Szerző: Bodnár Ádám

2014. szeptember 2. 10:04

Vizsgálja az EU a Facebook-WhatsApp fúziót

Közel 70 oldalas kérdőíven próbálja feltárni az Európai Bizottság, hogy a Facebook és a WhatsApp összeolvadása hogyan befolyásolja a versenyt a szektorban. A megkérdezetteknek egy hete van reagálni, október elején dől el, lesz-e további vizsgálat.

A Facebook még februárban jelentette be, hogy egy 19 milliárd dolláros ügylet keretében felvásárolja az egyik legnépszerűbb mobilos csevegőszolgáltatást, a WhatsAppot. Az amerikai hatóságok viszonylag hamar, már áprilisban áldásukat adták a tranzakcióra, az Európai Bizottság azonban kitartóan vizsgálódik. Az azonnali üzenetküldők piaca pezseg, a WhatsApp mellett még számos szereplő versenyez (pl. Google Hangouts, Facebook Messenger, Skype, Yahoo Messenger, Viber, Line, Nimbuzz, Snapchat), a Facebooknak mint közösségi szolgáltatásnak viszont kevés versenytársa van és a WhatsApp integrációja alapjaiban változtathatja meg az üzenetküldők piacát is.

Hogy változik a verseny?

A Reuters és a Wall Street Journal forrásai szerint a Bizottság most egy közel 70 oldalas kérdőívet juttatott el változatos iparági szereplők, köztük az érintett cégek versenytársai és mobilszolgáltatók számára, amely segítségével azt próbálja feltérképezni, hogyan befolyásolja a piaci erőviszonyokat a Facebook és a WhatsApp házassága. A két cég formálisan augusztus végén értesítette az Európai Bizottságot az összeolvadási szándékról. Bár a WhatsAppnak lényegében semmilyen bevétele nem származik az EU-ból, a felek jobbnak látták előre kikérni a szabályozó hatóságok álláspontját a tranzakcióról, nehogy utólag induljon egy eljárás a Facebook ellen, ami megakasztja az egyesülési folyamatot, vagy akár el is lehetetleníti azt.

A felhasználók száma folyamatosan nő

A Bizottság többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy az összeolvadás hátráltatja-e a versenyt, nehezíti-e új piaci szereplők megjelenését és terjeszkedését, vezethet-e áremelkedéshez - vagyis korlátozza-e a versenyt. Azt a kérdést is feltette az EB állítólag, egy esetleges áremelkedés esetén a felhasználók és a hirdetők mennyire könnyen tudnak más szolgáltatásra váltani. Emellett azt is firtatta a kérdőív, milyen hatással lehet a felhasználók viselkedésére, ha a WhatsApp elkezdené a felhasználók személyes adatait gyűjteni, például lakhelyét, korát, nemét és egyéb információkat.

Amerikai befolyástól félnek a politikusok

A Reuters szerint az európai mobilszolgáltatók szemét igencsak szúrja a Facebook-WhatsApp ügylet. Az operátorok legfőbb aggálya, hogy a WhatsApp és a hozzá hasonló "over the top" szolgáltatások a mobiloperátorok által kínált szolgáltatásokkal (pl. SMS, MMS) versenyeznek, de sokkal lazább szabályok és teljesen eltérő adózási környezet vonatkozik rájuk. Egyes európai politikusok közben azért aggódnak, nehogy a kontinens távközlési piaca túlságosan is amerikai cégek befolyása alá kerüljön.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Európai Bizottság által megkérdezett szervezeteknek egy hete van reagálni a kérdésekre, ezt követően a Bizottság október elejéig köteles arról dönteni, mi lesz a tranzakció sorsa. A legegyszerűbb esetben az Bizottság feltételek nélkül jóváhagyhatja a tranzakciót, de szabhat bizonyos, kötelező erejű feltételeket is, illetve mélyebb vizsgálatot is indíthat, amely viszont hónapokkal késleltetheti (illetve meg is akadályozhatja) az összeolvadást, komoly károkat okozva a feleknek.

A Whatsapp bizonyos régiókban, mint például Dél-Amerikában vagy Ázsia egyes területein mára elsődleges kommunikációs platformmá vált, világszerte több mint 600 millió aktív felhasználója van, ráadásul ennek 70 százaléka minden nap aktív. Naponta több mint 600 millió fotót, 200 millió hangüzenetet és 100 millió videóüzenet töltenek fel és küldenek el a WhatsApp felhasználói, ráadásul minden nap 1 millió új regisztrálója van és a tempó nem csökken, éves periódusra vetítve 100 százalék körüli a bővülés mértéke.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról