Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 25. 13:09

Új AMD Radeon a csúcs alatt

A grafikus piacon eltöltött 30 évre emlékezik az AMD/ATI, ebből az alkalomból a cég lecserélte egyik legnépszerűbb kártyáját, az R9 280-at: a modellszámon 5-öt emelve érkezik az R9 285.

Az új kártya az R9 280 helyére érkezik, a bemutatott diák szerint ez utóbbi a hivatalos portfóliónak már nem is része, így várhatóan hamarosan eltűnik a boltok polcairól is, csak a kifutó készletek vásárolhatók meg. Az R9 285 műszaki adatai szerint az 1792 stream processzor 918 MHz turbós órajelen fut, emellett 112 textúrázóegység és 32 ROP teljesít szolgálatot. A memória-alrendszer 5,5 GHz-en futó GDDR5-ből áll, a 2 gigabájtos kapacitást 256 bites csatornán éri el a GPU. Fontos megjegyezni, hogy a specifikációk sok  ponton visszalépést jelentenek a R9 280-hez képest,  különösen a memória mennyiségének és sávszélességének visszavágása lehet érzékeny veszteség.

Lassabb (valószínűleg) nem lett

Adja magát a kérdés, hogy az AMD tényleg egy lassabb lapkára cserélte az R9 280-at? Természetesen erről szó sincs, az R9 285-ben ugyanis a gyártó legújabb generációs GPU-ja teljesít szolgálatot, amely a GCN architektúra további finomításával tette hatékonyabbá a működést, így kevesebb hardverből is nagyjából azonos teljesítményt tud előhozni. Pontos adatok erre vonatkozóan (tesztek hiányában) egyelőre nincsenek, az előzetes várakozások szerint a két kártya sebessége összemérhető.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

De ha a sebesség nagyjából azonos, akkor mi értelme a váltásnak? Egyrészt az új kártya 250 watt helyett beéri 190 wattal, ami elég jelentős fogyasztáscsökkenés, másrészt olyan új funkciókkal is gazdagodott, ami az előző generációból hiányzott. Arról egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy a Tonga a GCN architektúra második vagy harmadik iterációjához tartozik-e, egyelőre azonban bármit is hoz a harmadik hullám, azt az AMD szoftveresen még nem támogatja (így értelemszerűen nem is reklámozza).

Az biztosra vehető, hogy a Tonga kódnéven fejlesztett GPU legalább második generációs GCN architektúrát használja, erre utal a TrueAudio támogatása, ez a hangfeldolgozó technológia a második kör kiváltsága. A Tonga a publikus információk szerint azonos képességekkel rendelkezik, mint az AMD család többi tagja: DirectX 11.2 (megjelenéskor DX12), OpenGL 4.4 és OpenGL ES 3.0 a támogatott grafikus API-k szintje. A kártya természetesen együttműködik az AMD külön bejáratú API-jával, a Mantle-lel is.

Árazás szerint az R9 285 a piacon az R9 270/270X, illetve az R9 280 között foglal helyet, előbbi nettó 180-200 dolláros ajánlott áron, utóbbi 300 dollárért kapható, az R9 285 így pont a középső pontot jelenti. Az NVIDIA oldalán az új kártya közvetlen versenytársa a több mint egy éve bemutatott GTX 760 lesz, ennél várhatóan az új modell némileg gyorsabb lesz. Az AMD ígérete szerint az R9 285 szeptember 2-től jelenik meg a boltok polcain, több gyártó is készült már saját kiadással, amelyek egyedi hűtést és áramköri elrendezést használnak, a végső ár is jellemzően ezek függvénye.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról