Szerző: Gálffy Csaba

2014. október 20. 17:20

Dráma Armonkban

Igen aggasztó irányt vett az IBM pénzügyi teljesítménye, a most nyilvánosságra hozott negyedéves eredmények szerint. Mind a profit, mind a bevétel folyamatosan zsugorodik, az elemzői várakozásoktól messze elmaradtak a számok.

Az előző, kiugróan jó negyedév után látványosan gyenge teljesítményt mutatott az IBM harmadik negyedéves jelentése. A pénzügyi eredmények bőven elmaradtak az elemzői várakozásoktól: a várt 4,32 dolláros részvényenkénti nyereség helyett csak 3,68 dollárt ért el a cég, az éves szinten 2 százalékkal apadó, 22,4 milliárdos bevétel pedig mintegy egymilliárd dollárral maradt el a prognózistól. Az előző év hasonló időszakához képest a profit 17 százalékkal 3,56 milliárd dollárra esett.

Hardver és szoftver

Az IBM hardvereladásai gyakorlatilag megroppantak a negyedév során, a Sytems and Technology üzletág 2,4 milliárdos bevétele igen jelentős, 15 százalékos zsugorodást jelent a tavalyi év előző időszakához képest. A visszaesés üteme ráadásul növekedni látszik, előző negyedévben még csak 11 százalékos volt az éves visszalépés. A legnagyobb bukás a System z mainframe-eket érte, a bevétel itt 35 százalékot esett. De nem tudott nőni egyetlen másik termékkategória sem, a Power-alapú rendszerek 12 százalékkal, a System x 10 százalékkal esett vissza, a tárolók pedig mínusz 6 százalékot teljesítettek tavalyhoz képest.

A szoftverek esetében sem jobb a helyzet, az 5,7 milliárdos bevétel 2 százalékos, szerény visszaesés. Arányaiban legnagyobbat itt az operációs rendszerek estek, 11 százalékot, de nem mentek a köztesréteg-szoftverek (WebSphere, Tivoli, Rational) sem, ezek 1 százalékot léptek vissza. Érdemes megjegyezni, hogy a fenti számok a megtartott üzletágakra vonatkoznak, nem tartalmazzák az időközben leállított vagy eladott tevékenységek által okozott visszaesést.

Ginny Rometty

Szolgáltatások és régiók

A földrajzi régiókat tekintve a két amerikai kontinens 10,1 milliárdos bevételt ért el, ez 1 százalékos olvadás, Európa-Közel-Kelet-Afrika már 3 százalékot esett, Dél-Kelet-Ázsia azonban már 5 milliárdra, 8 százalékkal esett. Sokat elmondt, hogy az IBM "növekedési piacok" kategóriába tartozó országaiban a bevétel 5 százalékkal csökkent, a BRIC országokban (Brazília, Oroszország, India, Kína) pedig 7 százalékos zsugorodásról számolt be a cég.

A két hatalmas, szolgáltatásokkal foglalkozó divízió is aggasztó eredményeket hozott. Az informatikai szolgáltatásokat nyújtó Global Technology Services részleg bevétele szerény 1 százalékot emelkedett, azonban ugyanennyit ovladt az üzleti szolgáltatásokban utazó Global Business Services. A 13,7 milliárdon stagnáló bevétel ellenére mindkét részleg nyeresége romlott, a GTS 11 százaélkkal, a GBS pedig 15 százalékkal rontotta le adózás előtti eredményét. A már megkötött, teljesítés alatt álló szolgáltatási szerződések összértéke 2 százalékkal, 128 milliárd dollárra esett, vagyis a negyedévben megkötött új szolgáltatási szerződések értéke csökkent.

A rossz hírek között szerény vigasz, hogy a nagy növekedési potenciállal kecsegtető új szegmensek továbbra is egészséges ütemben nőnek - ebben persze legalább akkora szerepe van az alacsony (közel nulla) bázisnak, mint a vezetés ragyogó teljesítményének. Eszerint a felhőhöz kötődő bevételek 50 százalékkal nőttek tavalyhoz képest, az expliciten szolgáltatásként, felhőből nyújtott rendszerek pedig 80 százalékkal megugró forgalmat termeltek, éves szinten már 3,1 milliárdos bevétel tartozik ide. A többi növekedési szegmens is szépen teljesített, a számok azonban jóval szerényebbek, az üzleti intelligencia 8, a biztonság pedig 20 százalékot emelkedett, a mobilhoz kapcsolódó forgalom azonban megduplázódótt - azt azonban a cég nem közölte, hogy mennyiről mennyire.

Feladni a stratégiai célt

A Re/Code információi szerint az eredmények annyira rosszak, hogy Ginny Rometty bejelentette, a vállalat középtávú stratégiai célját, a 2015-re kitűzött 20 dolláros részvényenkénti profit elérését feladja és a rövid távú pénztermelés helyett inkább az üzlet hosszabb távú újraépítésére koncentrál majd. Ez annak gyakorlati beismerése, hogy ilyen merev középtávú célokat kitűzni, majd a cég teljes működését ennek alávetni súlyos tévedés volt.  A profitmaximalizálás érdekében a cég olyan lépéseket is tett, amely már rövid távon befolyásolta versenyképességét.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mint ismeretes, az IBM az elmúlt években gyakorlatilag minden üzleti döntését ennek rendelte alá, a költségek csökkentése, a "drága" amerikai munkavállalók ijesztő ütemű elbocsátása, egyes üzletrészek értékesítése, a részvények agresszív visszavásárlása mind-mind ezt az egy célt szolgálta. Ez a cél azonban láthatóan útjában volt a vállalat egészséges növekedésének, az IBM már sorozatban 10 negyedéve képtelen árbevételét növelni.

Az IBM azt is bejelentette, hogy kiszáll a félvezetőgyártásból, ezzel kapcsolatos érdekeltségét pedig 1,5 milliárd dollár készpénzzel együtt átadja az AMD-ből leválasztott Globalfoundriesnak. Erről bővebben itt írtunk ma.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról