Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 23. 13:42

Házasodik a DisplayPort és az USB

DisplayPort-támogatást kapnak a jövőre megjelenő C-típusú USB csatlakozók. Az USB-kábelek már nem csak adatátvitelre, de a DP szabvány segítségével kép és hanganyag továbbítására is használhatók lesznek.

Az USB csatlakozók következő generációjáról már sok mindent megtudtunk: az orientációtól függetlenül használható csatlakozó kisebb lesz, ugyanaz a konnektor kerül majd a notebookokba és az okostelefonokba is, illetve potenciálisan egyes laptopok töltőkábele is kiváltható lesz vele.

Új esélyt kap a DisplayPort

A megújult csatlakozó képességeinek sora azonban most tovább bővül, a Video Electronics Standards Association (VESA) ugyanis bejelentette, a technológia a jövőben megjelenő készülékeken a DisplayPort (DP) csatlakozókat is kiválthatja. A DisplayPort Alternate Mode névre keresztelt megoldással az új, C-típusú USB-csatlakozók a szabványnak megfelelő teljes értékű képi és hanganyag átvitelére lesznek képesek, így 4K vagy akár még nagyobb felbontású monitorokat is kezelhetnek, emellett egyetlen kábelen akár 100 wattos teljesítmény leadható 3 amperen, a töltőképesség azonban akár 5 amperig is felskálázható.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az adatátvitel üteme az USB 3.1 SuperSpeed szabványnak felel majd meg, az új kábelt másodpercenként 10 gigabites sebességre hitelesítették. A technológia az új és a régi DP-konnektorokkal felszerelt eszközökkel is használható lesz (átalakító segítségével). Ezzel a videóátviteli szabvány új esélyt kaphat, miután jelenleg a legtöbb készülék HDMI-csatlakozót használ - miután azonban az USB-port manapság már szinte egyetlen eszközről sem hiányozhat, a DisplayPort is rohamos terjedésnek indulhat.

Párhuzamos kép- és adatátvitel

Az említett Alternative Mode megvalósításához a C-típusú kábelben használt 4 csatornán, (amelyet a teljes duplex kommunikációhoz két "fel" és két "le" sávra osztottak) egy, kettő vagy pedig mind a négy sáv a DisplayPort-jelek rendelkezésére bocsátható. Ez alapján a hang- és videojelek mellett akár egyéb adatok is közlekedhetnek a kábelen, attól függően, hogy a DP hány sávot emészt fel - ez például érintőkijelzők vezérlésére is lehetőséget adhat ugyanazon a csatlakozón.

Persze nem minden gyártó látja ezen a területen az adatátvitel jövőjét, az Intel például egy az egyben megszabadulna a kábelektől. A vállalat nemrég zajlott fejlesztői konferenciáján egy olyan vezeték nélküli dokkolót mutatott be, amely a perifériák csatlakoztatása mellett a notebookok töltésére is képes volt, sőt a cég még idén egy "töltőedény" piacra dobását is tervezi, amelybe a nap végén elég beledobálni készülékeinket, azok máris töltődni kezdenek.

Bár az új generációs Wi-Fi technológiák ígéretesek, a kábelek megbízhatóságával nehéz versenyezniük - persze ha eltekintünk a megtörő vezetékek és deformálódó csatlakozók egy idő után elkerülhetetlen jelenségétől, ugyanakkor az új szabvány már ez ellen is igyekszik felvértezni a portokat, azok papíron legalábbis tízezer csatlakoztatást és eltávolítást bírnak ki. A következő generációs, C-típusú USB a tervek szerint 2015-ben válik elérhetővé, noha még valószínűleg szükség lesz némi időre míg elterjed a konzumer eszközökben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról