Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 10. 10:13

Itt az első POWER8 szerver, amelyet nem az IBM gyárt

A Tyan piacra dobta első POWER8 processzoros szerverét, amely az OpenPOWER konzorcium létrejöttének eredménye. Az egyfoglalatos, 2U magas géphez az év végéig meglepően kedvező áron lehet hozzájutni.

Az IBM még 2013 nyarán jelentette be az OpenPOWER konzorcium létrejöttét, amelynek célja hardverfejlesztői közösséget toborozni a POWER processzorok köré. Most megérkezett az erőfeszítések első kézzelfogható eredménye, egy olyan POWER8 chipes szerver, amelyet a Tyan gyárt.

Az OpenPOWER szövetség tagjai számára az IBM megnyitja a POWER8 magokhoz, processzorokhoz és a teljes platformhoz kapcsolódó fejlesztési jogokat, valamint licencelhetővé teszi az architektúrához kapcsolódó szellemi tulajdonát. A kezdeményezéshez olyan vállalatok csatlakoztak mint a Google, a Mellanox, az NVIDIA és a Tyan. Ezzel az IBM processzorok olyan vásárlókat is elérhetnek, amelyek amúgy nem vásárolnának IBM szervereket, de a CPU valamely tulajdonságait vonzónak találják. A szélesebb piac magasabb volument generál, ami segít szélesebb körben teríteni a processzor fejlesztésének és a félvezetőgyártáshoz szükséges befektetések költségeit.

A Tyan most piacra dobta első POWER8 chipes szerverét, amely a GN70-BP010 nevet kapta. Ránézésre olyan, mint bármely más 2U szerver a cégtől, ebben azonban nem x86 processzor dolgozik, hanem egy kifejezetten egyfoglalatos gépekhez kifejlesztett IBM POWER8 lapka (kódnevén Turismo SCM), amelynek órajele, magszáma, cache-mérete és egyéb paraméterei egyelőre nem nyilvánosak (ami némiképp meglepő egy már piacon elérhető gép esetében).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Amint az ismert, a POWER8-nak külső memóriavezérlő chipje van (Centaur), amely jelenleg DDR3 memóriát kezel, de később érkezik DDR4-et támogató változat is. Egy processzorhoz legfeljebb nyolc memóriavezérlő kapcsolódhat, de a Tyan csak egy ilyet épített be. Így a gépben csak négy DDR3 memóriafoglalat kapott helyet, amelybe 1333 MHz-es vagy 1600 MHz-es regiszteres DIMM-eket lehet építeni, nincs szükség tehát speciális modulokra, amelyeket az IBM saját POWER8-as szervereihez meg kell vásárolni.

A szerver előlapján nyolc darab 3,5" meghajtóhelyet alakított ki a Tyan, de az alaplapra integrált lemezvezérlőnek csak 4 SATA portja van, így ha egy felhasználó szeretné kihasználni a rendelkezésre álló bővítési lehetőségeket egy PCI Express kártyahelyet fel kell áldoznia és egy utólagos diszkvezérlőt kell beépítenie - erre egy PCI Express Gen3 16x vagy egy 8x sín áll rendelkezésre. A gép hátulján két gigabites Ethernet-port kapott helyet, amelyek egy Marvell 88DSE9235 kontrolleren lógnak, emellett két SUB-port, COM-port és VGA-kimenet van rajta a tápcsatlakozón kívül.

A GN70-BP010 egyik legérdekesebb paramétere az ára: a szervert 4 GB DDR3-1600 memóriával és egy darab 500 gigabájtos HDD-vel szerelve az év végéig 2753 dolláros bevezető áron kínálja a Tyan, a szállítások október végén kezdődnek. A szervert elsősorban a platformmal való ismerkedésre, fejlesztésre, tesztelésre ajánlja a vállalat. A géphez (a még meg sem jelent) Ubuntu Linux 14.10-et ajánlja a Tyan.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról