Szerző: Koi Tamás

2014. július 18. 11:00

Egy óráig sem tart a száguldás a gigabites interneten

Hiába a szédületes letöltési tempó, a legtöbb nagyüzemi letöltő pillanatokon, vagy legalábbis órákon belül hoppon maradhat, ha a DIGI új, szupergyors internetelérését választja.

Nem tarthat sokáig a száguldás a kirívóan nagy forgalmat generáló ügyfelek számára a DIGI héten bevezetett, szupergyors internetcsomagjainak segítségével. A cég az országban elsőként lépett piacra olyan vezetékes internetcsomaggal, mellyel akár a szédületesen gyorsnak tekinthető, más vélekedések szerint a háztartásokban feleslegesen gyors, másodpercenkénti 1 gigabites letöltési sávszélességet el lehet érni. A szolgáltató saját weboldalán elsősorban a nagyüzemi letöltők érdeklődését kívánja felcsigázni azzal, hogy közli, egy ilyen internetkapcsolattal egy Blu-ray filmet akár 3 perc alatt is le lehet tölteni, csakhogy az már csak az apró betűs feltételek átböngészése után derül ki, hogy 10-15 ilyen film letöltése után a szolgáltató akár a tizedére korlátozhatja a gigabites internetelérés sebességét.

Erre a DIGI július 15-től, vagyis az új DIGInet 500 és 1000 díjcsomagok megjelenésétől élő általános szerződési feltételei adják meg a jogalapot - ebben a cég többek közt leírja, hogy a társaság szerint "túlzott mértékű használatnak" minősülhet, ha az előfizető három egymást követő hónap átlagában 350 gigabájtnyi adatot tölt le az adott végponton (ez nagyjából 10-15 Blu-ray adatmennyiségének felel meg). A szolgáltató az adatmennyiség 80%-ának (280 GB) elérésekor figyelmeztetést küld az előfizetőnek, ezt követően korlátozhatja le a kapcsolat sebességét, vagy akár fel is mondhatja a szerződést.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A DIGI a szerződési feltételekben meghatározza a lassítás mértékét is, mely maximum 90% lehet, a lassítás időtartama alatt (ez az intervallum egyébként egyértelműen nem derül ki a szerződési feltételekből) az előfizetőnek a szerződés szerinti (tehát a teljes) előfizetési díjat kell fizetnie. A havi 350 GB-os letöltési korlát egy 1 gigabites díjcsomagnál egyébként azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló teljes letöltési sávszélességet kihasználva nagyjából 48-50 percen, vagyis kevesebb mint egy órán belül elérheti az ügyfél a letöltési plafont.

Az adatforgalom korlátozása egyébiránt nem a DIGI sajátossága, korábban több szolgáltató is alkalmazott hasonló megkötést (melyet az angol fair use policy-nak hív) a szerződéses feltételeiben. Így a Magyar Telekom, illetve a UPC Magyarország is használta (DIGI-énél jóval lassabb internetkapcsolatoknál) ezt a módszert a kábelnetes hálózat túlzott terheltségének a megakadályozására, ám ma már ezek a cégek sem korlátozzák a letöltésmennyiséget. Nem ismert hasonló korlát a DIGI anyaországában, Romániában sem, ahol tavaly októberben vezették be a gigabites vezetékes internetet.

Szerettük volna megkérdezni a DIGI-t, hogy a cégnél miért tartották szükségesnek a konkrét letöltési korlát bevezetését, különös tekintettel az internetelérés sebessége és az adatkorlát méretének feltűnő aránytalanságára, de a cikk megjelenéséig nem értünk el illetékest a cégnél.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról