Szerző: Gálffy Csaba

2014. szeptember 18. 14:40

Új Snapdragon chip a belépő szinthez

Nincs ARMv8 és gyors processzormag, szolgáltatói nyomásra viszont bekerült az LTE a Qualcomm legújabb, a legalsó árkategóriát célzó rendszerlapkába.

Szerény teljesítményt nyújt, de támogatja a szolgáltatók számára oly fontos LTE-t a Qualcomm új belépő szintű processzora, a Snapdragon 210. A legolcsóbb telefonmodellekbe szánt lapka várhatóan a később, második hullámban érkező Android One telefonokban is szerepet kap majd, így érdemes alaposan szemügyre venni a képességeit - milliók és milliók fogják használni a jövőre megjelenő processzort.

Magra nem gyúrt

A Snapdragon 210 sajnos továbbra is a Cortex-A7-es processzormagokat használja, amelyekből hiába van (opcionálisan) akár négy is a lapkán, a teljesítmény kifejezetten gyengének ígérkezik. A processzor ugyan idén még elfogadható sebességet kínál majd, hosszabb távon, 1-2 éves távlatban már egyáltalán nem ígérkezik időtállónak. Az órajel az előd Snapdragon 200-hoz képest pedig hajszálnyit emelkedett, 1 GHz-ről 1,1 GHz-re, ez azonban pontosan csak ideális esetben hoz ekkora sebességnövekedést. A Snapdragon egyébként továbbra is a TSMC 28 nanométeres LP eljárásával készül, tehát nincs szó egyelőre a modernebb, 20 nanométeres gyártósorokra költözésről.

Nem elhanyagolható viszont a memóriavezérlő gyorsulása, amely a vérszegény 333 MHz-es LPDDR2 mellett már 533 MHz-et is támogat, a gyorsabb, LPDDR3-as szabványon. Mivel sok esetben a memória-sávszélesség a teljesítmény szűk keresztmetszete a telefonokban is, nagyon jó hír, hogy ezt immár az alsó kategóriában is modernizálta a lapkagyártó.

A GPU-ról kevesebb információnk van, a Qualcomm csak az új nevet közölte egyelőre, ez Adreno 304 lett. A GPU valószínűleg gyorsabb, mint az előző belépő Snapdragonok Adreno 203 és Adreno 302 egysége, de hogy pontosan mekkora előrelépésre lehet számítani, az egyelőre nem világos. A grafikus alegység nem támogatja a Full HD kimenetet, a maximális meghajtható felbontás 720p (1280 x 720 pixel), ami egyértelműen az alsó kategóriába száműzi a processzort. A mai rendszerlapkák már beépítve tartalmazzák a kép- és videofeldolgozó áramköröket, nincs ez másképp a Snapdragon 210 esetében sem: a processzor maximum 8 megapixeles szenzorok jelfeldolgozására képes, illetve 1080p felbontású HD-videót képes készíteni, H.264 kódolással.

A Wi-Fit tekintve is a minimalista hozzáállás ütközik vissza, a lapka egyetlen adatfolyamot tud kezelni, 2,4 GHz-es tartományt használó, 802.11n szabványú Wi-Fin, a modernebb, gyorsabb, stabilabb és kevésbé zajos 5 GHz-et nem ismeri. Az USB-s interfészt tekintve sem jobb a helyzet, a gyors USB 3.0 nem támogatott, így a kapcsolatra csak az USB 2.0 használható - ez azonban általános, a modernebb telefonok is egyelőre csak ezt tudják (miután az USB 3.0 ormótlan csatlakozója egyelőre nagyon kevés eszközök jelent meg).

A szolgáltatók szeretni fogják

Az új lapka egyértelműen a telekomok nyomására készült, ők imádni is fogják. Az amerikai piacon ugyanis a szolgáltatók már csak LTE-képes telefonokat vesznek fel a kínálatba, ez a trend pedig lassan Európára is átterjed. A processzor mellett ennek megfelelően kifejezetten modern (de nem csúcskategóriás) modem kapott helyet, amely támogatja a Cat4 LTE-t, maximális elméleti letöltési sebessége pedig 150 megabit, 2x10 MHz-es sávokat használva. A modem dual-SIM elrendezést is támogat, így szükség esetén ilyen telefonok is építhetőek rá.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A másik rádiós modul, a Bluetooth-vezérlő is modern, a lapka a 4.1-es verziót támogatja és ismeri a Bluetooth Low Energy szabványt is, vagyis okosórákkal, beaconökkel is tud kommunikálni. Szintén jó hír, hogy van integrált NFC-támogatás is, vagyis mobilos fizetésre is alkalmasak lesznek e telefonok, külső vezérlő nélkül.

Van lejjebb

A Snapdragon 210 alatt is van még hely, állítja a Qualcomm, ezt a piacot az új Snapdragon 208 fogja kiszolgálni. A CPU és a GPU marad a fent ismert, azonban szinte minden ponton tovább gyengülnek a specifikációk. Eltűnik az LTE, kikerül a 1080p-s videók felvételének és lejátszásának képessége, lassúbb RAM és kisebb felbontású kamera kerülhet mellé. A két processzor a gyártó bejelentése szerint 2015 első félévében tűnhet fel a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról