Szerző: Hlács Ferenc

2014. október 7. 12:47

Új mobilappok az Adobe-tól

Új mobilalkalmazásokról és asztali platformokra szánt szolgáltatásokról rántotta le a leplet az Adobe. A Creative Cloud integráció egyik termékből sem maradt ki, ráadásul a Photoshop is érintésbarát felületet kapott.

Egy sor frissítést és kilenc új mobilalkalmazást jelentett be az Adobe, az idei MAX konferencián. A vállalat emellett külső fejlesztők felé is nyit, a rendezvényen a Creative SDK nyilvános béta verziójáról is lerántotta a leplet, amellyel a harmadik féltől származó mobil appok is összeköthetők a cég Creative Cloud (CC) szolgáltatásával.

Számos új mobilapp

Okostelefonokra és tabletekre szánt appokkal a Photoshop, az Illustrator és Premiere termékcsaládok is bővültek: a Photoshop Sketch segítségével az alkotókedvűek újfajta virtuális ecsetek segítségével dolgozhatnak, a munkamenet ráadásul a Photoshop CC, illetve Illustrator CC online szolgáltatásokkal is integrálható. A frissített Photoshop Mix a cég szerint precízebb mobilos képszerkesztést tesz lehetővé, az ugyancsak a Photoshop családot bővítő Lightroom Mobile segítségével pedig az asztali, illetve mobil munkamenetekbe az ismerősök, netán ügyfelek is bekapcsolódhatnak, kommenteket hagyhatnak egyes fényképeknél, a szolgáltatás ezen felül az iPhone-nal készített fényképek esetében már a GPS adatokat is szinkronizálja az asztali klienssel.

A korábban Adobe Ideas néven ismert Illustrator Draw-val vektorgrafikus alkotások készíthetők, ugyanezen termékcsalád Line alkalmazása pedig hasonló funkcionalitásán túl kiemelten precíz rajzok létrehozását teszi lehetővé - természetesen mindezt teljes Illustrator CC integráció mellett. A videószerkesztéshez az új Premiere Clip alkalmazás vethető be, amely ugyancsak szinkronizálható a Creative Clouddal, így a megkezdett vágás akár az asztali Premiere Pro-ban is folytatható.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A vállalat mindezek mellett három tovább "capture" appot is bejelentett, amelyekkel a munkamenetekbe később beépíthető dizájnelemek hozhatók létre. Az Adobe Brush CC-vel iPad, illetve iPhone készülékeken készíthetünk különböző ecsetformákat, gyakorlatilag bármilyen fotóból vagy képből, amelyeket aztán a Creative Cloud alkalmazásokban vehetünk használatba. A Shape CC-vel előre definiált formák készíthetők magas kontrasztú képekből, a Color CC-vel pedig értelemszerűen egyes színek definiálhatók későbbi használatra.

Új asztali szolgálatatások

A cég asztali eszközökkel sem maradt adós, azokból mindjárt három újat is leleplezett. Az első ilyen, a Creative Cloud Market gyakorlatilag egy piactér, amelyen a CC ügyfelek számára ingyenesen elérhető, jó minőségű válogatott tartalmak érhetők el, a vektoros formáktól az ikonokon keresztül egészen a felhasználói felület mintákig. A CC Libraries-ben az a többi Adobe szoftverben használt eszközök (például ecsetek, vektoros formák) rendszerezhetők, később pedig hozzáférhetők az egyes alkalmazásokból. A harmadik új, cloud-alapú szolgáltatás a CC Extract, amellyel a webdizájnerek egy-egy PSD fájlból oszthatják meg a kívánt információkat.

A vállalat egyébként magán a népszerű Photoshop képszerkesztőn is újított valamicskét, az ugyanis külön támogatást kap a nagy pixelsűrűségű Surface Pro 3 készülékekhez, illetve érintésbarát felülettel is kiegészül. A szoftver egyébként nemrég a Chromebookokra és a Chrome böngészőkbe is utat talált, noha csak streaming formában, használatához tehát folyamatos internetkapcsolatra van szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról