Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 10. 14:31

Intel: vezeték nélküli notebook-dokkoló és 3D szkenner

Okostelefonokba és tabletekbe szánt új kameratechnológiáról rántotta le a leplet az Intel a héten zajló Intel Developer Forumon. A Dell Venue 8 7000 táblagépben debütáló Intel RealSense 3D kameramodullal készített képek utólag átfókuszálhatók, de a rendszer akár 3D szkennelésre is lehetőséget ad.

Nem múlhat el érdekes bejelentések nélkül az Intel héten zajló fejlesztői konferenciája, a vállalat többek között új vezeték nélküli töltési és adatátviteli megoldásról, illetve a világ legvékonyabb táblagépéről, a Dell Venue 8 7000-ről is lerántotta a leplet - legalábbis részben. A mindössze 6 milliméter vékony készülék specifikációiról egyelőre nem sokat tudni, annyi azonban biztosra vehető, hogy azon a legújabb Android rendszer fut, noha az egyelőre rejtély, hogy ez a jelenleg elérhető 4.4.4-es verziót, vagy a hamarosan megjelenő Android L-t takarja.

Utólagos fókusz és 3D szkennelés

A tablet legkiemelkedőbb tulajdonsága ugyanakkor nem az impresszív méret, hanem a kamera: a Venue 8 7000-re kerülő szenzor ugyanis az Intel RealSense 3D technológiáját használja, amely a light-field, vagy más néven plenoptikus kamerák képességeivel a ruházza fel az eszközt és akár a környezet három dimenziós feltérképezése, illetve a különböző kiterjesztett valóság alkalmazások terén is számos lehetőséget tartogat.

A light-field fotózás jelenleg nem mondható túlságosan elterjedtnek. A technológia lényege, hogy egy különleges lencserendszernek köszönhetően az elkészített képek később is újrafókuszálhatók - a legismertebb ilyen kamerák talán a Lytro logóját viselő modellek. Ezt a technológiát még véletlenül sem szabad összekeverni az egyes gyártók kameraalkalmazásaihoz társuló fókusz-effektekkel, ahol a szoftver utólag elmossa a kép bizonyos területeit, de még a HTC (végül elég gyengének bizonyult) dupla kamerás konstrukciója sem hozza ténylegesen ezt a képességet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A RealSense 3D technológia - amely a bemutatott táblagép előlapi kamerájából sem maradt ki - jóval többre teszi képessé a készüléket, mint a képek utólagos átfókuszálása. A mélységérzékelésnek köszönhetően a kamerával térben is beszkennelhetjük a környezetünket: a kamera, illetve a hozzá tartozó szoftver képes néhány méteren belül pontosan megállapítani a képen lévő tereptárgyak vagy személyek távolságát és méretét.

A hasonló kamerák hátrányát jelenleg a terebélyes méret jelenti. A Dell táblagépben használt kameramodul ugyan mindössze 3,8 milliméter vékony és 8 milliméter széles, hosszúsága azonban a 10 centimétert is eléri. Ennek fényében kétségessé válhat, hogy alkalmazható-e okostelefonokban, az Intel szerint ugyanakkor ennek nincs akadálya és már dolgoznak a "szükséges lépéseken", hogy a rendszert a megfelelő méretűre zsugorítsák. A Dell Venue 8 7000, amelyben a technológia debütál, még idén piacra kerül, de egyelőre ismeretlen áron és a hardverkonfigurációról sem tudni semmit - a processzor vélhetően az Inteltől származik majd.

Androidos referenciatablet, garantált frissítésekkel

Az legalsó árkategóriát célzó tabletgyártók dolgát megkönnyítendő az Intel egy referenciahardverrel is előállt, amely a Google-lel közös fejlesztés eredménye. A cég szerint ezt a platformot használva a tabletgyártók villámgyorsan elkészíthetik saját termékeiket anélkül, hogy a hardverkomponensek, a kompatibiitás vagy éppen a szoftverfrissítések miatt aggódniuk kellene - utóbbiról az Intel és a Google mérnökei együtt gondoskodnak.

Az Intel vállalása szerint a referenciaplatformra épülő eszközök a piaci megjelenéstől számított 24 hónapig biztosan kapnak friss Androidot, mégpedig az új verzió érkezésétől számított két héten belül - ez nagy könnyebbséget ró a gyártókra, amelyek az alsó árkategóriában szeretnek megfeledkezni a kiadott eszközökről, illetve vonzóvá tehetik ezeket a készülékeket azon vásárlók számára, akiknek fontosak a rendszeres frissítések. Az Intel programja emellett arra is jó lehet, hogy más gyártókat gyorsabb és rendszeresebb Android-frissítések kiadására sarkalljon. Az operációs rendszer image-et is az Intel küldi át a Google minősítő rendszerén, így a gyártóknak nem kell egyenként megtenni azt annak érdekében, hogy feltelepíthessék a Google Playt és a többi Google appot és csatlakozhassanak a Google szolgáltatásokhoz.

Kábel nélkül a rengetegben

Az IDF ugyancsak érdekes eseménye volt, mikor a vállalat a Broadwell lapkákat követő Skylake chipek képességeit demózta. Az Intel ugyanis egy új referenciaplatformot is bevezet, amely véget vethet az íróasztalokon burjánzó kábeldzsungeleknek. Egy olyan, WiGig technológiára épülő dokkolóról van szó, amelyre elég rátenni a notebookot, hogy azt vezeték nélkül töltse, valamint összekösse a különböző perifériákkal, legyen szó monitorokról, nyomtatókról vagy akár a változatos beviteli eszközökről.

A demonstráció során ráadásul a dokkolót nem is az - egyébként több ujjnyi vastag, fából készült - asztalon helyezték el, hanem annak aljára rögzítették, és még ekkora távolságból is képes volt kapcsolatba lépni a bemutatón használt táblagéppel és tölteni azt - ráadásul akár egyszerre több eszköz is tölthető vele, pusztán az asztalra téve azokat. A technológia elterjedéséhez szükséges szabványon az Intel már dolgozik, hasonló képességek először a Skylake chipekkel felszerelt készülékekben tűnhetnek fel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról