Szerző: Bodnár Ádám

2014. augusztus 4. 08:51

Kodi lett az XBMC-ből

A fejlesztők szerint a név XB és az MC része sem releváns többé, ráadásul a jogtulajdonosok pedig bármikor pert indíthatnának a szoftver felett bábáskodó alapítvány ellen. A megoldás egy új név bevezetése lett.

2002-ben, még az első Xbox tündöklésének idején jelent meg az XBMC (Xbox Media Center) alkalmazás, amelyet az x86 processzoros konzolra telepítve hálózati médialejátszóvá lehetett alakítani. Az XBMC nagy dobása a tévére és távirányítóra optimalizált kezelőfelület mellett a felhasználóknak és fejlesztőknek adott szabadság volt: a rendszert változatos kiegészítőkkel lehetett bővíteni és testre szabni. A szoftver az évek során rengeteget fejlődött, belekerült számos online műsorforrás támogatása, elektronikus programfüzet és merevlemezes videorögzítés is például.

Az Xbox Media Center még 2008-ban vette fel a rövidebb XBMC nevet, amikorra az eredeti Xbox már jobbára kikopott a használatból, maga a szoftver viszont a pezsgő közösségnek köszönhetően változatos operációs rendszereken (Windows, OS X, Linux, Android, iOS) platformokon futott és az x86 és x64 mellett elkészült PowerPC és ARM utasításkészlet-architektúrára is, és folyamatban van a portolás MIPS-re. A projekt sikerét mi sem jelzi jobban annál, mint hogy kis gyártók és PC-összeszerelők az XBMC-vel előre telepített konfigurációkat hoznak forgalomba.

Nincs többé XB, sem MC

Az XBMC mögött álló non-profit alapítvány most úgy határozott, ideje új nevet keresni a szabad szoftvernek, mivel a meglevő már nem igazán tükrözi azt, amiről az XBMC szól, másrészt az Xbox név a Microsoft tulajdona és folyamatosan Damoklész kardjaként függ a termék feje felett egy szerzői jogi per. "Hat év telt el azóta, mióta az Xbox Media Centerből XBMC lett, de az XBMC ma még kevésbé illeszkedik mint 2008-ban. A szoftver épp csak elfut az eredeti Xboxon, és csak azért, mert néhány okos fejlesztő még mindig bütyköli arra a platformra. Az Xbox 360-on és az Xbox One-on ráadásul soha nem is működött" - írja a névváltást bejelentő közleményben a csapat community managere, Nathan Betzen.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

"Ráadásul a szoftver ugyan továbbra is működik média centerként, már kiegészítőket is tartalmaz, játékokat is be tud tölteni és változatos eszközökről képes tartalmat streamelni [...]. Az XBMC sokkal inkább egy Entertainment Center mint egy Media Center. Igazából mára sem az XB-nek, sem az MC-nek nincs sok értelme."

Ráadásul, írja a közlemény, mivel az Xbox Media Center és az XBMC is az Xbox szón alapult, a fejlesztőcsapatnak semmilyen joga nem volt a név felett rendelkezni, és ez számos bonyodalom forrása volt. "A felhasználókat sokszor becsapták és pénzt kértek tőlük olyan hardverekért, amelyek az XBMC hackelt, néha hibás verzióját futtatták. [...] Ráadásul maga az Alapítvány és a fejlesztők is egy potenciális per fenyegetettsége alatt dolgoztak, amelyet a jogtulajdonosok indíthattak volna."

Az új név: Kodi

A csapat a fentiek fényében - a Software Freedom Law Center tanácsára - úgy határozott, megváltoztatja a termék nevét, az új verzió már Kodi néven jelenik meg. Az átmenet folyamatos lesz, az XBMC jelenlegi legfrissebb (13.1) verziója és a korábbi változatok még XBMC néven futnak, amíg az életciklusuk véget nem ér, a 14-es változat viszont már Kodi néven lát napvilágot. A szoftver maga nem változik és a kód továbbra is GPLv2 licenc alatt lesz hozzáférhető. A Kodi 14 (kódnevén Helix) egyelőre kezdeti stádiumban van, de kalandvágyó felhasználók már letölthetik és tesztelhetik az alpha2 verziót, amely a projekt weboldalán érhető el.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.