Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 6. 12:25

Az Apple termékeit sem látja szívesen a kínai kormányzat

Biztonsági megfontolásokra hivatkozva sorra tiltja ki a külföldi cégeket a kormányzat és az állami ellenőrzés alatt álló szervek infrastruktúrájából Kína. A Symantec és a Kaspersky mellett az Apple is tiltólistára került.

Folyamatosan igyekszik csökkenteni a függőségét a külföldi, elsősorban amerikai technológiától Kína, az ország elsősorban biztonsági megfontolásokra hivatkozik - a kínai vezetés láthatóan attól tart, hogy az amerikai cégek által gyártott hardvereken és szoftvereken keresztül érzékeny adatok, államtitkok kerülhetnek az Egyesült Államokhoz, annak titkosszolgálatához, illetve hadseregéhez. Az aggodalmak főleg az Edward Snowden által kiszivárogtatott információk kapcsán élesedtek fel az utóbbi hónapokban.

Az Apple is kockázatos?

Egy, a napokban nyilvánosságra került dokumentum szerint a szervezetek többé nem szerezhetnek be Apple termékeket, illetve nem használhatják a Symantec, valamint a Kaspersky információbiztonsági termékeit sem. A Bloomberg egy bennfentes kínai kormányzati forrásra hivatkozva azt írja, az állami hivataloknál és állami befolyás alatt álló intézményeknél tiltólistára került az Apple, egy júliusban publikált dokumentum alapján ezek a szervezetek többé nem vásárolhatnak iPadeket és MacBookokat sem.

Egyelőre nem tudni, ez hogyan fogja érinteni az Apple-t, mivel nem nyilvános, a kínai kormányzati szervek és állami intézmények mennyi Apple-terméket vásároltak eddig. A cupertinói cég számára Kína kulcsfontosságú piac, bevételének 16 százaléka folyik be a világ legnépesebb országából, de ahogy mindenhol, valószínűleg itt is leginkább a lakosság vásárolja az iPadeket, iPhone-okat és Mac gépeket. Kína korábban az iPhone-okkal kapcsolatban is biztonsági aggályokat fogalmazott meg, az ország vezetése szerint a telefonok helyfüggő szolgáltatásain keresztül illetéktelen kezekbe kerülhetnek akár államtitkok is. Az Apple persze cáfolta ezt.

Symantec és Kaspersky, IBM és Microsoft

Szintén friss információk szerint az amerikai Symantec biztonsági szoftverei sem vásárolhatók többé a kínai kormányzati és állami szervek által, de ugyanígy kitiltotta a vezetés az orosz Kaspersky termékeit is. A Kaspersky szóvivője szerint az intézkedés nem e két vállalat ellen irányul, az összes külföldi cég által gyártott biztonsági termék tiltólistára került, kizárólag kínai fejlesztésű szoftvereket vásárolhatnak az érintett szervezetek.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Korábban arról írt a Bloomberg nyomán lapunk is, Kína az IBM szerverek lecserélésére biztatja bankjait és más pénzintézeteit, mivel attól tart, azokon keresztül az amerikai kormányzat megpróbálhatja befolyásolni az ország pénzügyi rendszerét. A Windows 8 beszerzését is betiltotta korábban Kína, érdekes módon azonban nem (csak) biztonsági megfontolások alapján, hanem energiatakarékossági okokra (is) hivatkozva - a Windows 7 azonban továbbra is használható.

Eközben Oroszország is igyekszik technológiai függetlenséget kialakítani az országban most alakítanak ki egy olyan törvényjavalatot, amely szerint az állami szervezeteknek előnyben kell részesíteniük az informatikai beszerzéseknél a helyi cégek termékeit a külföldi konkurensekkel szemben

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról