Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 25. 15:58

Takarékra teszi a Windows Phone appok fejlesztését a Nokia

A jövőben nem fordít akkora figyelmet a Windows Phone-on futó HERE térképalkalmazások fejlesztésére a Nokia, a vállalat inkább a két nagy platformra, az Androidra és az iOS-re koncentrál. A Nokia X-en futó verzión nem is dolgozik tovább.

A Microsoft tavaly ősszel jelentette be, hogy megvásárolja a Nokia mobilgyártó részlegét. Az üzletnek nem volt része a térképet fejlesztő divízió, így a mára telefongyártás nélkül maradt, csak mobilhálózati eszközökkel és szoftverfejlesztéssel foglalkozó Nokia nemrégiben más platformokra is kiadta a HERE Maps alkalmazást, amely a Google Maps és az Apple Maps versenytársa próbál meg lenni elsősorban. A cég most úgy döntött, a Microsoft platformján futó verzió fejlesztése kevéssé fontos a számára, inkább az Androidot és az iOS-t részesíti előnyben. "Takarékra tesszük a Windows Phone appfejlesztéseket és inkább az Androidra, valamint az iOS-re fekszünk rá" - monda a The Next Webnek a Nokia HERE divízió egyik vezetője, Sean Fernback.

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Windows Phone támogatását megszüntetné a cég, egyszerűen csak korlátozott erőforrást fordít erre a platformra. "Ez egy párbeszéd [a Microsofttal], meglátjuk, mire vezet majd." Az alig pár hónapot megélt Nokia X platform támogatása viszont teljesen megszűnik, mondta Fernback, a Microsoft-féle Android-forkra fejleszteni semmi értelme nincs. A The Next Webnek úgy nyilatkozott, egy korábbi megállapodás értelmében eddig volt felhatalmazásuk arra, hogy a Nokia X-re fejlesszenek, de most minden ilyen munka leáll.

A HERE egyébként nagyon széles körben használt térképszolgáltatás, a Bing mellett licenceli például az Amazon és a Yahoo is, valamint a fedélzeti navigációjában alkalmazza a világ számos autógyártója - a cég szerint a világszerte eladott autók mintegy négyötödében van HERE térkép, amely az egyik legnagyobb térképszolgáltató, a Navteq 8,1 milliárd dolláros felvásárlásával került a Nokiához még 2007 őszén. Kezdetben a Lumiák gyárilag HERE térképpel érkeztek, amely a Nokia termékei megkülönböztette más gyártók windowsos telefonjaitól, mára a szoftver minden Windows Phone mobilra telepíthető. Nagy szükség is van a HERE-re, ugyanis a Google Maps nem rendelkezik hivatalos Windows Phone klienssel (ahogy természetesen az Apple Maps sem).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Most, hogy a Nokia már nem gyárt mobiltelefonokat, a cég feltett szándéka, hogy a HERE minden platformon sikeres legyen. "Mindig is szerettünk volna ott lenni Androidon és az év elején úgy döntöttünk, felgyorsítjuk ezt a programot" - mondta Fernback. "Továbbra is karbantartjuk a Windows Phone appokat, végülis rajta van a nevünk, foglalkozni kell velük, de egyelőre nem fektetünk ebbe túl sokat, bár ez még változhat. [...] számos olyan program van, amiket folytatunk az év során különböző platformokra, de csak kettőre koncentrálunk igazán, Androidra és iOS-re."

A HERE részleg vezetője szerint a Nokiának saját stratégiája van az okostelefonos térképalkalmazások területén, nem céljuk lemásolni a Google vagy az Apple termékeit, inkább a felhasználók problémáit tartják majd szem előtt és a szerintük legjobb megoldást dolgozzák ki ezekre. "Csak győzzétek kivárni, van néhány jó ötletünk és próbálunk olyan problémákra is gondolni, amikre a többiek nem, de ezek inkább legyenek meglepetések."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról