Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 29. 15:44

Sokmilliárdos adóelkerüléssel foghatják meg az Apple-t

Igen súlyos bírság lehet a vége annak, hogy Brüsszel vizsgálatot indított az Apple európai adózási gyakorlata ügyében. Az uniós hatóságok már korábban vizsgálódtak az ír adóhatóság által az Apple számára nyújtott speciális bánásmód kapcsán, a héten hivatalosan is eljárást kezdeményezhet az EU.

Beindítja a korábban pedzegetett eljárást az Európai Unió az amerikai cégeknek nyújtott adókedvezményekkel kapcsolatban - írja belsős forrásokra hivatkozva a Financial Times és a Reuters. A brit médium szerint Brüsszel várhatóan a héten tesz hivatalos bejelentést az eljárás beindításáról, a további részletek is akkor várhatóak. Az értesülések szerint nem csak Írország, hanem Hollandia és Luxemburg ellen is hasonló vizsgálat indul a héten, az Apple mellett pedig a Google és a Starbucks is érintett lehet a párhuzamosan zajló, immár hivatalos eljárásokban.

Arról korábban már részletesen beszámoltunk, hogy az EU vizsgálódott már a különböző országok által amerikai cégeknek nyújtott, adókedvezménynek minősülő könnyítésekkel kapcsolatban. A gyanú szerint például az ír adóhatóság aktív segítséget nyújtott az Apple-nek abban, hogy az európai országokban elért profitját társasági adó megfizetése nélkül menekíthesse ki a kontinensről, ezzel pedig megsérthette az EU-s normákat.

A problémáról részletesen írtunk, akit a téma mélyebben érdekel, itt ismertettük a kifogásolt mechanizmust. Röviden az ír adóhatóság engedélyezte, hogy az Apple adóparadicsomban bejegyzett leányvállalata szellemi tulajdont licenceljen az ír leányvállalat számára, a profit e licencdíj formájában hagyta el Európát. A tulajdonképpeni folyamat ennél jóval bonyolultabb, az EU azonban alapvetően ezt az ír döntést kifogásolja, az adóalapra vonatkozó határozatot ugyanis tiltott adókedvezményként sorolta be az uniós hatóság.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az adatvédelmi büntetések nevetségesen alacsony szintjével szemben az adóelkerülésért olyan bírságok szabhatóak ki, amelyek még egy Apple méretű cég számára is igen fájóak tudnak lenni. Az EU ugyanis egyrészt megkövetelheti az elmaradt adófizetés utólagos teljesítését és ezen felül a céget további, jelentős bírsággal is sújthatja, amely euróban milliárdos nagyságrendű lehet - persze csak ha az adózási gyakorlatot valóban szabályellenesnek találja a hivatalos vizsgálat.

Amennyiben a vizsgálat bűnösnek találja az érintett országokat és cégeket, az alapjaiban rajzolja majd át az európai adózási gyakorlatot. A szakértők eddigi álláspontja szerint a nemzeti adózási szabályok alapos átírására lett volna szükség ahhoz, hogy a széles körben kihasznált kiskapuk bezáruljanak. Azzal, hogy e kiskapukat központilag, EU-szinten tiltott gyakorlatnak minősíti Brüsszel, nagyon meggyorsíthatja az újraszabályozást, és a hosszadalmas, összehangolt folyamat helyett pillanatok alatt megszüntetheti az adóelkerülési gyakorlatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról