Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 14. 11:12

20 éve született a Netscape Navigator

1994. október 13-án jelent meg az a sajtóközlemény, amelyben bejelentették a Netscape Navigator webböngésző megszületését és a korai felhasználók ekkor kezdhették el kipróbálni a szoftver első előzetesét is.

Mosaicból Netscape lesz

A Netscape Navigator története néhány évvel korábban kezdődött az Illinois Egyetemen - a mára dotkom-milliárdossá és kockázati tőkebefektetővé lett Marc Andreessen és Eric Bina, a National Center for Supercomputing Applicationsnél (NCSA) a Mosaic böngészőn dolgoztak, amelynek első publikus verziója 1993-ban készült el. Andreessen néhány egyetemi társával aztán meglátta az üzleti lehetőséget a grafikus böngészőkben és elhagyta az NCSA-t, hogy a Silicon Graphicstől kilépő Jim Clarkkal megalapítsa a Mosaic Communications Corporationt. Az egyetem azonban igényt tartott a Mosaic névre, így lett a vállalat végül Netscape Communications.

A Mosaic továbbfejlesztéséből létrejött Navigator böngésző megszületését 1994. október 13-án jelentette be a cég, ekkor vált elérhetővé a 0.9 verziószámot viselő előzetes. A vállalat azt is közölte ugyanekkor, hogy nem kereskedelmi felhasználásra a Navigator böngésző ingyenes lesz, mivel ezt diktálja az internet szellemisége. Ezt az ígéretet később visszavonták és a Navigator csak oktatási célra vagy non-profit szervezetek számára volt ingyen használható. A Navigator 1.0 verziója végül 1994 decemberében jelent meg.

Óriási siker

A Netscape gyorsan nagy sikert aratott. Bár a world wide web használata akkor még csak bontogatta a szárnyait az akadémiai világon kívül, a böngésző de facto szabvánnyá vált. Ennek fő oka az volt, hogy a Navigator az oldalak letöltésekor azonnal megjelenítette a szövegeket és a képeket, míg a korabeli többi böngésző megvárta a teljes oldal minden elemének letöltődését, mielőtt megmutatta volna az oldalt. Így a lassú internetkapcsolaton lógó felhasználók néha percekig csak egy üres oldalt bámultak, míg Netscape-pel böngészve legalább a szöveget elkezdhették olvasni és később, amikor letöltődtek, megnézhették a képeket is.

A Netcape az akkori korban elérhető szinte összes, grafikus felületű operációs rendszerre elérhető volt (Windows, Linux, különféle Mac OS, OS/2, UNIX-verziók), minden platformon ugyanúgy nézett ki és ugyanúgy is működött. 1995-ben érkezett a Netscape 1.1. Még ebből is létezett fizetős kereskedelmi verzió és ingyenes próbaváltozat, amely egy idő után felugró ablakokkal figyelmeztette a felhasználót, ideje lenne megvenni a szoftvert. A Netscape aztán mindenki számára ingyen elérhetővé tette a Navigatort online, de a szoftvert boltokban is árulták CD-n meg floppyn, a kereskedelmi verzió hozzáadott értékét a telefonos terméktámogatás jelentette. A Netscape 2.0 már levelezőt is tartalmazott, amely meg tudta jeleníteni a HTML formátumú emaileket.

Az 1990-es évek második felében indult be a lakossági internetezés, főleg a Windows 95 terjedésének köszönhetően. A Microsoft hiába adott ki saját böngészőt, az Internet Explorert senki sem vette komolyan, ha valaki akkoriban grafikus browsert használt, az szinte biztosan Netscape Navigator volt, amely gyorsabb volt és többet tudott az IE-nél. A növekedési kilátások biztatóak voltak és a Netscape 1995-ben minden idők egyik legjobb tőzsdei rajtját produkálta, az első nap közel megduplázódott az árfolyam, amivel a cég piaci értéke elérte a 2,9 milliárd dollárt (maga a cég ugyan a bevételeit folyamatosan növelte, de vastagon veszteséges volt).

Az IE fenyegetésére válaszul a Netscape a Navigatort egy böngészőből egy komplex szoftverré fejlesztette: 1996-ban megjelent a Gold Edition, amely a szokásos browser mellett email-klienst, weboldal-szerkesztőt és hírolvasót is tartalmazott. Ezzel a verzióval eleinte komoly problémák voltak, összetettsége miatt nagyra hízott, lassú volt és stabilitási problémái is voltak szép számmal. Később a Navigator Gold Editiont átnevezték Netscape Communicatorra. Az igazán nagy arcvesztést a Netscape 5 jelentette, amelyet alapjaitól újraírtak, ezért nagyon sokat késett, annyira, hogy végül aztán ki sem adták.

Az AOL és a vég

A fejlesztések ellenére az ezredfordulóra a Netscape elvesztette a piacvezető szerepet - ebben jelentős okot játszott, hogy az IE akkoriban gyorsabban fejlődött, illetve a Microsoft ingyen adta a Windowshoz, A Netscape kénytelen volt feladni a harcot és az AOL-ba olvadt cég 1998-ban közzétette a Comunicator forráskódját, ebből jött létre végül a Mozilla Alapítvány és a Firefox, amely az előző évtized közepén ugyanazzal a fegyverrel győzte le az IE-t, amivel a Microsoft a Netscape-et: gyorsabb és biztonságosabb, a szabványokat jobban követő böngészőt fejlesztett.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Mozilla által gondozott, nyílt forrású Firefox hamarosan óriási népszerűségre tett szert, miközben az AOL-nál mostohagyerekként kezelt Netscape egyre inkább háttérbe szorult. A végül teljesen ejtett Netscape 5 után 2000-ben érkezett a 6-os verzió, amely azonban az akkor még meglehetősen instabil Mozilla 0.6-ra épült, és a minőségi problémák még tovább tépázták a Netscape hírnevét - a legtöbben csalódottan elfordultak a szoftvertől és mást kezdtek használni, leginkább Internet Explorert.

A Netscape 6 továbbfejlesztésével érkezett meg 2002-ben a Netscape 7, azonban ekkorra a Netscape már teljesen háttérbe szorult a böngészőpiacon, így szinte már senkit sem érdekelt, hogy a Mozilla 1.0.1-re épülő szoftverben az AOL kikapcsolta a felugró ablakokat blokkolását, hogy aztán a közösség nyomására a 7.01-es verzióban újra bekapcsolja. 2005-ben jelent meg a Netscape 8, amely már a Firefoxra épült, ám képes volt az Internet Explorer motorját is használni, hogy biztosan minden weboldalt helyesen jelenítsen meg. Ugyanebben az évben az AOL elbocsátotta lényegében a teljes Netscape-csapatot, és a fejlesztést külső cégre bízta. Az utolsó Netscape a Firefox 2.0 kódjára épülő 9-es változat volt, ami 2007. október 15-én jelent meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról