Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 4. 12:47

Felfüggesztette Invicta tárolóinak szállítását a Cisco

A Cisco tavaly ősszel vette meg a Whiptailt, amelynek tisztán flashmemóriás tárolóit elsősorban UCS-vásárlóinak kínálja. A nagyobb telepítéseknél azonban skálázódási problémákba futottak bele a felhasználók, a vállalat a probléma megoldásáig leállította az eszközök eladásait.

Tavaly ősszel vásárolta fel mintegy 400 millió dollárért a Whiptail nevű tárológyártót a Cisco: az akvirált cég flashmemóriás tárolókat fejleszt, amelyek nélkülözik a hagyományos diszkes storage-ok buszos-kontrolleres felépítését, amely limitálhatja a flash teljesítményét. A Whiptail kínálatában a legkisebb tömb 3 terabájtos, 1,9 GB/s sávszélességű és 250 ezer IOPS-ra képes, a csúcsmodell (Invicta Infinity) egészen 360 terabájtig skálázódik, maximális sávszélessége 40 GB/s, az egy másodperc alatt elvégzett I/O műveletek számát pedig 4 milliónak írja az adatlap.

A Cisco globális értékesítési erőforrásai nagyot lendítettek a Whiptail tárolók eladásain, elsősorban a Cisco Unified Computing Systemet használó ügyfelek vásárolták őket, hogy növeljék meglevő rendszerük I/O-teljesítményét - a cég (egyelőre) nem is pozicionálja önálló tárolóként a Whiptail termékeit, állítólag azért, hogy ne vívja ki maga ellen azoknak a nagy tárológyártóknak (pl. EMC, NetApp) a haragját, amelyekkel ma még szoros szövetségben dolgozik és közös megoldásokat is értékesít (VCE, FlexPod). Bennfentes források szerint a Cisco kereskedői a Whiptail felvásárlását követően néhány hónapig igen intenzíven ajánlgatták a flashmemóriás tárolókat, a CRN anonim forrása szerint azonban egy ideje a beszélgetések során nem kerül elő a téma.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A CRN-nek nyilatkozó egyik anonim Cisco-partner szerint egyébként semmi gond nincs az Invicta tárolókkal, amíg önmagukban használja őket valaki, de egy nagyobb, több eszköz összefürtözésével járó telepítés során már problémák adódnak. Az Invicta storage-okból legfeljebb négy darab állítható össze egy egységbe, amelynek kapacitása 40 terabájt. "Nem skálázódik úgy, ahogy a Cisco gondolta" - állítja a partner. Az elégedetlen vásárlók számos Invicta eszközt visszaküldtek a Ciscóhoz, a vállalat pedig úgy határozott, az ügy megnyugtató rendeződéséig leállítja a szállításokat.

"Óriási keresletet látunk az Invicta tárolókra a UCS installált bázisról, de ahogy növeltük a gyártási volument, azt tapasztaltuk, hogy néhány felhasználó a telepítés során minőségi kifogásokkal szembesült" - írja a Cisco közleménye. "Az ügyfeleink az Invictától is ugyanazt a minőséget, egyszerűséget és felhasználói élményt várják, amelyekhez más Cisco-termékeknél már hozzászoktak, úgyhogy átmenetileg leállítottuk a szállításokat, amíg meg nem oldjuk a felmerült problémákat. Reményeink szerint a szállítások ebben a pénzügyi negyedévben újraindulnak." A Cisco jelenlegi negyedéve októberben ér véget.

A Cisco a Unified Computing System (UCS) rendszerei révén mára meghatározó szerepet tölt be a szerverpiacon, a cég 700 millió dollár dollár feletti árbevételével holtversenyben negyedik volt a szervergyártók között a második negyedévben. A Whiptial révén a Cisco beemelheti a kínálatába a tisztán flashalapú tárolókat, és egy konvergens infrastruktúra még több elemét tudja kínálni az adatközpontok számára - hálózati eszközök és szerverek mellett most már a legnagyobb teljesítményű storage-okat is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról