Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 22. 13:11:00

A CipherShed lehet a TrueCrypt utódja

A CipherShed nevű kezdeményezés töltheti ki a TrueCrypt által hagyott űrt a titkosítási szoftverek között. A program ismerős felülettel érkezik, és Windows, OS X és Linux platformokon is elérhető lesz.

A népszerű TrueCrypt titkosítási szoftvert májusban váratlanul, tisztázatlan körülmények között hagyták ott fejlesztői, arra hivatkozva, hogy a Windows XP támogatásának lejártával már nincs rá szükség, az újabb platformokon ugyanis már van natív lemeztitkosítás. A bejelentést, miszerint a TrueCrypt fejlesztése ezzel véget ért, használata pedig a továbbiakban nem biztonságos, az egész szakma megdöbbenéssel fogadta.

A szoftverrel kapcsolatban azóta sem változott a helyzet, úgy tűnik ugyanakkor, hogy a korábban széles körben használt megoldás nem marad utód nélkül. A trónörökös a jelek szerint egy nemrég megjelent, CipherShed nevű kezdeményezés lehet. Tulajdonképpen a TrueCrypt projekt forkjáról van szó, vagyis a program az eredeti szoftverrel azonos kódra épül - ezt pedig gond nélkül meg is teheti, miután a TrueCrypt licencfeltételei alapján a kódot bárki szabadon felhasználhatja, legalábbis amíg az elkészült program nem azonos néven, vagy annak említésével jelenik meg.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

A CipherShed nyílt forrású, megjelenésekor pedig Windows, OS X és Linux platformokon is elérhető lesz, ingyenesen. Az első változat a TrueCrypt legfrissebb 7.1a verziójára épül majd, biztonságosságáról pedig a fejlesztők számos audittal gondoskodnak, illetve magát a kódot is igyekeznek a lehető legjobban leegyszerűsíteni. A csapat emellett több már létező kezdeményezéssel is szoros együttműködést folytat, mint az OpenCryptoAuditProject, a LUKS vagy a tc-play. Hogy a CipherShed első verziója mikor lesz letölthető, egyelőre nem tudni, a türelmetlenebbek azonban már mindhárom platformon hozzáférhetnek a szoftver forráskódjához.

A titkosítási megoldásról egyelőre csak egyetlen képernyőkép látott napvilágot, egy a TrueCryptéra nagyon hasonlító felhasználói felülettel. A széles körben használt programról fejlesztői májusban teljesen váratlanul, minden előzetes bejelentés nélkül vették le a kezüket - ezt az is jól mutatja, hogy a weboldalon közzétett "búcsúlevelet" először sokan hackertámadásnak vélték. A TrueCrypt megszűnését azóta számos elmélet próbálta magyarázni: egyesek szerint az utolsó audit talált valamilyen komoly hibát a kódban, mások úgy vélik valamilyen hatóság kötelezte a fejlesztőket a szoftver elhanyagolására - a hirtelen, magyarázat nélküli lépés alapján jelenleg ez utóbbi tűnik a legvalószínűbbnek.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 14:10

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.