Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 16. 12:53

Hatalmas rekordot futott a TSMC

Közzétette harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit a TSMC. A világ legnagyobb szerződéses chipgyártója rekordbevételt és rekordprofitot ért el, az Apple megrendeléseinek köszönhetően.

Közel harmadával növekedett a TSMC bevétele a harmadik negyedévben, a cég 209 milliárd tajvani dolláros, vagyis hozzávetőleg 6,8 milliárd amerikai dolláros forgalmat realizált az időszakban, ez éves szinten közel 29 százalékos növekedést jelent. Ehhez 76,34 milliárd tajvani dolláros, vagyis mintegy 2,51 milliárd amerikai dolláros profit társult, amely 47 százalékos éves növekedést új rekordot jelent a vállalat történetében. A nyereség messze felülmúlta az elemzők várakozásait, a piac 59 milliárd tajvani dollár körüli eredményt várt.

A TSMC pénzügyi mutatóit elsősorban a mobilchipek húzzák, az okostelefonos processzorok piacát toronymagasan, majdnem 60 százalékos részesedéssel vezető Qualcomm mellett az Apple is jelentős TSMC-ügyfél, a két cégtől származó megrendelések adják a vállalat bevételének majdnem harmadát. A most elért hatalmas bevételnövekedés leginkább az Apple megrendeléseinek köszönhető, az almás cég telefonjaiba és tabletjeibe korábban a Samsung gyártotta a chipeket, az új generációs eszközök processzorai azonban már a TSMC-nél készülnek.

Az Apple ugyanis közvetlenül versenyez a Samsunggal az okostelefonok piacán is és egyre kevéssé volt ínyére, hogy a koreaiak chipgyártó részlegéhez befolyó bevételt és az ott képződő nyereséget a Samsung a Galaxyk fejlesztésére tudja fordítani. Mivel a TSMC technológiai fejlesztésekben mára megelőzte a Samsungot és bizonyos ideig exkluzivitást is garantált a cég számára a legújabb gyártási eljárásaihoz, a kaliforniai vállalat a legújabb telefonjainak és tableteinek processzorait már a TSMC-vel állíttatja elő.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Apple-chipek miatt a TSMC által leszállított,kommunikációs eszközökbe szánt lapkák forgalma éves összehasonlításban 6 százalékkal emelkedett, eközben a "computing" chipek (például GPU-k) gyártásából származó bevétel 6 százalékkal esett vissza. A TSMC-nek nem csak az Apple az ügyfele, a vállalat számos olyan fabless gyártó számára állít elő chipeket, amelyek az Apple-nek szállítanak, ilyen például a Qualcomm és a Broadcom is. A Yuanta Securities becslései szerint az iPhone-okba és iPadekbe szánt alkatrészek összesen máris több mint 20 százalékkal részesedének a TSMC forgalmából és ez a közelvöőben nőni fog.

A negyedik negyedévben a bevétel további növekedését várja a cég, 210-220 milliárd tajvani dollárról szól a közzétett előrejelzés, a bruttó eredményhányad pedig 48-50 százalék között várható, ez némileg alacsonyabb lesz mint a most elért 50,5 százalék - összehasonlításképp, az Intel legutóbbi negyedévében 65 százalékos bruttó eredményhányadot tudott felmutatni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról