Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 12. 10:00

Elsőként mutatott be fél terabájtos SD-kártyát a Sandisk

Minden eddiginél nagyobb, 512 gigabájt tárthellyel ellátott SD-kártyáról rántotta le a leplet a SanDisk. Az Extreme PRO SDXC UHS-I memóriakártyával a gyártó főleg a profi fotósokat és filmeseket célozza, akiknek a 4K felbontású anyagok tárolásához jól jöhet a méretes tárterület.

Úgy látszik a héten nincs hiány rekordokat döntögető adathordozókból: a Western Digital 10 terabájtos merevlemeze után a Sandisk bejelentette a jelenleg elérhető legnagyobb tárterülettel felszerelt SD-kártyát, a nem kevesebb mint 512 gigabájtos Extreme PRO SDXC UHS-I-t. A memóriakártyával a vállalat elsősorban a profi fényképészeket és filmeseket veszi célba, akiknek a 4K felbontású felvételekhez egyre nagyobb tárhelyre van szükségük.

Az eszköz nevének megfelelően UHS-I interfészt használ, ennek elméleti maximális sebessége 104 MB/s, ehhez a kártya nagyon közel jár másodpercenként 90 megabájtos írási és 95 megabájtos olvasási sebességével - ez a nagy felbontású sorozatképek és Full HD, valamint 4K videók tárolásához is ideális, valamint a későbbi utómunkálatok is gyorsan végezhetők vele.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Sandisk egyelőre nem árult el részleteket a kártya belsejéről, az Anandtech szerint ugyanakkor nagy valószínűséggel 32 darab 16 gigabájtos szilíciumlapka található benne. A gyártó idén már egy korábbi befektetői konferenciáján beszélt róla, hogy elérhetővé vált számára a 32 lapka SD-formátumba történő összecsomagolását lehetővé tévő technológia, noha eddig konzumer termékben még nem találkozhattunk vele. Egyelőre azt sem tudni biztosan, hogy a kártyában használt NAND MLC vagy TLC alapú, ugyanakkor csúcskategóriás termékről lévén szó, vélhetően az előbbi.

A gyártó szerint a kártyákkal nem kell kesztyűs kézzel bánni, a széria modelljei víz- és ütésállók, sőt még a röntgensugárzásnak is ellenállnak, ráadásul az akár -25 Celsius fokos hideget és a 85 fokos forróságot is kibírják. A SanDisk korlátozott élettartam garanciát vállal a termékekre - ez Kanadában, Németországban és a garanciatípust el nem ismerő országokban 30 évet jelent. A cég egyébként idén már döntött hasonló rekordot, februárban a világ legnagyobb tárterületű microSD-kártyájával állt elő, amelyen 128 gigabájtnyi adatnak jutott hely. A most bejelentett Extreme PRO memóriakártya az 512 gigabájtos modellen kívül 256 és 128 gigabájtos verzióban is kapható lesz és ahogy a hasonló prémium termékeknél lenni szokott, a vállalat rendesen el is kéri az árát: a legnagyobb változat 800 dollárért vásárolható meg

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról