Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 22. 10:49

Beépített fejhallgatóval érkezik a legújabb Oculus

Megérkezett a legújabb Oculus-prototípus: a virtuálisvalóság-headset legfrissebb, Crescent Bay névre hallgató változata már saját fejhallgatót is kapott, továbbá könnyebb és ergonomikusabb lett. A vállat emellett bejelentette a platform első alkalmazásboltját, és a Samsung saját VR-szemüvegéhez szánt mobil SDK-ját is.

Új virtuálisvalóság-szemüveg prototípussal állt elő az Oculus, amely a képi tartalmak mellett már a hangról is gondoskodik, beépített fejhallgató segítségével. A VR-headsetek reneszánszát elindító vállalat első fejlesztői konferenciáján rántotta le a leplet az eszközről, amely az integrált fülessel az egyes játékokban érkező hangokat is sokkal pontosabban képes pozicionálni, illetve jóval könnyebb és ergonomikusabb is lett az előző verzióknál.

Az új, "Crescent Bay" névre keresztelt prototípus mindezek mellett egy hátoldali szenzort is kapott, amely a felhasználó tarkóján helyezkedik el, így a játékosok már akár 360 fokban is körbefordulhatnak a virtuális környezetekben. A vállalat szerint a Crescent Bay bár egy teljes generációs lépést jelent az előző modellekhez képest, még mindig "nagyon korai hardver" így a konzumer piacon a közeljövőben nem érdemes rá számítani.

Egyelőre még azt sem tudni, hogy a fejlesztők mikor juthatnak az eszközhöz - azt egyelőre csak az Oculus Connecten, azaz vállalat konferenciáján vehették szemügyre. A megújult készülékkel a Facebook tulajdonában lévő cég már nem csak a játékokat, hanem egyéb multimédiás tartalmakat is célba vesz, mint például a filmek - noha valószínűleg még jó pár évnek el kell telnie, míg a szemüveget felvéve először körülnézhetünk a legújabb Star Wars epizódban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fejlesztői konferencia ugyanakkor nem merült ki ennyiben, azon a cég első mobil SDK-járól is lehullt a lepel, amelyet a Samsunggal közösen fejlesztett, és a koreai óriás saját VR-szemüvegéhez, a Gear VR Innovator Editionhoz adott ki. A Samsung szeptember elején bejelentett készülékének használatához, amelynek létrehozásában egyébként szintén jelentős szerep jutott az Oculus csapatának, egy Galaxy Note 4 okostelefonra is szükség van, ez szolgáltatja benne a nagy felbontású kijelzőt, illetve a rendszer "agyát" is.

A fejlesztők ráadásul mostantól fel is tölthetik műveiket az "Oculus Platform" nevű alkalmazásboltba, amely a tervek szerint hamarosan böngészőből, a VR eszközök felületéről, illetve natív mobil appokon keresztül is elérhető lesz. A Platform emellett egyféle indítófelületként is szolgál majd, a felhasználók innen léphetnek majd be az egyes játékokba vagy indíthatnak filmeket, videókat. A vállalat maga is közzétesz néhány új appot, ilyenek lesznek az Oculus Cinema és Oculus 360 Photos, amelyekben egyelőre korlátozott számú VR-optimalizált tartalom lesz elérhető.

Noha a Crescent Bay megjelenéséről egyelőre nincsenek információk, a Gear VR Innovator Edition még ősszel elérhetővé válik a fejlesztők számára. A mobil SDK október vége felé lesz letölthető az Oculus Developer Center weboldalról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról