Szerző: Koi Tamás

2014. szeptember 2. 14:48

Kicentizték egymást a telkók a frekvenciapályázaton

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jelenleg is zajló frekvenciapályázatán fej-fej mellett teljesítenek a jelentkezők, akik közül háromnak viszontajánlatot kell benyújtania, annyira egyforma feltételekkel pályáztak.

Zajlik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2014-es frekvenciapályázatának értékelése, melynek kapcsán kiderült, hogy a négy nyilvántartásba vett jelentkező közül három szinte teljesen egyforma feltételekkel nyújtott be pályázatot a szabad frekvenciablokkokból álló csomagokra, illetve azok közül némelyikre. A három érintett cég a három magyarországi inkumbens mobilszolgáltató, a Vodafone Magyarország, a Telenor Magyarország és a Magyar Telekom.

Nincs öldöklő verseny

A hatóság honlapján szereplő közlemény szerint az NMHH ezért úgynevezett viszontajánlat benyújtására hívta fel a szolgáltatókat, melyre a pályázati dokumentáció szerint akkor van szükség, ha az adott frekvenciacsomagra legalább két ajánlatot vagy pótajánlatot nyújtottak be, továbbá ha ezek értékelését követően a rangsorban vezető két legjobb ajánlat közti pontérték-különbség nem haladja meg a 15 pontot. A viszontajánlat megtételére a felhívás kézhezvételét követő naptól számítva hét napjuk van a résztvevőknek.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az NMHH közleménye arra enged következtetni, hogy a három, már meglévő mobilszolgáltató minden szempontból egymáshoz nagyon hasonló tartalmú ajánlatot nyújtott be a pályázaton. A közlemény arra nem tér ki, hogy mely frekvenciacsomagokat illetően volt szükség viszontajánlat bekérésére, de alighanem a szolgáltatók számára legértékesebbnek számító, három különböző frekvenciasávot is tartalmazó A, B és C csomagokról lehet szó, melyek közül egy megszerzése mindhárom piaci szereplőnek elemi érdeke.

A szabadon lévő, elsősorban mobil adatszolgáltatás nyújtására használható frekvenciasávok 2034-ig vonatkozó használati jogát összesen kilenc csomagban, pályázati úton értékesíti a hatóság, mely hosszas előkészítő munka után május 22-én írta ki a vonatkozó pályázatot. Ez az értékesítési forma elsősorban abban különbözik az európai hírközlési hatóságok által előszeretettel alkalmazott aukciós formától, hogy a pályázatnál nem kizárólag a megajánlott ár (melynek a minimum árral legalább egyeznie kell), hanem egyéb feltételek is számítanak - mint például a hálózatkiépítés ütemezése. A hatóság egy komplex számítást követően elért pontszámok alapján ítéli oda az adott frekvenciacsomagot a mind pénzügyi, mind műszaki szempontból legjobb, legkedvezőbb ajánlatot tevőnek.

De hol a DIGI?

A viszontajánlat megtétele egyben automatikusa az ajánlati ár emelkedését is eredményezi, a kiírási dokumentáció alapján ugyanis az A, B, C, D, E, F, és G csomagoknál az újból megajánlott díj összegének minimum 25 millió forinttal magasabbnak kell lennie az eredeti ajánlathoz képest. Amennyiben a felhívásra nem érkezik újabb ajánlat, a hatóság az eredeti ajánlatok alapján állapítja meg a sorrendet, és ítéli oda a frekvenciahasználati jogot a nyertes pályázónak.

A felhívás egyben azt is sejteti, hogy a negyedik pályázó, a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. nincs meccsben a három nagy szolgáltatóval, vagy azért, mert ajánlata eleve nem volt versenyképes, vagy azért, mert olyan frekvenciacsomagra nyújtott be pályázatot, melynek megszerzésére a cégen kívül nincs másnak lehetősége. Ez utóbbi a valószínűbb forgatókönyv, a DIGI várhatóan a D, E és F csomagok egyikére (ezek az 1800 MHz-es blokkok), vagy az I csomagra (26 GHz-es blokk) pályázik elsősorban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról