Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 23. 14:43

Új típusú virtuális gépek Azure-ön

Új típusú virtuális gépek igényelhetők az Azure felhőből a Microsoft tegnapi blogbejegyzése szerint. A D-típusú VM-ek érdekessége a szokásosnál nagyobb memóriakapacitás, valamint az SSD.

Új típusú virtuális gépeket tett elérhetővé a Microsoft az Azure-ön: az egyszerűen csak D-típusnak nevezett gépek a korábban egyedül rendelkezésre álló A-típusúaknál nagyobb memóriával rendelkeznek és SSD-t is kaptak. Az új gépek két nagy csoportba oszthatók, a "standard" D-típusú VM-ek (D1-D4) 1-8 virtuális processzormaggal rendelkeznek, de már a legkisebb változat is 3,5 gigabájt memóriával áll fel, a legnagyobb pedig 28 gigabájttal rendelkezik. E mellé kiviteltől függően 50-400 gigabájtnyi háttértár jár SSD-n.

Akinek ez nem elég, választhatja a kimondottan nagy memóriakapacitásra optimalizált virtuális gépeket (D11-D14), amelyek legkisebbike is 2 processzormagot és 14 gigabájt háttértárat állít csatasorba 100 gigabájtos SSD-vel, a legnagyobb pedig 16 maggal, 112 gigabájt operatív tárral és 800 gigabájt háttértárral rendelkezik. Az új gépek a két európai adatközpontban (Europe North, Europe West) is igénybe vehetők, az árak óránként 0,1 fonttól kezdődnek, ami havi 75 fontos kiadást jelent, de a csúcsmodellért óránként 1,5 fontot számláz a Microsoft, ez havi szinten már tekintélyes, 1123 fontos számlát jelent, amennyiben a gépet 0-24 órában működtetjük. Ezek az árak a "standard" tierre vonatkoznak, a load-balance és auto-scale nélküli "basic" verziók kevesebbe kerülnek, részletek az Azure weboldalon lehet olvasni.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Érdemes tudni, hogy a gépekben a temporary háttértár az SSD (Windows esetén D: mappa, Linux esetén /mnt vagy /mnt/resource), ez nem perzisztens, vagyis hardver vagy egyéb hiba esetén, a rendszer másik gépre mozgatásakor, frissítés utáni automatikus újraindulásakor a tartalma törlődik. A Microsoft szerint viszont jó arra, hogy egy adatbázis például ide cache-eljen vagy a SQL Server 2014 Buffer Pool Extensionjeként működjön.

A Microsoft úgy becsli, a D-típusú virtuális gépek processzorteljesítményben 40-50 százalékkal gyorsabbak a hasonló kategóriás A-típusú VM-eknél, az egy processzormagra eső memóriájuk pedig kétszerese, miközben az SSD miatt az I/O sebességük négy-ötszörös. A D-tpusú gépek indíthatók az Azure felügyeleti portálról vagy PowerShellből is, a vállalat leginkább memóriaintenzív feladatok vagy adatintenzív szoftverek alá ajánlja ezek bevetését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról