Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 20. 14:38

Botrány az Anonabox körül

Eltávolította az Anonabox nevű projektet az oldaláról a Kickstarter, miután annak gyanúja merült fel, hogy a készítő megvezette a közvéleményt. Az internet népe ízekre szedte a projektet.

Lapunk is beszámolt az Anonabox nevű Kickstarter-projektről: a készítők egy olyan, könnyen hordozható otthon routert ígértek, amely minden forgalmat a Tor hálózatra irányít és ezzel védi a felhasználó anonimitását. A fejlesztők 7500 dollárt szerettek volna összekalapozni hogy beindítsák a gyártást, ehhez képest pár nap alatt majdnem 600 ezer dollár gyűlt össze 9 ezer támogatótól.

A nagy nemzetközi visszhangot kapó projektet gyorsan ízekre szedte az internet népe. Kiderült például, hogy a Kickstarteren nyílt forrásúként hirdetett hardver nem saját fejlesztés vagy találmány, hanem ázsiai gyártóktól körülbelül 20 dolláros áron bárki által beszerezhető termék. August Germar, az Anonabox "kitalálója" az Ars Technica megkeresésére elmondta, a Redditen és más fórumokon belinkelt routerek még nem léteztek akkor, amikor elkezdett az Anonaboxon dolgozni. "Szerintem ezek másolatok, amiket Kínában készítenek. De nem érdekel, örülök hogy a hardver széles körben elérhető. Mindig is azt mondtam az embereknek, hogy otthon is megépíthetik a sajátjukat és szívesen segítek nekik ebben. Most már közvetlen megvehetik a hardver Kínából, ami nem zavar, én csak szerettem volna, ha minél többen hozzáférnek egy ilyen eszközhöz."

A Kickstarterre ugyanakkor azt írta Germar, az Anonaboxban felhasznált alaplap egyedi fejlesztésű. "Ha ennyire egyszerű lenne a Tort egy routerre telepíteni, bárki meg tudná csinálni az otthoni eszközével, de a Tor futtatása nagyon sok erőforrást igényel. Legalább 16 megabájt flash memória (nem RAM) kell csak a Tor binánisokhoz. A jelenleg használt image-ünk több mint 10 megabájtos, ami azt jelenti, fel sem megy azokra a routerekre, amelyeket a Best Buyban árulnak, hacsak nem egy 300 dolláros modellről van szó." Az Anonaboxot 50 dollárért akarták árulni.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A szoftverrel kapcsolatban is felmerültek kétségek - Germar azt állította, az Anonabox teljesen nyílt forrású szoftvert használ, azonban a kódot nem tette közzé, csak néhány konfigurációs állományt. Egyelőre úgy tűnik, a Tort egy ideje tartalmazó, OpenWRT nevű nyílt forrású router firmware-t fordította le Germar az általa használt hardverre.

A Kickstarter eltávolította az Anonaboxot az oldaláról, részletes indoklást azonban nem fűzött a lépéshez. Ez szerencsére nem jelenti azt, hogy a támogatók elvesztenék a pénzüket, ugyanis a Kickstarteren a projektek csak akkor kapják meg a támogatást, ha az előre meghatározott időszak lezárult és a kért összeg is összegyűlt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról