Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 24. 08:20

Tanulékony okoségő a Stacktől

Okosizzóval állt elő Stack nevű vállalat, amely korábban a Teslánál, illetve a NASA-nál dolgozó fejlesztőkből állt össze. Az Alba névre hallgató fényforrás okostelefonról vezérelhető, továbbá a felhasználók szokásaihoz is képes alkalmazkodni.

Az okos-villantykörték az okosotthon kiegészítők talán legelemibb darabjai, azok számos gyártó felhozatalában megtalálhatók mint például a Samsung vagy az LG, a legismertebb modell pedig valószínűleg a több színben pompázó Philips Hue. Bár az okostelefonról vezérelhető eszközök jóval kényelmesebbek és sokszor energiatakarékosabbak is a hagyományos megoldásoknál, azokból egyelőre jórészt hiányzik az okosotthon-kiegészítőkre már egyre inkább jellemző tanulékonyság. Ezen igyekszik segíteni az Alba névre hallgató okoskörte, illetve a mögötte álló, korábban a Tesla, illetve a NASA berkeiben dolgozó fejlesztőkből verbuválódott, Stack nevű csapat.

Az Albát több szenzorral is felszerelték, abban mozgás-, jelenlét és fényérzékelőt is találunk. A kütyü ezekkel képes a fényviszonyoknak megfelelő erősséggel világítani, amivel a fejlesztők szerint akár 60-80 százalékkal energiatakarékosabb is lehet a konkurenciánál. Az izzó képes teljesen önállóan működni, a reggeli órákban kékes, az estéhez közeledve pedig melegebb árnyalatú fényt bocsát ki.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Okostelefonos alkalmazás természetesen azért ehhez az eszközhöz is tartozik, a felhasználók innen vezérelhetik a villanykörte minden létező funkcióját, a fényerőtől a színtónusig, illetve különböző profilokat is beállíthatnak esti filmezéshez vagy éppen vacsorához. A telefonokhoz az okoségő Bluetoothon keresztül, iBeacon technológiával kapcsolódik, amellyel egyben a felhasználók pozícióját is képes meghatározni a lakásban - így tanulja meg azok szokásait. A vállalat ezzel kapcsolatban már most igyekszik mindenkit megnyugtatni, semmilyen személyes információt nem tárolnak a felhasználókról.

Az iBeacon technológia segítségével az Alba később más okosotthon-kiegészítőkkel is képes lehet együttműködni, noha egyelőre nem tudni, a jövőben napvilágot lát-e valamilyen újfajta eszköz a Stack zászlója alatt. A fejlesztők egyébként nem csak otthoni, de üzleti felhasználásra is alkalmasnak látják az okos-villanykörtét, például az egyes boltokban a vásárlók mozgásának megfigyelésére - ezt az ambíciót az is mutatja, hogy az okoségő első bekapcsolásakor ki kell választani, hogy azt otthoni, vagy üzleti területen használják majd.

Az Alba fényforrások 2015 első negyedévében válnak elérhetővé, az előrendelésre ugyanakkor már most lehetőség van: a két villanykörtéből álló alapcsomag 150 dollárért kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról