:

Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 19. 09:22

Lemondott Larry Ellison

Tegnap este a tőzsde zárása után tette közzé negyedéves eredményeit az Oracle, erre azonban szinte senki sem figyelt, a nagy hír ugyanis az, hogy lemondott az elnök-vezérigazgatói posztról Larry Ellison.

Lemond az Oracle vezetéséről Larry Ellison, jelentette be a társaság tegnap, mikor közzétette negyedéves pénzügyi eredményeit. Az Oracle szókimondó alapítója nem távozik a cégtől, azonban a jövőben formálisan is kivonul a napi ügyek irányításából, hogy a műszaki stratégiáért és fejlesztésekért feleljen, illetve az igazgatótanács elnökeként dolgozik tovább.

Megy Ellison, de marad

A miértről Ellison úgy nyilatkozott: "Safra Catz és Mark Hurd, az Oracle két elnöke nagyszerű munkát végzett az elmúlt években és kiérdemelték az elnök-vezérigazgatói címet. Én továbbra is együtt dolgozom Thomas Kuriannal a szoftverfejlesztések és John Fowlerrel a hardverfejlesztések terén és Ed Screvennel és Markkal és Safrával, ahogy azt eddig is tettem. Szóval pont ugyanazt csinálom majd amit az utóbbi pár évben minden nap, és ők is ugyanazt csinálják amit az elmúlt években minden nap. Egyszerűen megérdemlik az elismerést. Megérdemlik az elnök-vezérigazgatói címet és nagyon boldog vagyok hogy a vezetőség továbbra is egy csapat".

Ellison az Oracle egyetlen elnök-vezérigazgatója volt eddig. A cégalapító 1944-ben született, nemrég töltötte be tehát 70 évét. Bár New Yorkban látta meg a napvilágot, Chicagóban nőtt fel, ahol örökbefogadó szülők nevelték. Itt kezdte az egyetemet is, de pár év után otthagyta és 1966-ban  Kaliforniába költözött, hogy szenvedélyével, a programozással foglalkozzon. Az Amdahlnál végzett munka után után az Ampexnél dolgozott, amely a CIA megrendelésére fejlesztett egy adatbázist, amely az Oracle nevet kapta. Az Ampex után 1977-ben 2000 dollár tőkével alapította meg a Software Development Laboratories céget, ami 1982-ben vette fel az Oracle nevet.

Az Oracle kezdetben csak relációs adatbázis fejlesztésével foglalkozott, majd az itt elért sikerekből meggazdagodva további piacokra is betört.  A vállalat mára nem csak az adatbázis-piacon vezető, hanem egy vállalati infrastruktúra minden szintjén van már megoldása a szerverektől és tárolóktól kezdve az operációs rendszeren és köztesrétegen át egészen az üzleti alkalmazásokig. Ehhez saját fejlesztések mellett persze akvizíciók is kellettek, az Oracle számos nagy felvásárlást hajtott végre a terjeszkedés érdekében.

A kaliforniai cég vezetője a Szilícium-völgy egyik meghatározó CEO-ja (volt) - ezt az általa vezetett cég sikerei mellett szókimondó stílusának is köszönhette. Larry Ellison sosem félt megmondani a véleményét, akár az Oracle-ről, akár a versenytársakról, akár az amerikai kormányzat intézkedéseiről volt szó. Emlékezetes pillanat, amikor 2001-ben saját pénzén fogadott magánnyomozókat, hogy a Microsoft szennyese után kutakodjanak az amerikai Igazságügyi Minisztérium által indított perben, amely kis híján a redmondi cég feldarabolásával ért véget. Ellison szerint "polgári kötelessége" volt a versenytárs húzásait leleplezni. Legendás barátság fűzte Steve Jobshoz.

Larry Ellison nem közölte lemondásának okát. Azt viszont nyilvánosságra hozta a cég, hogy a jövőben a két jelenlegi elnök, Safra Catz és Mark Hurd fogja irányítani a vállalat napi ügyeit, Catz ahogy eddig is, a pénzügyekért felel, Hurd pedig az értékesítési feladatokért. A technikai fejlesztéseket pedig továbbra is Larry Ellison irányítja majd, ez az a feladat, amelyet az Oracle 37 éves története során egyszer sem engedett ki a kezéből.

Nem túl fényes negyedév

A piros emblémás vállalat legutóbbi negyedéves eredményei távolról sem festenek olyan rózsás képet mint az eddigi története, az összes fő mutatóban csak stagnált a cég és nem tudta hozni az elemzői várakozásokat - az elmúlt nyolc negyedévben most hatodszor fordult elő, hogy az Oracle alulmúlta a Wall Street prognózisát.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Oracle árbevétele az augusztus 31-én véget ért negyedévben 8,6 milliárd dollár volt, ami csak enyhe, 3 százalékos növekedést jelent éves összehasonlításban, változatlan árfolyamon viszont már csak 2 százalék a bővülés. Az üzemi eredmény szintjén 2 százalékos a bővülés (2,97 milliárd dollár), a nettó profit pedig gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábban elkönyvelt 2,2 milliárd dollárral.

Az új szoftverlicenc-eladások értéke 2 százalékkal csökkent a most lezárt negyedévben, a cloudból nyújtott szoftver- és platformszolgáltatások forgalma ezzel szemben 32 százalékkal bővült, az infrastruktúraszolgáltatás árbevétele pedig 26 százalékkal emelkedett. Utóbbi két kategória a szoftverlicenc-eladásoknak már a harmadát teszi ki, az Oracle tehát láthatóan jó úton van afelé, hogy ügyfeleit a felhőbe mozgassa. A szoftverkarbantartási és támogatási bevétel ugyanakkor 4,7 milliárdos rekordra emelkedett a tavaly elért 4,5 milliárd dollárról.

Nagyot esett ugyanakkor a hardverüzletág, amelynek csupán 1,16 milliárd dollár volt a forgalma, a 8 százalékos éves csökkenés annak tudható be, hogy az új hardverek eladásai 14 százalékkal zuhantak 2013 azonos időszakához képest, miközben a hardvertámogatási bevétel nagyjából stagnált. Safra Catz pénzügyi vezető az elemzők részére rendezett konferenciahíváson elmondta, az "engineered" rendszerek eladásai továbbra is szépen nőnek, ugyanakkor a "hagyományos" szerverek, a tárolók és főleg a szalagos egységek iránti kereslet erősen csökkent.

Egészséges előrejelzés

A jelenlegi negyedévre a cloudszolgáltatások terén 40-44 százalékos bevételnövekedést vár az Oracle, a teljes szoftverlicenc+cloud forgalom pedig 5-8 százalékkal emelkedhet, mondta el Safra Catz. A hardverrészleg gyengélkedése ugyanakkor továbbra is folytatódni látszik, ezen a téren akár 8 százalékos csökkenés is lehetséges pesszimista forgatókönyv esetén, míg jó esetben 2 százalékot emelkedik a bevétel. Az Oracle összességéebn 2-6 százalékos bevételnövekedést vár a mostani negyedévre (konstans árfolyamon ez 0-4 százalék), a részvényenkénti eredmény pedig 68-72 cent között lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.