Szerző: Hlács Ferenc

2014. augusztus 12. 12:35

Haswell-alapú munkaállomások DDR4 memóriával a Lenovótól

Új, P-szériás ThinkStation munkaállomásokról rántotta le a leplet a Lenovo. A professzionális felhasználókat célzó, nagy teljesítményű PC-kben az Intel legújabb, még hivatalos bejelentés előtt álló Haswell-E processzorai dolgoznak DDR4 memória társaságában.

Új generációs asztali munkaállomásokkal állt elő a Lenovo, amelyek legnagyobb újdonságát a Haswell-E processzorok és a DDR4 memória jelentik. A professzionális, vállalati felhasználóknak szánt eszközökről egyelőre nem ismert minden információ, a részletekkel a gyártó kénytelen megvárni, míg az Intel hivatalosan is bejelenti legújabb lapkáit.

A P-szériás Lenovo ThinkStation számítógépekbe Intel Xeon processzorok kerülnek LGA2011-3 foglalattal, illetve a memória ECC-védett DDR4. A hasonló eszközöknél továbbá kiemelkedően fontos a szerelhetőség, a ThinkStation gépek ennek megfelelően moduláris felépítést kaptak, így a merevlemezek, az alaplap, sőt akár a tápegység is csavarozás nélkül egy mozdulattal cserélhetők. A gyártó emellett az új háromcsatornás hűtésnek köszönhetően megbízhatóbb működést ígér.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A sorozat csúcsmodellje a P900, ami két Xeon CPU befogadására is képes, a DDR4 RAM-ból pedig nem kevesebb mint 512 gigabájtot tud befogadni. A PC-ben összesen 14 háttértárnak jut hely, ebből nyolc belső, kettő pedig külső tároló, ezen felül négy M.2 tárhely is elfér benne. A modell akár négy darab NVIDIA Quadro K6000 GPU befogadására is képes, illetve a másodpercenként 12 Gbps sebességű SAS és az akár 32 gigabites PCIe csatlakozókat is támogatja.

A házon négy darab USB 3.0 és egy soros port, valamint opcionálisan FireWire-csatlakozó is helyet kapott, emellett két gigabites Ethernet-csatlakozót is találunk rajta. Mindezek mellett a kártyaolvasó sem maradt le a P900-ról, alapjáraton egy kilencféle memóriakártya kezelésére képes darab található benne, de ez igény szerint huszonkilenc formátumot is támogató olvasóra is cserélhető. A gép a RAID 0,1,5 és 10-es konfigurációkat is támogatja, mindezt pedig egy 1300 wattos tápegység hajtja. A P900-at elsősorban az olyan kiemelkedően nagy teljesítményt igénylő feladatokra szánják, mint a különböző renderelési munkák, illetve szimulációk, de a széria három kisebb teljesítményű, illetve vélhetően kedvezőbb árú modellt is felvonultat: a hasonló, de kisebb kaliberű feladatokhoz szánt P700-at, a 3D tervezésre optimalizált P500-at, illetve az alapvető 3D és 2D feladatokra szánt P300-at.

A gyártó egyelőre egyik modellről sem árult el részletesebb specifikációkat - és nem is igazán teheti, hiszen egyelőre még az Intel sem jelentette be hivatalosan a Haswell-E chipeket. A legújabb ThinkStation PC-k azonban várhatóan még idén ősszel elérhetővé válnak, feltehetően leginkább a nagyvállalatok pénztárcájához szabott áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról