Szerző: Hlács Ferenc

2014. július 22. 13:49

Xiaomi Mi 4: újabb olcsó erőmű Kínából

Megérkezett a kínai Xiaomi legújabb csúcstelefonja, az Mi 4. A zászlóshajó fém keretet és csúcshardvert kapott, ennek ellenére - Kínában - igen kedvező áron kerül a boltokba. A gyártó emellett egy szinte filléres fitneszkarperecet is bejelentett.

Lerántotta a leplet legújabb csúcskészülékéről a kínai Xiaomi. Ahogy gyakorlatilag minden más gyártó esetében is megszokhattuk, a bejelentést itt is számos kiszivárgott információ, pletyka és találgatás előzte meg, amelyek jó része igaznak is bizonyult. Az Mi4 névre hallgató okostelefon a teljesítményt és a felépítést nézve is a prémium kategóriát célozza, hardver tekintetében gond nélkül felveszi a versenyt a rivális zászlóshajókkal.

Csúcsvas és testre szabható külső

A Mi4 IPS kijelzője kereken 5 hüvelykes, 1080p felbontással, ami hozzávetőlegesen 441 PPI-s pixelsűrűséget jelent. A készüléket egy Qualcomm Snapdragon 801 processzor hajtja, amely négy darab 2,5 gigahertzen ketyegő Krait 400 magot tudhat magáénak, egy Adreno 330 GPU-val kiegészítve. A Xiaomi a RAM-ot sem aprózta el, abból mindjárt 3 gigabájt is jutott az eszközbe, belső tárhelyből pedig 16, illetve 64 gigabájtos opciók közül választhatunk. A kínai gyártók körében egyre nagyobb divat, hogy a hasonló készülékekből kihagyják a 32 gigabájtos tárterülettel felszerelt változatot - ezt már a CyanogenModdal a fedélzetén debütált OnePlus One-nál is láthattuk. Ugyancsak az alternatív Android rendszert futtató telefont, illetve a Motorola Moto X készülékét idézik a zászlóshajóhoz hamarosan megjelenő különböző színű, illetve mintázatú hátlapok, amelyek között a népszerű faborítás is feltűnik.

Az Mi 4 előlapján egy tekintélyes 8 megapixeles kamerát találunk - úgy látszik, a szelfiőrület nem áll meg - a hátlapra pedig egy 13 megapixeles szenzor került, dupla LED-vakuval. Az akkumulátor kapacitása ígéretes 3080 mAh, ekkora kijelzőméretnél a rivális gyártók jellemzően ennél számottevően gyengébb darabokat alkalmaznak. Az okostelefon előlapján alul kapacitív gombsort is találunk, ez ma már kicsit "archaikusnak" tűnhet, hiszen sok készülékgyártó már lecserélte a kijelző alján húzódó navigációs sávra.

Az eszköz LTE-képes, ez ugyanakkor, megjelenésekor legalábbis, a TD LTE hálózatokra korlátozódik, amelyeket a három kínai szolgáltató használ. Aggodalomra azonban nincs ok: a Mi4-nek még idén megjelenik a nemzetközi FD LTE szabványt támogató verziója is, amely külföldi hálózatokon használható.

Az Apple-érzés itt is előjöhet

A Xiaomi emellett úgy látszik, egyre komolyabb hangsúlyt helyez a prémium felépítésre, az Mi 4 ugyanis alumínium keretet kapott - ez kissé emlékeztet az iPhone 5, illetve 5s készülékekből megismert konstrukcióra. De nem ez az egyetlen eszköz amelynél a gyártó az Apple-től merít ihletet, nemrég megjelent táblagépe, a MiPad megjelenésekor például kifejezetten hangsúlyozta, hogy annak színes polikarbonát hátoldala ugyanabból az anyagból készült, mint az iPhone 5C hátlapja.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mind a frissen bejelentett okostelefon, mind a táblagép Android 4.4.2-t futtat, amelyet a Xiaomi saját, megint csak az Apple eszközeiről ismert iOS-t idéző felülettel egészített ki. A vállalat bár elsősorban Kínában örvend komoly népszerűségnek, egyre inkább bebetonozza magát a köztudatba a rivális cégek között a nemzetközi piacon is. Ehhez olyan alkalmazottakat tudhat sorai között, mint a tavaly nyáron átigazolt Hugo Barra, aki egészen addig a Google-nél dolgozott, mint az Android termékmenedzsere. A Xiaomi idén mintegy 40 millió okostelefon értékesítésére számít.

Bár a cég készülékei Malajziát, a Fülöp-szigeteket és Indiát leszámítva jellemzően szürkeimporttal jutnak el más országokba, azokra kedvező áruk miatt világszerte egyre nagyobb a kereslet. Az Mi4 16 gigabájtos változata 320, a 64 gigabájt belső tárhellyel felszerelt modell pedig 400 dollárért lesz elérhető, idén szeptembertől. Az okostelefonból csak 3G-képes verzió is kapható lesz, ez már július 29-én megjelenik.

Nevetségesen olcsó fitneszkiegészítő

A Xiaomi továbbá az egyre kedveltebb sportkiegészítők piacán sem akar lemaradni, így egy Mi Band névre hallgató, kijelző nélküli fitneszkarperecet is bejelentett, amellyel a sporttevékenység és az alvás is követhető, illetve az okostelefonok zárképernyőjének feloldására is használható. A Mi Band a cég szerint készenléti üzemmódban 30 napot is kibír egyetlen feltöltéssel, emellett IP67-es víz- és porállósági besorolást is kapott. A színes eszköznél láttunk már jobb képességű fitneszkiegészítőt is, akad azonban egy terület ahol verhetetlen, mégpedig az ára: a Xiaomi karperece mindössze 13 dollárért kerül a boltokba - ezzel pedig gyakorlatilag közelebb áll árban egy hagyományos gumikarkötőhöz mint a rivális sportkütyükhöz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról