Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 17. 09:06

Leépítésekkel kezdi munkáját az új AMD-vezér

Gyenge negyedéves eredményekről számolt be csütörtök este, a tőzsde zárása után az AMD. A cég bevétele éves összehasonlításban enyhén csökkent, profitja meredeken zuhant. A nemrég kinevezett új elnök-vezérigazgató leépítéseket és más költségcsökkentési lépéseket jelentett be. A negyedik negyedéves előrejelzés pocsék.

A tavalyi harmadik negyedév óta minden negyedévben nagy bevételnövekedést és profitjavulást tudott elkönyvelni az AMD, ahogy beindult a cégnél a játékkonzolokba szánt egyedi processzorok gyártása. A most lezárt harmadik negyedév volt az első, amikor a cég teljesítményét már ésszerűen össze lehetett vetni a tavalyival, kiszűrve a konzolchipek által jelentett egyszeri nagy növekedés hatását. A számok alapján nem igazán sikerült egyről a kettőre jutnia az AMD-nek.

Lisa Su elnök-vezérigazgató

Csökkenő bevétel, zuhanó eredmény

A félvezetőgyártó árbevétele 1,43 milliárd dollár volt az idei harmadik negyedévben, ez 2 százalékkal alacsonyabb mint az egy évvel korábbi érték. Az üzemi eredmény ugyan pozitív, 66 millió dollár, de nem éri el az egy évvel korábban kitermelt 95 millió dollárt. A nettó profit ennél nagyobbat zuhant, a tavaly őszi 48 millió dollárról 17 millió dollárra, azaz részvényenként 2 centre. Az elemzők által félvezetőgyártóknál annyira figyelt bruttó eredményhányad 35 százalékra jött ki a negyedév végén - összehasonlításképp a szerződéses gyártó TSMC-nél ez 50 százalék felett volt a harmadik negyedévben, az Intelnél pedig 65 százalékot tett ki.

Nyáron az AMD átszervezést hajtott végre, tevékenységét két új részleg köré csoportosította. Az egyikben vannak a PC-s processzorok és grafikus vezérlők, ez a divízió éves szinten 16 százalékos bevételcsökkenést szenvedett el, pedig a PC-piac mindössze 1-2 százalékkal zsugorodott a vizsgált időszakban a két nagy elemzőcég, az IDC és a Gartner szerint. Az AMD PC-s processzorai és GPU-i tehát nem lettek kelendőbbek tavalyhoz képest, ahogy azt az Intel negyedéves eredményei alapján sejteni lehetett.  A részleg 781 millió dolláros bevétel mellett 17 milliós üzemi veszteséget volt kénytelen jelenteni, miközben egy éve még 925 milliós bevételből 9 milliós profitot ért el.

A PC-s processzorok piacán mutatott gyengeség elsősorban annak köszönhető az AMD szerint, hogy az eladások egyre inkább a vállalati noteszgépek felé fordulnak. Az AMD elsősorban a legalsó árkategóriás otthoni PC-kben erős, ez a szegmens pedig továbbra is zsugorodik, főleg a kínai eladások meredek csökkenésének köszönhetően - az IDC és a Gartner egyetért abban, hogy a fejlődő országokban továbbra is okostelefont és tabletet vásárol a lakosság az olcsó PC-k helyett, ami leginkább az AMD-t sújtja. A cég ugyan növelte jelenlétét a vállalati PC-k területén, azonban ez nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a visszaesést, amelyet a fejlődő területeken a PC-eladások esése okozott számára. A grafikus kártyák piacán is romlott az AMD teljesítménye, derül ki az elemzői konferenciahívásból. Az év elején a Radeonok eladásait nagyon meghúzták a kriptovaluta-bányászok, ez a hatás azonban őszre gyengült.

A másik nagy üzletágban vannak a szerverchipek és az olyan egyedi tervezésű lapkák, amelyek például az Xbox One-t és a PlayStation 4-et is hajtják. Ez a részleg a várakozásoknak megfelelően javítani tudott a teljesítményén, az egy évvel korábbi 536 millió dollárról 648 millióra emelkedett a bevétele, miközben az üzemi profit 92 millióról 108 millió dollárra dagadt. A cég tájékoztatása szerint a javuló eredmény elsősorban az egyedi fejlesztésű (konzolos) chipek növekedő eladásainak köszönhető - a konzolgyártók az ünnepi rohamra készülődve a harmadik negyedévben szerzik be a karácsonykor polcokra kerülő gépek alkatrészeit.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az AMD több új megrendelést is kapott egyedi fejlesztésű chipekre, a partnerek kiléte azonban nem nyilvános - ami biztos, hogy nem a videojátékok világában kell keresni őket. Az egyik egy 64 bites ARM-alapú lapkára vonatkozik és a megkötött megállapodások a teljes termékéletciklusra vetítve 1 milliárd dolláros bevétellel kecsegtetnek. Azt is elmondta Lisa Su elnök-vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson csütörtök este, hogy ezen megállapodások nyomán egyelőre csak a tervezés kezdődött el, az új üzletekből árbevétel legkorábban 2016-ban lesz.

Elbocsátások és veszteséges év vége

A romló pénzügyi eredmények nyomán az AMD újabb költségcsökkentési lépésekről határozott - a cég tájékoztatása szerint ebbe beletartozik irodaépületek számának/területének csökkentése mellett a dolgozói létszám 7 százalékos megkurtítása. A lépésekre igen hamar sor kerül, a frissen kinevezett elnök-vezérigazgató szeretné még a negyedik negyedév során végrehajtani ezeket a költségmegtakarításokat, amelyek egyébként összesen 70 millió dollár egyszeri költséget jelentenek - ennek jelentős része végkielégítésekre megy el. Ugyanakkor 2015-re a lépéstől már 85 millió dolláros megtakarítást remél az AMD.

A negyedik negyedéves kilátások ugyanakkor igen borúsra sikerültek: Devinder Kumar pénzügyi vezető szerint az árbevétel a harmadik negyedévhez képest 13 százalékkal fog esni annak ellenére, hogy a PC-piacon az év vége jelenti a csúcsot. Amennyiben ez a forgatókönyv valóra válik, az AMD forgalma 1,25 milllárd dollár körül lesz, ami a tavalyi negyedik negyedévvel összehasonlítva több mint 20 százalékos zuhanást jelent majd. A cég várakozásai szerint a PC-piacról és az egyedi fejlesztésű chipek piacáról befolyó bevétel egyaránt csökkenni fog. A bruttó eredményhányadot továbbra is 35 százalék körülire várja a cég, ami azt jelenti, az idei negyedik negyedévben az AMD szinte biztosan újra veszteséges lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról