Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 25. 09:23

POWER processzoros szerverek Kínából

A kínai Inspur szervergyártóval kötött szövetséget az IBM, az ázsiai gyártó POWER processzoros szervereket tervez az amerikai cég segítségével.

Az IBM és az egyik legnagyobb kínai szervergyártó, az Inspur stratégiai megállapodást kötött pénteken, amelynek értelmében együttműködnek szerverfejlesztések területén. A gyakorlatban ez azt jelenti, az IBM segít az Inspurnek a high-end szerverek fejlesztésében: a kínai cég licencei az IBM-től a POWER8 processzorokat és olyan szervereket épít, amelyek futtatják az IBM WebSphere köztesréteg-portfóliót és a DB2 adatbázist.

Inspur szerverek IBM technológiával

Az együttműködés mindkét fél számára komoly előnyöket tartogat: az IBM számára lehetőséget ad arra, hogy kiterjessze a POWER-alapú rendszerek felhasználói bázisát és ezzel gazdaságosabbá tegye a processzorok fejlesztését, illetve a rajtuk futó szoftvereknek új vevőket hozhat. Bár a high-end szerverek ára nem ritkán a millió dolláros kategóriába is belecsúszik, a rajtuk futó szoftverek licencköltsége gyakran még ennél is nagyobb összeget tesz ki a teljes életciklusra vetítve, miközben az elérhető profit lényegesen magasabb.

Az Inspur pedig az IBM-től csúcstechnológiás processzorhoz és kurrens know-howhoz jut, amelyekre építve valóban ütős teljesítményű szervereket építhet és ezzel növelheti eladásait. A vállalat mára egyébként beverekedte magát az öt legnagyobb szervergyártó közé az eladott gépek darabszámát tekintve - az idei első negyedévben 80 ezer szervert szállított, ami majdnem négyszerese az egy évvel korábbinak.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A kínaiak jelenleg hozzáférhető legerősebb high-end szervere a 2013-ban nagy csinnadratta közepette beharangozott K1, amely saját fejlesztésű architektúrára épül, de Intel Itanium 9500 processzorokat tartalmaz, amelyek ma már egyáltalán nem számítanak versenyképesnek. A K1 csúcsmodellje 32 darab processzort és 4 terabájt memóriát vonultat fel, operációs rendszere Linux vagy UNIX, a vásárlói elsősorban kínai nagyvállalatok.

Nemrég még konkuráltak

A két vállalat közti megállapodás megszületése némileg meglepő annak fényében, hogy tavasszal az Inspur még reklámkampányt is indított I2I (IBM to Inspur) címmel, amelyben kedvezményeket ajánlott fel az IBM szerverek felhasználóinak abban az esetben, ha gépeiket Inspur gyártmányokra cserélték. Szintén tavasszal felreppentek olyan hírek, amely szerint a kínai állami vezetés nemzetbiztonsági okokból ki szeretné tiltani az ország pénzintézeteiből az amerikai gyártmányú szervereket, erről a kezdeményezésről azonban azóta sem látott napvilágot hivatalos információ. az Inspur kampányában is hangsúlyos szerepet kapott a külföldi technológia veszélyes volta.

Az IBM annak érdekében, hogy a Power technológiát a lehető legtöbb felhasználóhoz juttassa el, még 2013-ban létrehozta az OpenPower konzorciumot, amelynek tagjai hozzáférnek az IBM processzortechnológiához, fejlesztési jogokhoz és az architektúrával kapcsolatos szellemi tulajdonhoz. A konzorciumnak mára több mint 50 tagja van, köztük az Inspur.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról