Szerző: Koi Tamás

2014. július 29. 13:48

Frissítve: Egységesíti internetcsomagjait a Telekom

Mától a letöltési sávszélesség után a feltöltési sebességet is egységes értékekben határozza meg vezetékes internetcsomagjainál a Telekom. A változással sokan jobban járnak, de van olyan díjcsomag is, ahol drasztikusan lassul a feltöltés.

A szolgáltatásportfólió egységesítése érdekében szokatlan lépésre szánta el magát a Magyar Telekom. Az ország legnagyobb internetszolgáltatója mától több vezetékes internetcsomagjánál - az új ügyfelekre vonatkozóan - megváltoztatta az adott szolgáltatással elérhető maximális (és garantált) feltöltési sebességet. A cég szerint ezzel a döntéssel hosszabb távon mindenki jól járhat, a nagyüzemi letöltőket és az otthoni szervereket üzemeltető felhasználókat azonban fájdalmasan érintheti a változás.

Egyszerű Netmánia

A Telekom Netmánia S, M, L, XL és XXL díjcsomagjai eddig és ezután is ugyanazon a havi díjon vehetők igénybe, fontos változás azonban az eddigiekhez képest, hogy az összes vezetékes technológiával (xDSL, EuroDOCSIS3, FTTx) biztosítható internetelérések esetében a letöltési sávszélesség mellett a feltöltési sávszélesség is egységes, technológiafüggetlen tényező lesz. A Netmánia S, M és L csomagoknál ennek megfelelően a feltöltési sávszélesség egységesen 1 Mbps-re változik (ez a legkisebb csomagnál duplázást jelent, a középsőnél nincs változás, az L-jelű díjcsomagnál viszont a korábbi sávszélesség ötöde biztosított csak).


A Telekom régi-új díjcsomagjai

A leggyorsabb, Netmánia XL és XXL díjcsomagok esetében az EuroDOCSIS3-as kábelhálózaton emeli a feltöltési sávszélességet a szolgáltató (előbbi esetben a triplájára, utóbbinál pedig a harmadával nő a sebesség), míg az FTTx-kapcsolatoknál a maximális feltöltési sávszélesség 25-ről 15, illetve 50-ről 15 Mbps-re csökken az új előfizetőknél. A szolgáltató hangsúlyozza, hogy a változások nem érintik a hűségidő alatt álló, illetve újrakötetlenül továbbélő előfizetéseket, az egyszerűsítés pedig elsősorban marketinges-kommunikácós döntés, mely az új előfizetők számára könnyebbé teszi a megfelelő internetcsomag kiválasztását.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A változó, valós, vagy vélt felhasználói igényekre, valamint a konkurens technológiák (4G) előretörésére reagálva a szolgáltatók évek óta fokozatosan növelik a vezetékes internetcsomagokkal elérhető sávszélességet - legalábbis a jól kommunikálható letöltési oldalon. Jó példa erre a UPC Magyarország tavalyi bővítése, melyet követően a duplájára növelt, 240 Mbps-t elérő letöltési sávszélesség mellé is mindössze 20 Mbps széles feltöltési csatorna jár.

DSL > DOCSIS > FTTx

A zömében FTTB-hálózatot üzemeltető DIGI éppen július közepén emelte meg meglévő és új előfizetőinél (ahol erre a technológia alkalmas) a le- és feltöltési sebességet, így a DIGINet csomagoknál az elérhető maximális feltöltés akár 100 Mbps is lehet, de még a legkisebb díjcsomagnál sem kevesebb 20 Mbps-nél. A DOCSIS-alapú kábelhálózatoknál ugyanakkor a feltöltési sávszélesség növelésének technológiából eredő korlátai is vannak, ennek köszönhető, hogy az optikai végpontokkal le- és feltöltési irányban is nagyobb átviteli tempó érhető el, illetve sokkal jobban skálázható a sávszélesség.

A Magyar Telekomnál mától életbe lépő változások a szolgáltató ügyfeleinek összetételét vizsgálva a többség számára pozitív változásokat hoz, a cég vezetékesinternet-előfizetőinek ugyanis több mint 60%-a xDSL-technológiával internetezik, az egy szélessávú előfizetőre jutó, 3400 forintot épphogy meghaladó havi árbevétel pedig arra enged következtetni, hogy az előfizetők zömének a választása a legolcsóbb, tehát a legalacsonyabb sávszélessége biztosító díjcsomagra esik. A változások által potenciálisan negatívan érintett optikai előfizetői bázisa ugyanekkor 53 ezer végpontot számlált, ami mindössze 6,1 százalékot tesz ki.

"A Telekom július 28-ától lényegesen áttekinthetőbb, technológiafüggetlen otthoni internetportfoliót vezet be. Az ÁSZF-szintű, műszaki rendszereket, beállítási változtatásokat nem érintő egységesítéssel a vállalat továbbra is vállalja, hogy ügyfeleinek a portfóliójában az adott hozzáférési ponton elérhető legjobb technológiát nyújtja függetlenül attól, hogy az ügyfelek az ország mely részén, milyen hálózaton keresztül használják az internetet. A Telekom – ÁSZF-szabályozásában is – biztosítja, hogy a vezetékes internetszolgáltatására előfizetők megkapják az internetcsomagjuk által garantált le- és feltöltési sebességet, megbízható, szakadásmentes kapcsolattal" - nyilatkozta lapunknak a változás kapcsán a szolgáltató.

FRISSÍTÉS: A Telekomtól kedd délután kapott újabb információk szerint az egységesítési folyamat a technológiai profilokat egyáltalán nem érinti, a cég csupán adminisztratív szinten teszi "technológiasemlegessé" a díjcsomagokat, az adott technológiával elérhető tényleges sávszélesség sem a régi, sem az új előfizetőknél nem változik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról