Szerző: Koi Tamás

2014. augusztus 29. 14:06

Nem szálltak el a költségek a digitális átállás során

Mintegy kétmilliárd forintot spórolt a tavalyi digitális átállás költségein a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, mely összesen körülbelül 148 ezer magyarországi háztartásnak biztosított vissza nem térítendő támogatást az analóg lekapcsolást megelőzően.

A tervezettnél kevesebbe került a tavalyi digitális átállás, derül ki az átállás koordinációjában illetékes Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján szereplő beszámolóból. A hatóság tavaly vissza nem térítendő állami támogatás keretén belül kínált digitális vevőberendezéseket a rászoruló családoknak, akik alternatívaként választhatták valamelyik távközlési szolgáltató speciálisan erre a célra kialakított csomagját is. Végül az átállás teljes költségkeretéből mintegy 2 milliárdot megspórolt a hatóság.

A tavalyi digitális átállással járó támogatási program részét a beltéri egységek és antennák cseréje, továbbá az ezzel járó szerelési munkálatok és oktatás költségei tették ki. Az NMHH korábbi kalkulációi szerint ez a költség egy háztartásra levetítve mintegy 25 ezer forint volt, ezen felül az átállás költségeiből jelentős részt tettek ki a különféle kommunikációs kampányok, melyek a kétlépcsős folyamat végéhez közeledve egyre intenzívebbé váltak.


A támogatási konstrukció tartalmazza a beszerelést is

A digitális átállás két ütemben, az ország középső részén 2013. július 31-én, az északkeleti és délnyugati területeken pedig október 31-én valósult meg. Az üzemeltető, mostanra már állami kézbe került Antenna Hungária Zrt. eddig az időpontig lekapcsolta az összes analóg földfelszíni műsorszórást nyújtó adót és átjátszó adót. Az NMHH által koordinált folyamatban az Antenna Hungária, illetve a hatóság által megbízott szakemberek mellett részt vettek a helyi önkormányzatok, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, valamint a helyi rendőrségi- és polgárőr-szervek.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az NMHH a 2013-ban három hullámban elvégeztetett „Digitális Átállás Monitoring” kutatása alapján a kizárólag analóg földfelszíni műsorszórás útján televíziózó háztartások aránya az összes háztartáson belül az év eleji 8 százalékról folyamatosan csökkent. 2013 végére, a teljes analóg lekapcsolás után a televíziózás nélkül maradt háztartások aránya mindössze 0,5 százalékot ért el, ami a digitális átállás nemzetközi tapasztalatai alapján kiemelkedően jó eredménynek számít - áll a hatóság beszámolójában.

Részben az átállással kapcsolatos költségek miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság büdzséje az elmúlt években folyamatosan növekedett. Az Európai Bizottság nyilvános országjelentésében szereplő adatok szerint a magyar szakhatóság 2011-ben 26,6 milliárd forintjába került az adófizetőknek, ez az összeg 2013-ra 35 milliárd forintra nőtt. Mindeközben 185-ről 205 főre nőtt a hatóság által foglalkoztatott személyi állomány, miközben az adminisztratív kiadások nem változtak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról