Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 29. 09:30

Kínai razzia a Microsoft irodáiban

Újabb epizódja született a kínai hatóságok és a Microsoft egyre zajosabb csörtéjének. A szoftverházat kémkedéssel vádoló ország gazdasági minisztériuma most négy irodánál tartott razziát, nem tudni, hogy mit kerestek, mi a vád.

Bejelentetlen látogatást tettek kínai illetékesek a Microsoft kínai irodáiban - ismerte el a cég szóvivője a Reutersnek. A Microsoft Kína szóvivője, Joan Li elmondta, hogy a Microsoft ellen valóban eljárás indult, amelyben a vállalat aktívan együttműködik a hatóságokkal. Arról azonban, hogy pontosan mi a vizsgálat célja és tárgya, illetve hogy mivel gyanúsítják vagy vádolják a céget, egyelőre sem a Microsoft, sem a kínai hatóságok nem nyilatkoznak.

A South China Morning Post beszámolója szerint a hatóságok a pekingi, sanghaji, kantoni és csengtui irodákban tartottak razziát ma. Az akciót a State Administration for Industry and Commerce (szabad fordításban: Ipari és Kereskedelmi Állami Hatóság, gyakorlatilag a kínai gazdasági és kereskedelmi minisztérium) emberei hajtották végre.

Trösztellenes vizsgálat?

A Recode.net belsős, Microsoft-alkalmazottaktól származó, nem hivatalos információi szerint a cég ellen versenyügyi, trösztellenes vizsgálat indult Kínában, a tegnapi razzia ennek volt a nyitójelenete. Feltételezésünk szerint a Microsoft szabadalmi licencgyakorlatát kifogásolhatja a kínai minisztérium, a kérdés már korábban, a Nokia felvásárlása kapcsán is felmerült. Akkor a hatóságok kemény feltételeket szabtak, elsősorban az androidos eszközökhöz kötődő Microsoft-szabadalmak licencelése terén.

A kínai hatóságok már korábban agresszíven léptek fel a hazai ipar védelme érdekében, a Qualcomm ellen jelenleg is folyik versenyügyi eljárás, a vád szerint a cég visszaélt piaci pozíciójával és rendkívül magas licencdíjat kért szabadalmaiért a kínai lapkagyártóktól - a gyártót ezért akár egymilliárdos bírsággal is sújthatják egy viszonylag új, mindössze 6 éves versenyjogi szabályozás alapján.

Nem tetszik az (operációs) rendszer

Nagy port vert fel, hogy május végén a kínai hatóságok biztonsági okokra hivatkozva megtiltották a Windows 8 telepítését kormányzati számítógépekre. Akkor az energiatakarékos termékek beszerzésére vonatkozó utasítás apró betűs részébe rejtették a hatóságok a tiltást, miszerint biztonsági okokból tilos a Microsoft legfrissebb operációs rendszerének telepítése.

Két hétre rá az állami televízió, a CCTV sugárzott erősen kritikus műsort, amelyben a megszólaló szakértők a Windows 8-ba épített backdoorral vádolták a Microsoftot. A tipikusan az állami álláspontot közvetítő tévéadó műsora szerint az operációs rendszer "komoly kihívást" jelent Kína cyberbiztonsági erőfeszítései számára, és a Windows 8 az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által adatgyűjtésre használt egyik eszköz.

Microsoft-stand a Computexen, Tajpejben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vádakat a Microsoft kétségbeesetten tagadja. A cég közleménye szerint a Microsoft a "felhasználók elvárásainak megfelelő funkcionalitású, biztonságú és megbízhatóságú termékeket készít és boldogan válaszol a kormány összes kérdésére".

Kína hagyományosan nagyon nehéz terepnek számít a Microsoft és általában a szoftverházak számára. Steve Ballmer korábbi elnök-vezérigazgató egy 2011-es megjegyzése szerint a kínai bevételek alacsonyabbak mint például a hollandok, miközben a PC-eladások az Egyesült Államok szintjén vannak. Ennek az az oka, hogy az országban világviszonylatban is nagyon magas az illegális szoftverhasználat, mind a fogyasztók, mind a vállalatok, mind a kormányzat széles körben használ másolt rendszereket és alkalmazásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról