Szerző: Hlács Ferenc

2014. szeptember 3. 14:47

Chromebook és olcsó windowsos tablet a Toshibától

Nem tétlenkedett a Toshiba az berlini IFA kiállításon: az esemény alig kezdődött meg, a gyártó már legújabb Chrome OS-es notebookjáról, a Chromebook 2-ről, illetve egy Encore Mini névre hallgató olcsó windowsos táblagépről és két laptopról is lerántotta a leplet.

Számos új készülékkel érkezett a Toshiba az idei IFA-ra, a gyártó többek között egy Chromebookot, egy olcsó windowsos táblagépe,t egy tabletté alakítható notebookot, illetve egy hagyományos laptopot is bemutatott.

Nincs mozgó alkatrész

A vállalat legújabb, Chormebook 2 névre keresztelt Chorme OS-t futtató notebookja az elődnél valamivel vékonyabb lett, továbbá a korábbi 1366x768 pixeles panelt 13,3 hüvelykes full HD IPS kijelzőre cseréli (165 PPI). A notebookot egy kétmagos Intel Celeron N2840 processzor hajtja 2,16 gigahertzen hűtőventilátor nélkül, így csendes működésre számíthatunk. A belső tárhely és a memória továbbra is 16, illetve 4 gigabájt, és ahogy a Google asztali operációs rendszerét futtató eszközöknél általában, a laptophoz 100 gigabájt online Drive tárhely is tartozik. Az eszközhöz 802.11ac szabványú Wi-Fin, Bluetooth 4.0-n, USB 2.0 és USB 3.0 porton, valamint HDMI-n keresztül is csatlakozhatunk, de SD-kártyaolvasó is került rá.

A gyártó szerint kijelző mellett a készülék hangzása is jó minőségű, a Skullcandy hangrendszernek köszönhetően - notebookról lévén szó azonban nem érdemes túlságosan komoly elvárásokat állítani ezen a területen. A Chromebook 2-ből két verzió is megjelenik, amelyek már októberben megvásárolhatók lesznek. A fenti specifikációkkal rendelkező modell 329 dollárért lesz kapható, míg a korábbi generáció 1366x768-as kijelzőjével és 2 gigabájt RAM-mal és egy valamivel alacsonyabb órajelű, de azonos verziószámú Celeron processzorral felszerelt butított modell 249 dollárba kerül majd.

A legolcsóbb út a Windows 8.1-hez?

A Toshiba emellett egy héthüvelykes windowsos táblagéppel, az Encore Minivel is előrukkolt. A kütyü erősen a belépőkategóriát célozza: a kijelző felbontása nagynak jóindulattal sem mondható 1024x600 pixel, ami ekkora méretnél szerény 169 PPI-re elég. A panel mögött egy négymagos Intel Atom Z3735G processzor dolgozik 1,33 gigahertzen, DDR3L RAM-ból 1, belső tárhelyből pedig 16 gigabájt került bele. Az Encore Mini egy microUSB-csatlakozót és microSD-kártyaolvasót is találunk, ezzel akár 128 gigabájttal is megtoldhatjuk a tárterületet, továbbá 802.1b/g/n Wi-Fi-n és Bluetooth 4.0-n is csatlakozhatunk hozzá.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Kamera az eszköz mindkét oldalára jutott, elöl 0,3, hátul pedig 2 megapixeles szenzort találunk. A 350 grammos, 10,9 milliméter vékony eszköztől a gyártó nagyjából 7 óra üzemidőt ígér, ez azonban a használat intenzitásától függően értelemszerűen változhat. A tablet mellé a gyártó egy év Microsoft Office 365 előfizetést is ad, amihez 1 terabájt OneDrive tárhely is tartozik. A készülék természetesen Windows 8.1-et futtat és könnyen lehet, hogy az egyik legolcsóbb utat jelenti ehhez az operációs rendszerhez, miután az Encore Mini ajánlott fogyasztói ára 119 dollár. A tablet az idei utolsó negyedévben kerül a boltokba.

Egy új hibrid és egy hagyományos notebook

A gyártó végül két Windows 8.1-gyel felszerelt lakossági notebookról, a Satellite Radius 11-ről és a Satellite CL10-B-ről is lerántotta a leplet - előbbit 360 fokban elforgatható zsanérokkal is felszerelték, így táblagépként is használható. A kijelző mindkét esetben érintésérzékeny, mérete 11,6 hüvelyk, 1366x768 pixeles felbontással (135 PPI). A Radius 11 egyelőre ismeretlen verziószámú Intel Celeron és Pentium processzorokkal lesz elérhető, 4 gigabájt DDR3L RAM-mal kiegészítve. A CL10-B ezzel szemben csak celeronos kivitelben lesz kapható és memóriából is csak 2 gigabájt jut bele.

A két eszközön egy HDMI, egy USB 3.0 és egy USB 2.0 csatlakozó is helyet kapott, továbbá SD-kártyaolvasó is elfért rajtuk, mindezek mellet pedig a 802.1b/g/n Wi-Fi-t és Bluetooth 4.0-t is támogatják. A Radius 11 tömege 1,3 kilogramm, a CL10-B pedig valamivel könnyebb, 1,1 kilogrammot nyom. Mindkét eszköz az 2014 negyedik negyedévében válik elérhetővé, egyelőre ismeretlen áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról