Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 11. 12:01

Már kapható az Edison, az Intel-féle mikro-PC

Már kapható az Intel Edison, a vállalat SD-kártya méretű számítógépe. A hobbistákat és fejlesztőket célzó, 50 dolláros eszköz megjelenését a gyártó IDF konferenciáján jelentettebe, és azt reméli, a kütyü lökést ad majd a különböző viselhető készülékek evolúciójának.

Megkezdte apró, Edison névre hallgató számítógépének forgalmazását az Intel. Az először januárban bejelentett, SD-kártya méretű mikro-PC rajtját a vállalat IDF konferenciáján jelentette be. A kis kütyü apró méretéhez képest figyelemreméltó teljesítményt tudhat magáénak, abban ugyanis egy 22 nanométeres gyártási eljárással készült kétmagos, 500 megahertzes Intel Atom Silvermont lapka dolgozik, 1 gigabájt RAM és 4 gigabájt eMMC flash tárhely mellett - továbbá egy 100 megahertzes Quark mikrokontroller is helyet kapott benne. Az Edison emellett támogatja a kétsávos 802.11n szabványú Wi-Fi-t és a Bluetooth 4.0-t is.

A most piacra kerülő modell már nem a januárban bejelentett, aprócska verzió, azt a gyártó márciusban frissítette, így néhány millimétert hízott - nagynak azonban még így sem mondható. Bár a fejlesztőket célzó kütyü teljesítményére nem lehet panasz, csatlakozókból nem találni rajta túl sokat, ezért az Intel több kiegészítőpanelt is kiad hozzá. Ezek egyike a népszerű Arduino mikrokontrollerekhez tartozó kiegészítőkkel is kompatibilis Edison Board for Arduino, amely egy microUSB és egy USB 2.0 csatlakozóval, valamint microSD-foglalattal is felruházza a készüléket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Edison Breakout Board modullal az USB port mellett már GPIO tűkkel is ellátja az eszközt, sőt ezen keresztül már akkumulátorról is üzemeltethetjük, bár ez utóbbi nem jár a panelhez. Videokimenettel felszerelt modul sajnos nem lesz kapható az eszközhöz, miután azonban a kütyü elsődleges célja, hogy különböző integrált és viselhető megoldások agyául szolgáljon erre nem is lesz szükség - bármennyire is csábító egy gyufásdoboznál is kisebb HTPC gondolata.

A potenciálisan Edisont használó viselhető eszközök fejlesztőinek ugyanakkor nem kell lemondaniuk a kijelző beépítéséről, még ha HDMI kimenet nem is kerül az eszközre: A SparkFun névre hallgató elektronikai cég ugyanis már be is jelentette saját kiegészítőit a kütyühöz, melyek segítségével nem csak USB csatlakozókkal, illetve motorok vezérlésére szolgáló interfésszel, de akár kis OLED kijelzők csatlakoztatására alkalmas panelekkel is felszerelhető az Edison.

A parányi Intel PC a Yocto Linux rendszer 1.6-os verzióját futtatja, és az Arduino IDE mellett Eclipse támogatással is kiegészül (C, C++ és Python), továbbá az Intel XDK-val Node.JS, illetve HTML5 fejlesztésre is lehetőséget ad. A kütyü tehát nem elsősorban a garázsműszerészek körében közkedvelt Raspberry Pi ellen indul harcba, sokkal inkább a viselhető és IoT (Internet of Things) eszközök területét akarja megnyitni fejlesztők szélesebb skálája előtt. Az Edison fejlesztőplatform 50 dollárért vásárolható meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról