Szerző: Gálffy Csaba

2014. július 18. 10:00

Letölthető a következő XenServer

Komoly frissítést kap a XenServer, a Creedence névre keresztelt új kiadásból most letölthető tesztverzió is elérhető. Az újdonságok listája hosszú, a fejlesztés fókuszában a teljesítmény és a hibamentes működés állt.

Nyilvánosan elérhetővé tette a XenServer új generációs, Creedence kódnéven fejlesztett verziójának kiadás előtti, "Tech Preview" tesztverzióját a Citrix. Az "alpha.4" státusz itt kissé mást jelent, mint a szoftveriparban általában, ez nem egy félkész termék, a gyártó már viszonylag alaposan kitesztelte és hibákat érdemben nem tartalmaz a szoftver, inkább csak a teljesítmény finomhangolása van még hátra.

Az új generációs Creedence magja természetesen továbbra is a Xen Project hypervisora, a körítés azonban nagyot változik a kiadással. A Xenserver ugyanis egy teljesértékű Linux disztribúció, ezen fut a Citrix-féle egyedi szoftver, mint az XAPI és a XenCenter. Az átalakítások ezt a linuxos alapot érték komolyan, a rendszer friss kernelt, friss komponenseket és alapot átírást is kapott.

A Creedence már a 3.10-es Linux-kernelt használja, és végre a TRIM és UNMAP parancsok támogatásával már az SSD-ket is optimálisan tudja kezelni. Ennél is fontosabb változás, hogy a teljes, a virtualizációs megoldás kezeléséért-vezérléséért felelős réteg 64 bitre váltott, ami a kódbázis alapos átfésülését és helyenként újraírását-frissítését hozta magával. A cég idevágó blogbejegyzése szerint a váltás kapcsán az összes szabad szoftveres modul esetében minimalizálták a főágtól való (esetenként több éves) lemaradást is, így a XenServer közelebb került a közösségi kiadásokhoz.

Viharállóbb: bootstorm sem fekteti meg az új XenServert.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Funkciók szintjén újdonság, hogy a XenServeren futó virtuális gépek migrálhatóak-frissíthetőek 32-ről 64 bitre a beállítások megtartásával, vagyis teljes rendszerek egyszerűbben átállíthatóak az új architektúrára. A teljesítményt adott esetben látványosan megdobó másik fejlesztés az olvasások gyorsítótárazása, amely például az azonos virtuális gépek tömeges indulását ("boot storm") tudja nagyságrendekkel felgyorsítani. A cég belső mérései szerint a gyorsítótárat bekapcsolva az átlagos bootidő negyedére eshet - a pontos érték természetesen a VM-ektől, a hálózattól és a tárolótól is nagyban függ. A legújabb, alpha.4 változatban egyébként már megkapta a validációt a SLES 11 SP3 és Ubuntu 14.04 LTS is.

A Citrix egyelőre nem döntötte el, hogy a Creedence hivatalosan milyen verziószámmal lép piacra, esélyes a 6.5 és a 7.0 is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról