Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 14. 12:53

Anonimizálja az internetes forgalmat az Anonabox

Apró vezeték nélküli routerrel jelentkezett egy cég a Kickstarteren, amely a teljes forgalmat a Tor hálózaton vezeti át, így a felhasználói anonimek és "láthatatlanok" maradnak.

Az Anonabox egy aprócska router, nagyjából akkora mindössze, mint egy pakli kártya. Két Ethernet-csatlakozót és egy vezeték nélküli hálózati vezérlőt rejt és a teljes forgalmát a Tor hálózaton engedi át. A The Onion Router (Tor) egy ingyenesen elérhető szoftver révén online anonimitást nyújt, a felhasználók lenyomozhatatlanná válnak a másik oldalon lévő webes szolgáltatók vagy a külső megfigyelők, a kommunikációt a köztes állomásokon lehallgatók számára. Egy másik előnye a Tornak, hogy a felhasználók hamisíthatják lokációs adataikat is, így az online szolgáltatások földrajzi alapon történő korlátozása ellen is használható, például letiltott oldalak és tartalmak elérésére, illetve kommunikációra is, akkor ha a felek nem szeretnék felfedni kilétüket.

A Tor kliensei a legtöbb operációs rendszerre elérhetők, az Anonabox használatával viszont nincs szükség utólagosan telepített kliensre, regisztrációra, belépésre, nem kell semmit konfigurálni sem, egyszerűen be kell dugni és működik. A fejlesztők elsősorban azoknak a felhasználóknak szánják az eszközt, akiknek a szólásszabadság korlátozása miatt szükségük van az online anonimitásra, de akármely paranoiás, személyiségi jogaiért aggódó netezőnek jó szolgálatot tehet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A fejlesztők saját bevallása szerint már évek óta dolgoznak ezen az eszközön, az első prototípusok még nagyok voltak és az alkatrészköltségük elérte a 200-400 dollárt is. Azóta több verzió készült, amelyek egyre kisebbek, a Kickstarteren promózott Anonabox egy ing- vagy nadrágzsebben is kényelmesen elfér. A rajta levő Ethernet-csatlakozó segítségével lehet az internetre csatlakoztatni (pl. kábelmodemen vagy Wi-Fi routeren át), tartalmaz egy OpenWRT-re alapozó Wi-Fi hotspotot, illetve a vezeték nélküli kommunikációra nem képes kliensek számára egy második Ethernet-portot.

A Kickstarter projekt oldalán a fejlesztők leírják, korlátozott számban eddig is tudták az Anonaboxot készíteni  néhány ismerős számára, a tömeggyártás beindításához van szükségük némi tőkére. Ha hardvert megfelelő mennyiségben tudják rendelni, elég alacsony lesz az ár ahhoz, hogy az eszközt bárki megengedhesse magának. A projekt támogatóinak legalább 45 dollárt kell fizetniük, hogy egy Anonabox birtokosai lehessenek. Az eszköz minden komponense nyílt forrású, a gyártás beindításához mindössze 7500 dollárra lett volna szüksége az alkotóknak, ehhez képest a támogatók már majdnem 210 ezret adtak össze és 28 nap még hátra is van az akcióból.

Nem az Anonabox az első, Tort támogató hardveres eszköz, maga a Tor projekt is rendelkezik egy ilyen készülékkel, a Torouter Dreamplug azonban a legutóbbi publikus információk szerint még csak kísérleti stádiumban van, megvásárolni most még nem lehet. A Pogoplugnak is van egy Tor routere, a Safeplug, amely az Anonaboxhoz hasonló funkcionalitást kínál 49 dolláros áron, ez viszont akkora mint egy otthoni router, így nehezen hordozható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról