Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 28. 11:39

Némileg erőre kap a PC-piac

Felfelé módosította a PC-piac mozgásával kapcsolatos várakozásait az IDC elemzőcég. A vállalat korábban még 6 százalék körüli csökkenést jelzett előre 2014-re, most már csak 3,7 százalékos visszaesést vár.

A korábbinál kedvezőbb képet fest a PC-piacról az IDC, az elemzőcég szerint nem fognak olyan mértékben esni idén az eladások, mint amire számítani lehetett. Az IDC tavasszal még a PC-piac 6 százalék körüli zsugorodását vetítette előre, tegnap közzétett friss előrejelzése szerint azonban csak 3,7 százalékkal csökkennek az eladások.

A fejlett piacokon (pl. Észak-Amerika, Európa) egészségesen nő a PC-piac, leginkább a vállalati felhasználóknak köszönhetően, akik a Windows XP támogatásának kifuta és a korábbi gépek elöregedése miatt új rendszereket vásárolnak. Az otthoni felhasználók is egyre élénkebben érdeklődnek a PC-k iránt, különösen ahogy egyre elérhetőbb áron kelletik magukat a tabletté alakítható hibrid modellek. A következő Windows, a Threshold 2015-re várt megjelenése újabb lökést adhat a PC-k népszerűségének a konzumer szektorban,  A desktop szegmens darabszáma idén 5,6 százalékkal, a mobilé pedig 5,4 százalékkal bővül.

A fejlett országokban a tabletek nem jelentenek (már) akkora veszélyt a PC-kre: egyrészt a vásárlók jövedelme itt magasabb, ezért nem feltétlen kell dönteniük tablet és PC között, könnyen megvehetik mindkettőt. Másrészt a tabletpiac egyre telítődik, aki már akart ilyet vásárolni, jobbára megtette, a megvett készülékek pedig sokáig kitartanak, nem cserélik őket olyan sűrűn. Az IDC szerint a Chromebookok terjedése is sokat segít a PC-ken - a vállalat ezeket is a PC kategóriába sorolja. A Google operációs rendszerével telepített számítógépek elsősorban az amerikai oktatási szektorban számítanak népszerűnek, korábbi hírek szerint az iskolák egyszerűen felvásárolták egyes gyártók készleteit, így átmenetileg még hiány is kialakult belőlük.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az IDC eközben úgy látja, a feltörekvő régiókban továbbra is folytatódni fog a PC-piac csökkenése, a szűkös vásárlói büdzsékért itt még mindig sikeresen versenyeznek a PC-kkel az olyan alternatívák mint a tabletek és az okostelefonok. 2014-ben összességében majdnem 12 százalékkal esik vissza emiatt a PC-forgalom a fejlődő piacokon. A desktop gépek eladásai 8 százalékkal, a noteszeké viszont 14 százalékkal marad majd el a 2013-as szinttől és a zsugorodás a közeljövőben folytatódni fog.

A fejlődő régiókban tapasztalható pozitív jelek ellenére az IDC ezért nem számít arra, hogy rövid távon a PC-eladások újra növekedni kezdenének globálisan. 2014-ben a friss előrejelzés szerint 303 millió személyi számítógép fogyhat világszerte, ami 3,7 százalékos csökkenést jelent a tavalyi 315 millióhoz képest, 2015-re pedig további 2,3 százalékos csökkenést jelez előre most a cég. 2018-ban már világszinten csak 298 millió PC-t adnak majd el: utoljára 2007-ben fordult elő, hogy a globális PC-forgalom nem érte el az évi 300 millió darabot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról