Szerző: Bodnár Ádám

2014. július 23. 09:24

A Nokia sem tudta elrontani a Microsoft eredményeit

Közzétette a második naptári negyedévre eső negyedik pénzügyi negyedév eredményeit a Microsoft. A Nokiától hatalmas veszteséggel működő mobilgyártó részleget vett át a cég, azonban még ezzel együtt is javítani tudott a tavalyi mutatókhoz képest.

A Nokia-hatás

A Microsoft tegnap publikált negyedéves eredményeinek legfontosabb kérdése az volt, vajon hogyan teljesített a Nokiától átvett mobilgyártó részleg. Nos, a válasz már hivatalos: siralmasan. A Nokia Devices and Services (NDS) divízió ugyan 2 milliárd dollárral járult hozzá a Microsoft árbevételéhez a most lezárt időszakban, azonban a vesztesége 692 millió dollár volt, ami csúnya foltként éktelenkedik az amúgy a várakozásokat felülmúló pénzügyi eredményeken.

A redmondi vállalat negyedéves árbevétele meghaladta a 23 milliárd dollárt, ami bő 17 százalékos éves növekedésnek felel meg, de még a Nokiát a képletből kihagyva is 7 százalék körül volt a bevétel bővülése. A Microsoft tájékoztatása szerint elsősorban az Egyesült Államokban és Európában volt erős a kereslet a termékei iránt, a Távol-Keleten és elsősorban Kínában mostanában a többi amerikai vállalathoz hasonlóan nehezen köt üzleteket a cég a bizalmatlan környezet és a gazdasági körülmények miatt és rövid távon ez nem is valószínű, hogy változni fog.

Satya Nadella

Az üzemi eredmény a Microsoftnál - a Nokia hatalmas vesztesége ellenére - 7 százalékkal 6,5 milliárd dollárra emelkedett egy év alatt, a nettó eredmény ugyanakkor 4,9 milliárd dollárról 4,6 milliárdra csökkent (a majdnem duplájára növekedő adó miatt). A vállalat számításai szerint a Nokiát a képletből kihagyva a részvényenkénti eredménye 66 cent volt, ami messze felülmúlta az elemzők 60 centes előrejelzését. A cég jó eredményeit már korábban beárazta a tőzsde, a bejelentést követően az árfolyam alig 2 százalékkal emelkedett és évtizedes csúcsot döntött - utoljára 1999-ben, a dotkom-lufi kipukkanása előtt állt ilyen jól a Microsoft-részvény.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A "hagyományos" Microsoft-részlegek jól teljesítettek a most lezárt negyedévben. A Windows OEM-eladások 3 százalékkal nőttek például, elsősorban a Pro változatok iránti kereslet bővülésének köszönhetően, amelyet a vállalati PC-k lecserélése "fűtött". A lakossági Office-eladások eközben 21 százalékkal ugrottak meg, az otthoni Office 365 csomagokra újabb 1 millió előfizetést rögzített a cég, ezzel már 5,6 millió felett jár.

Gyengén muzsikálnak a hardverek

A lakossági hardverek (beleértve az Xboxot és a Surface-t) forgalma ugyan 23 százalékkal bővült, de a számok mögé nézve elég lehangoló adatokat látni. Az Xbox One a negyedév végi árcsökkentés ellenére sem mondható igazán sikeresnek, 1,1 millió fogyott belőle összesen, ami az életciklusa elején járó géptől csalódást keltő még akkor is, ha tudjuk, hogy a világ csak kevés országában férhető hozzá. A Nokia telefoneladások 2 milliárdot hoztak a konyhára. "Butatelefonból" ugyan több mint 30 milliót tudott eladni a Microsoft, de Lumiából mindössze 5,8 milliót, azok is jobbára olcsóbb (500-as, 600-as sorozatú) modellek voltak. Egy éve a Nokia még 7,4 millió Lumiát adott el.

A Surface tabletek értékesítéséből származó bevétel 409 millió dollárt tett ki, a negyedéves tájékoztatón a Microsoft pedig gyakorlatilag beismerte, nem jelenik meg a 8 hüvelykes "Surface mini" - feltehetően belátta a cég, hogy ebben a méretkategóriában (érintésre optimalizált Office hiányában) nem tud újat mutatni, egy saját készülék a holdudvarához tartozó OEM-ektől (pl. ASUS, Lenovo) szívná el a vevőket. A döntéssel némi költség is járt - elképzelhető, hogy már legyártott eszközöket kellett az utolsó pillanatban kukázni vagy megkötött beszállítói szerződéseket az utolsó pillanatban felmondani.

Erősek a vállalati termékek és szolgáltatások

A vállalati termékek és szolgáltatások eközben hozták a szokásos növekedést. A szoftverlicenc-árbevétel 6 százalékkal emelkedett egy év alatt, a szervertermékek terén 14 százalékos volt a bevétel bővülése, köszönhetően elsősorban a System Centernek és a SQL Servernek. A Windows vállalati eladásai eközben 11 százalékkal növekedtek 2013 azonos időszakához képest. Az "egyéb" bevétel 44 százalékkal emelkedett, leginkább a cloudszolgáltatások terén elkönyvelt majdnem 150 százalékos bővülésnek. A Microsoft szerint a vállalati cloudszolgáltatásainak árbevétele éves szinten már 4,4 milliárd dollár, az Office 365, az Azure és a CRM Online, illetve más szolgáltatások iránt is erős a kereslet.

A napokban jelentett be egy alapos átszervezést a Microsoft, amelynek keretében 18 ezer dolgozótól válik meg és szinte teljesen felszámolja a Nokiától megszerzett mobilgyártást. Satya Nadella elnök-vezérigazgató a negyedéves eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson elmondta, a következő év feladata ennek az átalakulásnak a levezénylése, amelynek eredményeképp jelentősen csökkennek majd a költségek. A vállalat kigyomlálja a redundáns projekteket és az ígéret szerint minden divízió "pénzügyileg racionálisan" működik majd - sok kritika éri a Microsoftot amiatt, mert egyes részlegei nyelik a pénzt, a jövőben ez biztosan meg fog változni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról