Szerző: Gálffy Csaba

2014. augusztus 1. 15:02

Meglepetés: mégis továbbél az OpenVMS

Meggondolta magát a HP, mégsem ítéli halálra veterán operációs rendszerét, az OpenVMS-t. Egy, a rendszerhez jelenleg támogatási szolgáltatásokat nyújtó cég kötött rá licencszerződést, továbbfejlesztik, új Itaniumra és később x86-ra is portolni fogják.

Tavaly júniusban jelentette be a HP, hogy gyakorlatilag kivégzi OpenVMS operációs rendszerét. A cég akkor bemutatta új támogatási roadmapjét, amely szerint a rendszer régebbi változataihoz még 2015-ig, a legeslegfrissebbhez pedig 2020-ig jár még támogatás. A fejlesztéseket azonban gyakorlatilag teljesen leállította a cég, új kiadások már nem érkeznek, és a régiek sem lesznek újabb hardverekre telepíthetőek, így a cég gyakorlatilag lassú halálra ítélte az OpenVMS-t. A bejelentést akkor a felhasználók általános felháborodása követte, a francia user group nyílt levelet írt a HP vezetéséhez.

A ragaszkodást nem a hagyományőrzés, vagy a lustaság indokolta, a rendszer máig tartalmaz olyan képességeket, amelyet más, alternatív operációs rendszerek egyszerűen nem kínálnak (hogy miért ilyen fontos ez a rendszer és milyen története van, arról lásd az előző cikkünket). Az évtizedek alatt az OpenVMS olyan specifikus rendszerré vált, amely a felhasználóinak igényeit tökéletesen kielégíti - fogalmaz a franciák levele. Akkor a kérés süket fülekre talált, a Meg Whitman vezette HP lemondott a rendszerről, a felhasználóinak a váltást javasolta. A HP végül januárban annyi engedményt azért tett, hogy egy platformon, saját i2-es szerverein 2025-ig nyújt támogatást a 8.4-es kiadáshoz, az Integrity i4-re azonban már nem hozza azt el.

A HP azonban ma általános meglepetésre bejelentette, hogy (gyakorlatilag) meggondolta magát, lesznek új OpenVMS kiadások, amelyek már újabb hardvereken is futnak majd. Egy külső cég, a VMS Software Inc. (VSI) részéről ugyanis olyan licencelésre vonatkozó ajánlatot kapott, amit nem tudott visszautasítani. A megállapodás keretében a VSI továbbviszi az OpenVMS fejlesztését, ami várhatóan nagy megelégedéssel tölti majd el a rendszert használó makacs felhaszálókat, bankokat és egyéb intézményeket.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A VSI tegnap hozta nyilvánosságra a saját OpenVMS roadmapjét, amely a következő három verzió várható fejlesztéseit listázza. Eszerint az első lépés, hogy a rendszer megkapja a Poulson-generációs Itaniumok támogatását, mivel a HP a Tukwilával befejezte az ilyen irányú fejlesztéseket, és az Integrity i4-en is fut majd a rendszer. Emellett számos "minőségi javítást" ígér a cég, a tárolós és a skálázódási teljesítményt pedig javítani fogják. E kiadásnak egyelőre nincs verziószáma, a VSI csak V8.next-ként hivatkozik rá, várhatóan 8.5 néven lesz elérhető. A rákövetkező, V8.next+1 kiadásban érkezik a Kittson-generációs Itaniumok támogatása, az ezután következő célja pedig megvalósítani az x86-os portot.

A közölt termék- és támogatási tervek nem írják felül a HP által tavaly nyilvánosságra hozottat, vagyis a 8.4-es és korábbi kiadások támogatási ciklusainak vége nem változik. A most bejelentett új verziókra a VSI minimum 5 éves támogatást ígér, egy-egy kiadás tehát ennyi ideig lesz használható majd. A most bejelentett szoftverekhez a cég még hozzávetőleges dátumokat sem rendelt hozzá, így nem tudni, hogy a V8.next kódnevű frissítés mikor lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról