Szerző: Bodnár Ádám

2014. október 2. 14:34

14 nanométeres processzort demózott a Samsung

A héten zajló ARM Tech Con eseményen a Samsung egy olyan chipet demózott, amely a vállalat 14 nanométeres FinFET eljárásával készült.

Egyre élesedik a technológiai verseny az élvonalban maradt félvezetőgyártók között, az Intel már szállítja 14 nanométeres chipjeit, de a két nagy rivális, a TSMC és a Samsung sem szeretne lemaradni. A tajvani és a koreai vállalat ugyan nem rendelkezik nagy teljesítményű lapkák előállítására alkalmas fejlett technológiával (nem véletlenül használ az NVIDIA még mindig 28 nm-es eljárást), de a mobilos és tabletes lapkák gyártásához használt energiatakarékos gyártástechnológiák terén fej-fej melletti versenyt folytatnak.

Az ARM évente szokásos konferenciáján, a Tech Conon a Samsung egy 14 nm-es FinFET technológiával készült chipet demózott. A FinFET tranzisztor alkotóelemei nem rétegszerűen helyezkednek el mint ahogy az korábban bevett volt, hanem háromdimenziós struktúrát alkotnak - a legyártott tranzisztorban a csatornát szilíciumból készült vékony "uszony" veszi körül, innen származik az elnevezés.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kiállított eszköz a Samsung standján egy mobil processzor volt, amely videót játszott le egy mobil kijelzőn és egy tévén. A cég képviselői semmit nem közöltek a processzorról, nem tudni, milyen magokat tartalmaz, hány van belőlük vagy milyen órajelen járnak például. A TSMC korábban azt állította, hamarosan tömeggyártásba kerülő 16 nanométeres FinFET eljárásán a nagy teljesítményre optimalizált 64 bites Cortex-A57 processzormagok 2,6 GHz-es órajelet érhetnek el.

A Tech Conon résztvevők beszámolója szerint a Samsung hosszas unszolásra sem árult el semmit 14 nanométeres technológiájának állapotáról. A cég szerint több megrendelővel is írt alá megállapodást 14 nanométeres chipek gyártásáról, azonban egyike sem járult hozzá ahhoz, hogy a nevét publikálják - pletykák szerint az Apple is ezek egyike. A Samsung állítja, a technológia gyártásra érett, azonban sem a kihozatalról, sem pedig a volumenről nem áll rendelkezésre nyilvános információ. A két cég között tavasszal kötött megállapodás értelmében a Globalfoundries ezt az eljárást fogja licencelni és saját gyáraiban alkalmazni 14 nanométeres alkatrészek előállításához.

A cégek által akkor kiadott közlemény szerint a Samsung által fejlesztett 14 nanométeres FinFET eljárás a korábbi generációs, 20 nanométereshez képest jó esetben 20 százalékkal magasabb teljesítményt és/vagy 35 százalékkal alacsonyabb fogyasztást tesz lehetővé, a fizikai méretcsökkenés pedig 15 százalék körüli, vagyis ugyanazt az áramkört 14 nanométeres eljárással gyártva 15 százalékkal kisebb lesz a chip a 20 nanométeresnél. Az eljárás chiptervezői szemmel sokban hasonlít a korábbi 20 nanométeresre, így ha valaki jártasságot szerzett a Samsung 20 nanométeres csíkszélességén, az könnyen tud majd dolgozni ezzel is.

A Samsung a tervek szerint 2014 végén vezeti be tömegtermelésbe 14 nanométeres eljárását a koreai Hwaseongban és a texasi Austinban található gyáraiban, a Galobalfoundries pedig 2015-től kezdi kiszolgálni ügyfeleit ezzel a technológiával a New York-i Saratogában található üzeméből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról