt negyedévben az EMC hardvereladásból származó bevétele 2,6 milliárd dollár volt a pénzügyi jelentés szerint, egy éve pedig 2,4 milliárd, vagyis a növekedés csupán 8 százalék volt 2013 harmadik negyedévével összehasonlítva.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról